Дж. К. Роулинг - магически книги или магически бийт?

Всички, от малки до не-чак-толкова малки, правим Хари Потър филмови маратони всяка година, нали? Не съм само аз? Разбира се. Емблематичната поредица, която донесе малко магия в обикновеното ежедневие на цяло едно поколение деца, има и също толкова емблематична авторка – Джоан К. Роулинг.

Дж. К. Роулинг е автор, активист и филантроп. През 2011 година тя дарява 16% от приходте си, които се равняват на 160 милиона паунда като губи статута си на милиардер. А тази година дарява 8 милиона паунда за каузи, свързани с природните бедствия и деца в нужда. Lumos пък е международна организация с нестопанска цел, създадена именно от нея, чиято основна цел е да помогне на осиротелите деца да намерят семействата си и да им осигурят любящ дом. Организацията носи символичното име на заклинание от книгите, което се използва, за да превърне магическата пръчка във факла и да донесе светлина, с други думи, да създаде светлина, там където няма такава. Роулинг също е човек, израснал в бедност и затова е толкова отдадена на това начинение, вярвайки, че както получава, така и ще дава на света, за да има повече справедливост и по-малко нещастие.

Но освен с филантропски дейности, изказване на политически възгледи и активизъм, с какво още се занимава магическата писателка? Подвизава се в парти средите като DJ и издава 2 дъбстеп албума, подвизавайки се под псевдонима Burial? Не бих си представила, дори в най-смелите си мечти, че авторът, който е оцветил детството ми, създава електронна музика на 50-годишна възраст. Но защо не? Изкуството няма форма, цвят и мирис. Вероятно бийтовете, които създава, са също толкова магически.

Уви, може само да си представяме Роулинг в такова необичайно амплоа. Статията, съобщаваща за новото хоби на авторката, взриви медиите с неочаквана сила и достигна до ушите на фенове по целия свят. Оказа се, че сайтът, в който е публикувана, е сатиричен и публикацията е създадена в отговор на новите книги, които авторката пише под псевдонима Робърт Галбрейт. С това име тя криминална поредица за Корморан Страйк, целейки да бъде оценена сама по себе си и да не бъде в сянката на поредицата Хари Потър. Е, тайната ѝ беше разкрита още след първия роман, но все пак...

Какво по-добро от малко английски хумор за закуска, вместо мрачните новини, с обичайните заподозрени?

Пет точки за Грифиндор!

Диана Маджарова

На 22 години. Кореист, търсещ новото и предизвикателството. Харесва симбиозата между модерното и древното, за да я спечелите - цитирайте Аристотел, докато играете компютърни игри, или ѝ подарете таралеж.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни