iPhone 13 - какво можем да очакваме?

Все по-близо сме до пускането на iPhone линията за 2021, което се очаква да е около средата на септември. Тазгодишните модели на бранда ще изглеждат като миналогодишните, със същите размери и форми. Очакват се подобрения в камерите, по-бърз процесор и 5G чип от Qualcomm. От марката ще ни предложат два "Pro" модела и два по-достъпни за масовия потребител. И в крайна сметка, какво можем да очакваме от iPhone 13?

Въпреки че не разчитаме на промени в дизайна, може би ще има изключение. Слухове твърдят, че ще има модел, който ще бъде изцяло безжичен или с други думи – без никакви портове. Твърди се, че този модел ще разчита изцяло на безжично зареждане, но нека напомним, че тези неща не са потвърдени все още от Apple.

Дизайн

Имайки предвид това, което казахме по-горе, можем да очакваме 5,4-инчов iPhone mini, 6,1-инчов евтин iPhone, 6,1-инчов Pro модел и 6,7-инчов Pro Max модел. Точно защото промените ще бъдат минимални, от Bloomberg твърдят, че тази година върсиите ще бъдат "S" на моделите от 2020. Това е продиктувано от факта, че от Apple така постъпиха през 2015 г., когато се очакваше iPhone 7, но на пазара излезна 6S. Нещо повече, както във високите сгради избягват 13-тия етаж, така най-вероятно и Apple ще прескочат това "фатално" число.

Никакви портове?

В дългосрочен план, целта на Apple е телефоните да нямат никакви бутони и външни портове. Анализаторът на Apple Минг-Чи Куо още през 2019 година беше заявил, че през 2021 г. от марката ще ни представят напълно безжичен модел, като премахнат порта за зареждане.

Тези телефони вероятно биха се зареждали единствено с помощта на безжично зареждане на базата на Qi, но това ще изисква някои значителни подобрения в скоростта на безжичното зареждане. Слухове също така посочват възможността Apple да може да приеме Smart Connector за iPhone 2021, който би позволил зареждане, трансфер на данни и синхронизиране без порт за зареждане. Понастоящем Smart Connector са ограничени до моделите на iPad и до захранване на аксесоари като Smart клавиатури.

iphone

Японският сайт Mac Otakara сподели макет на iPhone от 2021 г. с дизайн без прорези, но не е ясно дали е точно изображение на това, което можем да очакваме, нито знаем дали Apple ще премахнат на прореза в устройствата тази година.

По-плитък прорез за предната камера?

Твърди се, че предната камера TrueDepth ще бъде по-плитка, тъй като приемникът в горната част на дисплея се премества до ръба на корпуса. Това ще позволи дизайн, който е по-тънък, отколкото по-къс. Предполага се, че новият дизайн на сензора ще позволи интегрирането на Rx, Tx и осветител за наводнение в същия модул, за да позволи по-малкия размер.

Face ID и Touch ID в едно?

Минг-Чи Куо вярва, че Apple работи върху iPhone с Face ID и сензор за пръстов отпечатък под дисплея за модела 2021 г., което предполага, че поне един от iPhone 2021 може да има Face ID и Touch ID. Bloomberg твърдят, че Apple изпитват ново поколение сензори за пръстови отпечатъци, които ще внесат промяна в биометричните системи. В допълнение, Apple ще използва ултразвукова технология от Qualcomm и други доставчици, която е по-сигурна от оптичната технология и работи при повече условия. Всичко това ни кара да мислим, че този пръстов отпечатък ще бъде най-добрият на пазара и няма да има проблеми при използването му. 

Ако Apple внедрят пръстов отпечатък под дисплея, той ще бъде достъпен в допълнение към Face ID и ще бъде удобен за потребители на iPhone, които не могат да отключват своите устройства с разпознаване на лица, когато използват маски.

iphone

120 херцов дисплей

Говореше се, че високият клас iPhone 12 ще могат да имат 120Hz дисплеи ProMotion, но поради опасения за живота на батерията, това подобрение беше оставено за тази година. Apple ще използват LTPO технология на дисплея, за да постигнат скоростта на опресняване от 120Hz.

Поне два модела от тазгодишните iPhone ще използват OLED дисплеи с технология за задна платка с ниска мощност - LTPO, което ще проправи пътя за 120Hz честота на опресняване. Този вид платка е по-енергийно ефективна, като включва и изключва отделните пиксели на дисплея и позволява по-дълъг живот на батерията. Двата модела с LTPO най-вероятно ще са моделите "Pro", за които се говори, че ще възприемат технологията ProMotion. Интересен факт е, че Samsung ще снабди Apple с дисплеи от този тип. 

5G чип и Wi-Fi 6E

Предполага се, че Apple ще използва 5nm процесор за iPhone 2021, като чипът ще бъде произведен от TSMC.

Миналата година Qualcomm представи нов 5G модем от трето поколение Snapdragon X60, който ще се използва в новия iPhone. Говори се, че ще се поддържа на единична 5G лента, работеща в mmWave или под 6GHz мрежи, но не и двете, което позволява на Apple да спести пари в страни, където mmWave 5G мрежите не са налични. 

Анализатори твърдят, че новите модели ще поддържат Wi-Fi 6E, който предлага функциите и възможностите на Wi-Fi 6, разширени в 6GHz лента. Той осигурява по-висока производителност, по-ниска латентност и по-бързи скорости на предаване на данни, докато допълнителният спектър на Wi-Fi 6E предлага увеличена честотна лента над съществуващите 2,4 и 5 GHz Wi-Fi ленти. 

Подобрения по камерите

Всички версии, които предстои да бъдат представени, ще са със същите сензори като на iPhone 12 Pro Max, което ще донесе подобрения в моделите от по-нисък клас. Стабилизацията на заместващите сензори също ще бъде разширена, въвеждайки подобрения в производителността и стабилизацията при ниска осветеност чрез намаляване на трептенето на камерата. Apple все още може да предложи повишена производителност на камерата чрез софтуерни подобрения.

iphone

Night mode

Очакваме нов, ултраширокоъгълен обектив с по-голяма бленда - f / 1.8, вместо f / 2.4. По-широката бленда дава възможност за повече светлина, което би донесло значително по-добро представяне при слаба светлина. Допълваме, че най-вероятно широкъглният сензор от iPhone 12 Pro Max ще бъде вграден и в нормалния iPhone 13.

По-добър zoom

iPhone 12 имаше един недостатък, а именно оптичното увеличаване, което е само до 2,5. Експерти твърдят, обаче, че новият флагман на Apple може да включва перископ камера, технология, която би позволила по-голям обхват на мащабиране, без да се изисква още по-голямa издатина на гърба.

LiDAR сензор

LiDAR сензорът ни беше представен миналата година от Apple, но той беше достъпен само в "Pro" моделите. Очаква се тази година този вид сензори да ги срещнем в цялата гама на iPhone. LiDAR е сензор за дълбочина, който чрез лазери измерва разстоянието до различни обекти. Когато използвате тази функция на камерата, вашите снимки ще достигнат ново ниво, близо до професионалното.

Цена

Стигнахме до един от най-важните фактори при избирането на нов смартфон. Тук ще се изненадате, че цената на новия iPhone ще бъде същата като на iPhone 12. Дори някои експерти добавят, че е възможно да е по-евтин и в същото време да предлага повече характеристики. Но не се залъгвайте, че телефонът ще бъде достъпен за всеки потребител. Типично в духа на марката, цената отново ще е висока, дори и за най-ниския клас от гамата. Цената, естествено, ще зависи от големината на дисковото пространство, а то ще варира от 64GB до 512GB.

Какво мислите за бъдещия iPhone 13? Бихте ли си го взели?

Николай Кирилов

Колите са страст, любов, живот и още нещо. Човек със силно биещо сърце в ритъма на VIBES и на всички фенове на автомобилите, а и не само. Аз съм тук, за да ви информирам за автомобилните тенденции, пазари и всичко интересно около този свят на колела.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни