Може би го познавате като супер интелигентния наркобарон Стрингър Бел от един от най-високо оценяваните сериали на всички времена The Wire. Или пък като детектив Джон Лутър от едноименните ТВ серии на BBC. Възможно е и да сте го гледали в кожата на великия Нелсън Мандела от биографичната лента на Джъстин Чадуик, излязла на голям екран преди три години. Съществува и реална вероятност да го видите като първия чернокож Джеймс Бонд в историята. Неговото име е Идрис Елба.

1

Идриса Акуна "Идрис" Елба се ражда на 6 септември 1972 година в британската столица Лондон. Не е никак случайно, че името му не ви звучи никак по британски. Бащата на Елба е родом от Сиера Лионе, докато майка му е от Гана. Още в училище малкият Идрис проявява силен интерес към актьорството и започва да играе. Междувременно в нито един момент не утихва и страстта му към музиката, като бъдещият Мандела се изявява усилено в ролята на диджей, използвайки псевдонима DJ Driis и пускайки в различни нощни клубове на Лондон.

2

През 1995 година Идрис Елба успява да се сдобие с първа сериозна роля като актьор, вземайки участие в сериала Bramwell - медицинска драма, чието действие се разиграва в края на 19-и век в Англия. В последствие Елба получава и множество други поддържащи роли в телевизията, а скоро решава да пробва късмета си в Ню Йорк. През 2001 година британецът постига сериозен успех в кариерата си, снимайки се в един от епизодите на "Закон и Ред".

3

Това до голяма степен изстрелва кариерата на Елба напред, помагайки му и да се сдобие с една от най-важните роли в неговия живот - тази на наркобоса Стрингър Бел в хитовия сериал на HBO The Wire. Успехът му в ролята на Бел скоро му отваря врати и за киното, като постепенно преходът от малък към голям екран става факт за талантливия британец.

4

Портфолиото на Идрис Елба от участия в кино продукции започва да нараства значително, като периодично чернокожият британец се връща и към участието в телевизионни продукции. Пример за изключително успешна такава е детективската поредица на BBC "Лутър", в която Елба влиза в кожата на Джон Лутър - безкомпромисен и брилянтен детектив, който не рядко преминава границата на позволеното, което и му носи проблеми.

5

Други от най-популярните кино продукции, в които Идрис Елба взима участие, са "Тор", Тор 2: Светът на мрака", "Прометей", "Отмъстителите: Ерата на Ултрон", "Рокенрола", "Пасифик Рим", "Призрачен ездач: Духът на отмъщението" и разбира се - "Мандела: Дългият път към свободата". Сериозен отзвук през миналата година предизвика и военната драма "Зверове без нация", в която Елба влиза по изключително въздействащ начин в кожата на африкански диктатор. Именно за тази роля той отново получава и номинация за Златен глобус.

7

Ще бъде ли Идрис Елба първият в историята чернокож Джеймс Бонд? Подобни дискусии се разразиха, след като окончателно стана ясно, че досегашният Бонд Даниел Крейг се отказва от ролята. Именно Елба е един от актьорите, за които се смята, че са в списъка за потенциален нов Бонд, като не са малко хората, които смятат, че подобна роля би му паснала идеално. Ако не друго, поне вече сме сигурни, че изглежда перфектно в костюм!

8

Както вече споменахме, Идрис Елба не крие и страстта си към музиката, и по-конкретно - към хип-хопа. Освен че се изявява като диджей и продуцент, Елба има издадено собствено EP с четири парчета - Big Man, което той пуска през 2006 година. През 2007 той взима участие в интрото към албума на Jay Z - American Gangster, а в последствие издава и още три EP-та - Kings Among Kings (2009), High Class Problems Vol. 1 (2010) и Idris Elba Presents Mi Mandela (2014). През месец ноември той откри концерта на Мадона в Берлин, а съвсем наскоро се снима и в последното видео на хип-хоп дуото Macklemore & Ryan Lewis.

9

Идрис Елба има две деца от две различни жени, но е разделен и с двете. Актьорът има зад гърба си и два развода, като вторият му брак просъществува едва шест седмици, преди Елба да зареже съпругата си.

10

Идрис Елба е страстен почитател на клуба от английската Висша лига Арсенал, като той не крие и любовта си към рали състезанията. Нещо повече - той дори участва в ралито Irish Tarmac Rally Championship, като за щастие слиза от автомобила си жив и здрав.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар