Според едно интересно проучване, едва 7% от жените по света предпочитат да не носят никакво бельо. Но за останалите 93% бельото се е превърнало в част от тялото. И тъй като сме сигурни, че сте изчели поне дузина статии за дамското бельо - как да избирате, какво харесват мъжете и т.н., днес ще си говорим за неща, които може би не знаете. Е, или поне ние не знаехме.

Живот без сутиени

Повечето жени сигурно не могат да си представят живота и гардероба си без сутиени. Но и такива времена е имало. През далечната 1914 г., едва 19-годишна тогава, Мери Фелпс-Джейкъбс създава пробна версия на сутиен от носни кърпички и ленти. Идеята на момичето идва, след като се сблъсква с неудобството на корсетите и усеща нуждата от нещо по-различно и по-комфортно. На 3 ноември същата година Мери патентова сутиена, но малко след това го продава на The Warner Brothers Corset Company (днешният собственик на "Келвин Клайн", "Спидо" и др.) С началото на Първата световна война и силната нужда от женска работна ръка, сутиенът бързо навлиза в ежедневието на дамите, тъй като той им дава по-голяма свобода на движението и е съвместим с новата им роля в обществото. Дамските сутиени слагат край на едногърдието - носенето на корсети, които създавали вид, че женските гърди са едно цяло.

Снимка: Promees

Има ли размерът значение?

Когато говорим за дамско бельо, отговорът е категоричен. Оказва се обаче, че 70% от жените по целия свят носят грешен размер сутиен. Дали защото не искат да се примирят с действителността, или защото купуването на точния размер се оказва прекалено голямо предизвикателство - не знаем.

И докато сме на темата с размерите - в Китай и Япония продават най-много малки сутиени - и ако това сте го очаквали, то със сигурност ще се изненадате, че Великобритания е първенец по най-много големи сутиени. И тук логично идва въпросът: колко голям може да е един сутиен? За изработката на най-големия сутиен в света са били нужни близо 70 метра плат. Можете ли да си го представите?

бельо

Снимка: Promees

Какво бельо трябва да носим?

Подобно на всички други дрехи и аксесоари, които избираме, и дамското бельо говори много за характера на човека. И докато някои са по-уверени и освободени, то други се придържат към класическите модели и по-консервативната визия. Но има ли неща, които са универсални за всички?

  • В Италия, а по-късно и в Русия, в новогодишната нощ жените започват да слагат дамско бельо в червен цвят, аржентинките - в розов, а бразилките не залагат на цвят, но държат бельото им да е чисто ново. За всички тези традиции се смята, че носят късмет;
  • Най-много продажби по света има на дамско бельо в бял цвят, въпреки че според различни анкети, дамите предпочитат лилаво и синьо.

Едно е сигурно - всяка жена иска да се радва на качествено бельо, което няма да се налага да сменя по-често от нужното (~ 6 месеца). Изобилието в интернет ви позволява по-лесно от всякога да достигнете до правилното място, което ще ви позволи да сте безкомпромисни в своя избор.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар