Унгарската pagan folk група The Moon and the Nightspirit ще свири за пръв път в София по покана на роднaтa уърлд фюжън банда Irfan и ще представи новия си шести албум "Metanoia", който излезе на 17 март. Концертът на 22 април в столичния клуб Mixtape 5 е кулминацията на дългогодишно приятелство и взаимна подкрепа между двете групи и финална точка в съвместното им балканско мини турне тази пролет. Съчетанието на мистичния саунд на двете банди е сигурен залог за едно вълшебно изживяване за всички фенове на тази музика у нас.


The Moon and the Nightspirit  е създадена през 2003 г. и една от най-успешните унгарски pagan folk групи с шест издадени албума и множество концерти из едни от най-престижните световни сцени за готик, нео-фолк и средновековна музика. Техният омаен саунд приканва слушателя в обраслото с мъх сърце на гората, сред изумрудения свят на вечнозеления лес, където изтъкани  от древен мистицизъм мелодии изграждат една магическа атмосфера, в която етно музиката добива чародейна езическа аура.

The Moon and the Nightspirit имат само едно свирене досега у нас – в рамките на Transfiguration Festival 2015 в родопското село Долен, където отново делиха сцена с приятелите си от Irfan.

Irfan са добре познати за меломаните не само у нас, но и по света. Зад гърба си имат три студийни албума и няколко саундтрака за документални и игрални филми и театрални представления. През последното десетилетие групата концертира с голям успех и участва в някои от най-големите и емблематични фестивали за етно, нео-фолк, готик, средновековна и сакрална музика из Европа. Калейдоскопичната им музика съчетава хипнотични мелоди и ритми в уникален електро-акустичен уърлд фюжън, повлиян от сакралните и фолклорни музикални традиции на Балканите, Анатолия, Близкия Изток, Персия и Индия, както и от музикалното и духовно наследство на Византия и Средновековна Европа. Черпейки сила и вдъхновение от българските си корени, групата вплита духа и хармониите на традиционната музика на Евразия в атмосферични електронни звукови пейзажи и неравноделни ритми. Резултатът от тази комбинация е един уникален и оригинален уърлд фюжън, в който стилистиката на нео фолка и етериъл уейва, ориенталския мистицизъм, балканските мотиви и средновековната романтика разцъфтяват в един обаятелно красив кристален звук.

След няколко съвместни изяви през годините и кратко балканско турне тази пролет,  сега двете групи се събират отново за самостоятелен съботен концерт в сърцето на София – едно наистина специално събитие, което всички чакаме с огромно нетърпение.

Клуб Mixtape 5 отваря врати в 20:00, а концертът ще започне в 21:00. Билети в мрежата на Eventim на цена от 13 лева и 15 на входа на клуба.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар