"Игра на тронове" обра статуетките на тазгодишните награди "Еми"


За първи път в историята си "Игра на тронове" спечели статуетката "Еми" за най-д0бър драматичен сериал, а касовата продукция на HBO прибра 12 награди от общо 24 номинации. Тази цифра представлява и абсолютен рекорд до момента, като предишното върхово постижение се държеше от "Западното крило" - 9 статуетки на церемонията през 2000 година.

Въпреки че е един от най-обичаните ТВ сериали на планетата, никога досега "Игра на тронове" не бе успявал да пребори конкуренцията в категория "драма". Този път обаче фентъзи сагата излезе с едни гърди напред пред силни конкуренти като "Къща от карти" с Кевин Спейси и хитовия "Момчетата от Медисън авеню" на AMC. Сред номинираните бе и "Оранжевото е новото черно", който бързо набра популярност след старта си.


Освен най-важната си награда за телевизионна драма №1, "Игра на тронове" бе триумфално отличен и за най-добра режисура и сценарий, а Питър Динклидж отново прибра статуетката за най-добър актьор в поддържаща роля, след като и този път влезе по феноменален начин в кожата на Тирион Ланистър.

Като цяло вечерта се оказа същински триумф за HBO, чийто продукции спечелиха общо 43 статуетки - повече от всяка друга телевизионна мрежа. Освен наградата на "Игра на тронове" за най-добра драма, HBO бе отличен в категорията най-добра комедия, където трумфира "Вице". "Олив Китъридж" пък пребори конкуренцията сред минисериите.

Базиран на кратките разкази на Елизабет Строут, спечелили награда "Пулицър", "Олив Китъридж" триумфира в почти всяка категория, в която бе номиниран. Минисериите на HBO "отмъкнаха" общо шест статуетки, докато победата на "Вице" означаваше, че "Модерно семейство" няма да бъде отличен с шеста поредна награда в категорията за най-добра комедия.

Тазгодишните награди "Еми" се оказаха исторически и по друга причина, а именно - за първи път досега чернокожа актриса бе отличена като №1 в категорията драма. Това е Виола Дейвис, която впечатли публика и критици с представянето си в "Как да ни се размине за убийство".

Джон Хам от "Момчетата от Медисън авеню" пък спечели наградата, която му убягваше вече осем години - за най-добър актьор в телевизионна драма. Хам буквално хвана последния влак, имайки предвид, че за него това бе финален шанс да грабне желаната статуетка. Сред номинираните бяха колосални имена като Кевин Спейси ("Къща от карти") и Джеф Даниелс ("Нюзрум").

За най-добър актьор в комедиен сериал бе отличен Джефри Тамбор за "Прозрачен", докато при дамите с "Еми"-то триумфира Джулия Люис-Драфус за вече споменатия "Вице".

Константин Симидчийски

Главен редактор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни