Ако беше сред нас, Ингмар Бергман щеше да навърши 100 през юли 2018 г. Юбилеят почетоха на много кинофестивали, включително на Cinelibri и Киномания. Бергман е най-известният шведски кинорежисьор. Последните години от живота си прекара на самотен шведски остров.

Страната на Икеа и Волво, АББА и H&M, Швеция, дала ни Бергман и неговото прекрасно филмово творчество.

Бергман има интересен живот. Като студент се записва в самодеен театър. Има успехи като актьор. Но неговата страст е киното. Режисира филми още от 40-те. Автор е над 60 игрални филмови продукции, като освен режисьор, е и сценарист на някои от тях. Бергман работи активно до 2005 г., но има още проекти, които планира да заснеме приживе.

Бергман е легенда, която ще остане в спомените на почитателите на добре заснетите филми, шведското кино и истинските истории.

На наскоро завършилата "Киномания" имаше няколко филма на Бергмaн и за Бергман, които бяха показани пред зрителите. "Лице срещу лице", "Отровът на Бергман", "Поляната с дивите ягоди", "Саранбанда", това бяха само част от заглавията показани в София на "Киномания", по повод 100 години от рождението на режисьора от Швеция.

"Саранбанда" е един от последните филми на Ингмар Бергмaн и един от най-добрите, снимани от него. Той разказва за сложните взаимоотношения между хора от различни поколения, сблъскани в ситуации в живота.

И докато кончините на режисьори са неприятна новина за света на киното, защото прекъсват творчески път, то годишнините от рождението на големите директори на филми са нещо прекрасно. Да се насладим на 2018 г., да се насладим на годината на Бергман с неговите филми, книги, снимки.

Автор

Аз съм Мая Джамбазова и съм дългогодишен автор в онлайн издания. Обичам котки, весели чорапи, хубави книги. Но истинската ми страст е киното. Обожавам старите български филми, но и съвременните родни продукции, предназначени за големия екран.

Напишете коментар