Как “да облечем” вълнуващ уикенд в планината?

Ако обичате да прекарвате свободното си време сред природата, сигурно знаете колко е важна добрата екипировка за целта – не само за безпрепятствени преходи, но най-вече за осигуряване на постоянната топлина на тялото. Планината е често предпочитан избор за спасение от градския шум, но в същото време може да бъде опасно място и шега със стихиите не бива. Убедени сме обаче, че един уикенд при планински условия може да бъде вълшебен и незабравим, стига да имате подходящото облекло за тялото, сухи и надеждни обувки, както и подсигурена топлина за стъпалата, ръцете и главата. И тъкмо на тях посвещаваме настоящия материал.

Извън спортните пособия като ски, борд или шейна, трябва да знаете какъв е минимумът от екипировка, който е нужен за излет в планината. За да бъдем добре подготвени, ето основните неща, които е добре да съобразим:

Връхна дреха. Независимо дали имате намерение да карате ски, или просто се разхождате в планината, е важно да направите правилния избор на топло и сигурно яке, предпазващо от студа, влагата и вятъра, което в същото време осигурява добра вентилация и термо комфорт за тялото. Дизайнът, цветът и стилът на якето са изцяло ваш избор, а на пазара, за щастие, се предлага широко разнообразие.

Панталон. Подобно на връхната дреха, добре е той също да бъде съобразен с вида спорт или активност. Панталоните за ски обикновено са по-тесни и еластични, докато тези за борд са по-широки и позволяват по-свободно движение на тялото. Независимо от избора ви, важно е панталонът да е лек, сигурен и удобен, а това е възможно, когато в него са вложени технични материи като дишащи мембрани, които спират влагата и вятъра, но позволяват тялото да диша.

Шапка, шал и ръкавици. Немислимо е да се движите в планина или гора през зимата без шапка на главата. Това можете да си позволите в градски условия, но не и високо сред природата. Шапката трябва плътно да покрива главата ви, заедно с ушите и челото. Необходимо качество е тя да бъде ветроустойчива. Ръкавиците за планина пък трябва да бъдат изработебни от дишащи материи и да поддържат постоянна топлина на ръцете.

Обувки. Типът обувки трябва да бъде планински или туристически – това са два синонима за една и съща категория. Необходимо е да са леки, с дишаща мембрана и сигурна подметка, удобна за ходене или дълги преходи. Когато купувате обувки за планина, убедете се, че външните подметки имат отлично сцепление при придвижване по неравни терени, както и широки канали на грайфера. Съветваме ви да изберете желания модел и вид обувки от доверен онлайн магазин, а не на място. Причината е, че така ще имате възможност да ги тествате вкъщи за 2-3 дни, да постоите с тях, да се движите с тях и така да се убедите, че сте взели най-добрите за вас обувки. Често дефектите и неудобствата започват да се усещат едва след 1-2 часа употреба на обувката.

Чорапи. Една от най-значимите части на облеклото за планина представляват чорапите. Обикновено простудяването идва от стъпалата и ако не се погрижим за техния комфорт, това може да се отрази на здравето ни.

Подготвяйки се за уикенд в планината, особено в студените месеци, помислете за два чифта чорапи, които да комбинирате. Подходящ избор са качествени чорапи от мерино вълна с подсилени зони и подходяща дължина. Добро решение за целта са българските чорапи с марка Shushon, които вече са разпознаваеми сред любителите и професионалните планинари. Те са умело съчетание на високо качество, съобразено със спортната активност и добра цена. С тях ще запазите краката си сухи и топли, а антибактериалните им свойства ще осигурят добра хигиена.

Професионалните атлети и планинари отдавна са усетили ползите от така нареченото обуване на два слоя, в което освен мерино чорап, се включва и първи слой тънки, антибактериални и меки чорапи. Тяхната важна функция е да осигуряват мекота и да пазят от мазоли, като същевременно изтеглят влагата към външните, по-дебели чорапи и така запазват краката сухи и топли. Не на последно място трябва да споменем и факта, че един чифт от тези чорапи е супер лек – ако изберете българските иновативни Baselayer Socks например, ще се убедите в техните силни качества, при това с тежест само от 15 грама на чифт.

Комбинацията от двата чифта Baselayer + Shushon ще ви осигури максимално добър ефект, при това ще получите високо качество на достъпни цени. Те са поредното ни изцяло българско предложение за разумен избор на чорапи, които ще ви осигурят топлина и комфорт в бялата снежна красота.

Слънчеви очила. Известно е, че те служат не само за предпазване от лятното слънце. През зимата то също е безпощадно, особено когато се намирате на големи височини. Очилата за предпазване от слънце трябва да отговарят на всички европейски изисквания за качество и безопасност. Също така, планинските очила трябва са тъмни, да имат възможност за поставяне на диоптър и задължителна UV защита, която да бъде с по-висок фактор. Така те ще пазят ретината на окото от проникване на вредни лъчения е него. 

Заедно с храната и водата, екипировката е от първостепенно значение, когато сме в планина. Подсигурете си още полезни аксесоари като компас, часовник и други, необходими за вашата активност. Не забравяйте и за подходяща слънцезащитна козметика за планина, която също представлява задължителен аксесоар за запазване на кожата млада, здрава и красива. Най-добре е да изберете фактор 50 или поне 30, защото слънцето в планината е по-агресивно и освен това се отразява и от снега. Зимната серия за екстремна защита всъщност пази кожата не само от слънце, но и от студ, и от вятър, като същевременно не държи кожата влажна, тъй като влагата в студени условия би довела до допълнително измръзване и напукване на кожата.

Подготовката е всичко, когато мислим за почивка в планината. Превърнете вашия уикенд сред природата в приятен спомен, като се погрижите за необходимите облекло и аксесоари, с които “да го облечете”. И не забравяйте: най-добрата екипировка е точно тази, която е подходяща за вас и вашата активност, а не онази, за която просто се твърди, че е най-добра. Затова преди да я изберете, се информирайте, поискайте експертен съвет и пазарувайте от специалисти. Остава ви само да се забавлявате!

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни