Сред многообразието от инстаграмъри, ютюбъри, влогъри, блогъри и прочее инфлуенсъри, все пак има хора, които използват социалните мрежи за нещо смислено и градивно. Такъв пример е Facebook страницата на Ина Симеонова – „Книгата, която чета“. Ако все още не сте сред близо 18-те хиляди нейни последователи, време е да ѝ обърнете внимание.

От платформата на социалната мрежа, отскоро и в YouTube, Ина прави нещо изключително благородно – чете на глас за незрящи, за хора, които по някаква причина нямат възможност сами да се наслаждават на любими книги, на деца, а и на всеки, който обича да му четат на глас. 

Свързахме се с нея, за да ни разкаже как ѝ е дошла тази прекрасна идея и накъде ще я отведе. Обърнете внимание на думите ѝ, чуйте личната ѝ история и самооценка. Любопитна, вдъхновяваща и съвсем простичка формула за това как можем да се преборим с вътрешните си страхове, да изберем да бъдем себе си и да дадем на обществото нещо ценно.

 

Коя е Ина Симеонова и с какво се занимава, когато не чете пред камера?

Аз съм един обикновен човек с необикновен живот. Работя като търговски представител, общувам с много и различни хора. Работата е нещо обикновено, но дните ми са необикновени заради всичко, което срещам и преживявам. Въпрос на гледна точка и сензитивност. Неслучайно е казано, че животът е, какъвто си го направим.

Как се роди идеята за проекта “Книгата, която чета”? Имаше ли случка, която беше решаваща да поставите началото?

Няколко са нещата, които провокираха случването на това. Най-вече ме  провокира мечтата ми да бъда на сцена. Страх и сценична треска, липсата на вяра в себе си бяха моите спирачки. Обаче се чувствах неудовлетворена, цял живот търсех и намирах своята сцена в работата, сред приятели, навсякъде. Просто ме бута отвътре. Но не ми стигаше. Накрая се осмелих да се появя във Facebook  и въпреки че не виждам хората, които ме слушат, аз получавам моята обратна връзка. Получавам аплодисменти, радост, възгласи, освирквания и най-вече любов. Защото правя това с много любов. Обичам да чета, така ми хрумна, че мога да чета на глас. Имах нужда да знам защо го правя и реших, че мога да бъда полезна на хората.

Имахте ли някакви притеснения преди да прочетете първата си книга на живо във Facebook?

Винаги съм имала притеснения, самоконтрол, питания дали ще ме харесат, дали ще се справя. Нямаше как да знам, докато не опитах. Все още се самонаблюдавам, това ми пречи да се развихря, да се разразя като буря и да се получи една магия. Процес е това. Всеки път страхът става все по-малък, а увереността: все по-голяма.

Близо 18 хиляди души ви следват във Facebook, имате канал и в YouTube, чиято аудитория също расте бързо. Как си обяснявате този голям интерес?

Дължи се най-вече на книгите, на времето, което отделям и на желанието на хората да бъдем заедно. Ние сме хората, които обичат книгите.

Как подбирате книгите, които четете на глас в социалните си канали?

Няма нещо конкретно, книгите се появяват някак. Те ме избират.

 

Какво знаете за аудиторията си? Какви хора ви слушат, имате ли обратна връзка?

Всякакви хора. Мъже, жени, деца, стари, млади, зрящи и незрящи. Хора, които обичат да четат и да слушат.

Срещате ли подкрепа в начинанието си?

Подкрепата е от всички. Стигам до хората, благодарение на тях самите, на това, че споделят. „Предай нататък!“ е голяма сила.

А  има ли нещо, което Ви пречи?

Нещото, което ми пречи, съм самата аз. Имам нужда да не бъда сама в това. Вероятно ще открия хората, които ще повярват и ще заобичат тази инициатива и всеки един от тях ще даде част от себе си като мен.

Проектът Ви излиза и извън социалните мрежи, предстои да заживее офлайн, а в бъдещото му амплоа ще помагате на деца да четат с разбиране и да говорят пред хора. Къде ще се случва това и какви са плановете за първите Ви стъпки в тази сфера?

Трудно намирам начин да популяризирам тази моя мечта, тази идея. Всичко на този свят става с правилните хора. То ще се случи в правилния момент, когато съм готова.

Искам да мога да направя най-доброто. Всички го заслужаваме.

 

Самата Вие споделяте, че сте имала сценична треска, притеснение да се изявявате публично. Новите Ви начинания как помагат лично на Вас?

Да избера да бъда себе си - това е най-доброто, което направих за себе си, за децата си, за хората. Смелост. Да си позволиш да излезеш от рамките, от нормите. Да изкрещиш своя избор и решение, че искаш да живееш този живот по един изключително ЖИВ начин.

Какво е бъдещето на „Книгата, която чета“?

Светло, мащабно, силно, зрелищно, магично!

Автор

Росица Доровска е кадър на ФЖМК, магистър от ВУЗФ, а откакто не колекционира дипломи, се подвизава на Арабския полуостров. Чете, пише и говори на английски и френски, но мисли основно на майчински. Нищо женско не и е чуждо, но единствената шопинг терапия, от която се изкушава, е тази в книжарницата.

Напишете коментар