Изключителни фотографии и документални кадри от портфолиото на световноизвестния фотограф Стив МакКъри ще бъдат изложени в столичната галерия VIVACOM Art Hall. Едни от най-емблематичните творби на популярния американец ще могат да бъдат разгледани от 25 май до 17 юни.

Чрез снимки с уникална интензивност и красота, творецът отразява огромните промени в света, в който живеем. Американецът вижда себе си като хроникьор, който със своя свят от образи разказва истории за изчезващи култури и последствията от глобализацията.

МакКъри създава незабравими снимки, вдъхновени от пътуванията му на 6 континента и множество различни държави. Неговата работа обхваща всичко - от конфликти, изчезващи култури, древни традиции до съвременни култури, но винаги запазвайки човешкия елемент, което е в сърцето на една от най-успешните му и пленителни снимки - Афганистанското Момиче.

Въпреки, че фотографът започва да прави своите снимки като поредица, той все пак успява да кондензира сцените в отделните картини до такава степен, че те разказват цели истории. Често, в действителност, фотографиите му изглеждат като сцена, която представя хората в оригиналния контекст на техния живот.

МакКъри описва себе си като фотограф, който живее на "ръба на конфликтите". Той придобива международна слава през 1979 г., когато преоблечен като Муджахидин, изнася контрабандно първите снимки от окупиран Афганистан. Няколко години по-късно, в бежански лагер в Пакистан, той прави най-известната си снимка, фотография на афганистанско зеленооко момиче, която впоследствие се превръща в икона.

Стив МакКъри е една от най-ярките личности в съвременната фотография през последните тридесет години. Роден във Филаделфия, Пенсилвания, той учи кинематография в Pennsylvania State University. Той е удостоен с някои от най-престижните награди, включително Златният Медал Robert Capa, наградата National Press Photographers и безпрецедентните първи четири награди от конкурса World Press Photo са сред множеството спечелени от него награди.

Фотографиите могат да бъдат разгледани във VIVACOM Art Hall на ул. "Гурко" 4, София от 25 май до 17 юни 2016. Вход свободен за всички желаещи да се запознаят с емблематичното творчество на Стив МакКъри.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар