След изключително успешно турне из специализираните европейските фестивали за етно, уърлд, средновековна и готик музика, и редица самостоятелни концерти на Балканите и в Централна Европа през изминалата година, мистиците Irfan (сн. - Ивайло Петров) ще открият концертната си програма за 2017-та със специален концерт в компанията на гости, които ще излязат заедно с тях на сцената на Terminal 1.

Група Irfan се ражда в София през 2001 г. Името им е добре познато за меломаните не само у нас, но и по света.  А калейдоскопичната им музика съчетава хипнотични мелодии и ритми в специфичен електро-акустичен уърлд фюжън, повлиян от сакралните и фолклорни музикални традиции на Балканите, Анатолия, Близкия Изток, както и от музикалното и духовно наследство на Византия, Средновековна Европа и античния средиземноморски свят.

Черпейки сила и вдъхновение от българските си корени, групата вплита духа и хармониите на традиционната музика на Евразия в атмосферични електронни звукови пейзажи и неравноделни ритми. Резултатът от тази комбинация е оригинален уърлд фюжън, в който стилистиката на нео фолка и етериъл уейва, ориенталския мистицизъм, балканските мотиви и средновековната романтика разцъфтяват в един обаятелно красив кристален звук. Името на групата е заимствано от терминологията на суфизма и означава „гнозис”, „тайно познание” или „откровение” и напълно отговаря на характера на музиката на Irfan. А тя звучи като покана за мистично пътешествие във и отвъд времето, като поетично послание, отправено на езика на сърцето.

През 2015 г. излезе последният им, трети албум „The Eternal Return”, който бе високо оценен от музикалната критика по света и обявен за “албум на годината” от редица специализирани музикални медии като оглави няколко глобални класации за най-добри и значими албуми за същата година.

След като представиха „The Eternal Return” с множество концерти из Европа и Азия, от скоро музикантите вече работят и по нова музика, а софийската публика ще може да се наслади на някои от старите и най-новите им, още неиздавани композиции, представени за първи път в компанията на специални гости на сцената на клуб Terminal 1.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар