Йордан Желязков представя дебютния си роман "В ярката им светлина"


Младият български писател Йордан Желязков ще представи и пред българска публика своя дебютен роман - фентъзито "В ярката им светлина".

До този момент "В ярката им светлина" бе достъпен единствено за англоезичната аудитория, благодарение и на чудесния превод на Александър Гюровски. До днес българският фентъзи роман бе наличен на английски език в Amazon, но на 23 ноември в клуб "Перото" Йордан Желязков ще представи книгата си и на български език. Проектът на родния писател е подкрепен от световната платформа за групово финансиране IndieGoGo и жъне първите си големи успехи извън страната.


На българския пазар "В ярката им светлина" ще се появи на бял свят с логото на издателство "Ентусиаст", а редактор на родното издание ще бъде самият Любен Дилов-син, който ще бъде и официален гост на представянето на романа.

Написана с богат и много образен език, историята от книгата потапя читателя в случващото се в света на друмяните. Другата реалност в новия фентъзи свят на Йордан Желязков по много обаятелен начин е така близка до нашата, позната реалност. Това се дължи на две основни причини – на първо място, образите в книгата са толкова добре описани и разгърнати в дълбочина, че не е трудно за четящия да се огледа в техните емоции, мисли, страхове и вътрешни противоречия, които ги съпътстват. От друга страна – този измислен свят е така достоверно обрисуван, с майсторско използване на думите, епитетите и сравненията, че съвсем естествено кара този, който държи „В ярката им светлина“ в ръцете си, да се пренесе в град Сетен.

Йордан Желязков
Йордан Желязков

„В ярката им светлина“ изследва още темата за загубата и влиянието ѝ върху нас – как се справяме с нея, как се променяме под нейно въздействие. И макар че огънят има централно присъствие във фабулата, героите в романа далеч не са толкова категорични – техните вълнения, борби, тревоги и стремежи умишлено не са така искрящи, изгарящи, светли или горещи като огън. По изключително умел начин авторът е успял да изгради образите умерени, почти неутрални и противоречиви на места, за да не отговарят само на доброто или злото, точно както и двете състояния съжителстват във всеки един от нас едновременно.

Отдавна на родната фентъзи сцена не се е появявал толкова обещаващ текст. „В ярката им светлина“ ще бъде само началото, но не на поредица, която е свързана, а на съграждането на новия вълшебен свят на Йордан Желязков, който ще го развива, доизгражда и обогатява в своите следващи фентъзи книги – с нови реалии, персонажи, атмосфера и истории. Писателят вече работи по следващия си самостоятелен роман, който няма да е пряко свързан със сюжета на този, но героите му ще са част от новосъздадения фентъзи свят на своя автор.

След премиерата на „В ярката им светлина“ в София книгата ще бъде представена в Русе. Събитието там ще се състои на 25 ноември от 17,30 часа в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Младен Минев и Явор Цанев ще представят книгата в дунавския град.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни