Кулминацията на вълнението, което “Истории от 90-те” (изд. ICU) предизвика още преди появата си на пазара, бе достигната по време на софийската премиера, състояла се на знаковата дата 10 ноември в НДК. Макар сборникът с редактор и съставител Невена Дишлиева-Кръстева вече да има две летни предпремиери и едно официално представяне по време на Plovdiv Jazz Fest, събитието в неделната вечер имаше необикновен емоционален заряд. Единайсет от общо двайсет и шестимата автори взеха участие и споделиха с публиката усещането си за това толкова ключово за съвременната ни история десетилетие.

Модератор беше издателката на книгата Невена Дишлиева-Кръстева, която в началото изреди имената на авторите, присъстващи в “Перото” само “текстом” (по израза на Георги Господинов), докато физически са разпръснати из различни точки на света: Берлин (самият Господинов, Капка Тодорова и Райчо Ангелов), Париж (Велина Минкова), Лондон (Наталия Делева) и Ню Йорк (Милена Делева). За останалите неприсъстващи автори стана дума в процеса на разговора. 

Дишлиева нарече книгата “карта на важните за сърцето ни хора, места, състояния, случки”. В силно емоционалните си изказвания авторите говориха за изживяването за пръв път на полюсни житейски ситуации, за крехкия оптимизъм, за огорчението от несбъднатите мечти, всичко това вплетено в личните спомени, които постепенно запълват пъзела на 90-те.

Истории от 90-те
снимка: Булфото

Основателят на агенция “Булфото” Евгени Димитров и автор на трите фоторазказа в сборника разкри любопитни подробности около заснемането на кадрите, включени в книгата, като добави, че вероятно е единственият, направил снимка в Мавзолея от гледната точка на мумията. Фотографът завърши с думите, че “свободата, която ние търсим и за която непрекъснато говорим, не се дава, тя идва отвътре”.

Журналистката Еми Барух акцентира върху обзелото я при прочита на историите в книгата чувство за общност с останалите автори.

“Въпреки възрастовата ни разлика, имам усещането, че ние, авторите в тази книга, сме общност. Това е реверанс към Невена защото е поканила хора, които споделят обща ценностна система.”

Интересна беше и перспективата на най-младата участничка в сборника - Десислава Желева, родена само месец преди 10 ноември 1989 г. Деси разказа за детството си в Ямбол и за начина, по който близките ѝ са възприели нейния разказ в сборника.

В края на срещата Катя Атанасова обобщи:

“Тази книга дава вид на лежерен сбор от разкази. Това обаче не е така. Зад тези истории стои много мисъл. Книгата неслучайно започва с разказа на Еми Барух и завършва с този на Зорница Христова. Те по особен начин дават някаква рамка на 90-те. И още нещо много важно: между тези страници има много празно пространство, което читателят да запълни сам.”

Своите истории от 90-те споделиха още Ангелина Александрова, Борис Ангелов, Деляна Манева, Зорница Христова, Калояна Климентова, Марина Евгениева и Митко Новков.

Десислава Желева

Срещата завърши под звуците на добре познатото парче “Обичам” на Ерол Ибрахимов, също автор в сборника, за което Борис Ангелов написа в сборника, че е “най-добрият съкратен курс по история на 90-те for dummies”.

Книгата и нейните автори ще пътуват и на други места в страната и по света – събитието на 21 ноември е предвидено за Регионалната библиотека “Захарий Княжески” в Стара Загора, а на 18 декември сборникът ще бъде представен в Генералното консулство на Република България в Ню Йорк.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар