Десет вечни лирики на Ицо Хазарта

На 18 май Ицо Хазарта ще представи пред публика своя първи солов албум “Неправилен рап”. Един от членовете на легендарните Ъпсурт ще реди чисто нови рими в столичния Sofia Live Club, като очаквано билетите бяха продадени дни преди концерта.


Две от парчетата в “Неправилен рап” вече ги познаваме добре - “Хип-хоп” и “Браво”. Признаваме, че нямаме търпение да чуем и останалите, защото с лириката на Ицо винаги е вълнуващо.

Два дни преди промоцията на албума, припомняме си десет от най-емблематичните пасажи от римите на Ицо Хазарта. Защото надали някой би оспорил, че той е истинска епоха в историята на българската хип-хоп музика.

“Колега, помниш ли на стената любим портрет?

Немаше го още “24 часа”,

Немаше ни GSM-и, ни интернет,

Азис беше само Васко Педераса" ("Колега")

Мнозина може би не си го представят, но наистина имаше една мрачна епоха, в която трябваше да живеем във време без мобилни телефони и интернет. Тогава музикалните канали бяха сила, слушахме музика на касетки и дискове, а едно закръглено момче от ромски произход пееше нещо за автомонтьори и тем подобни шитни, преди да се превърне в икона на една доста специфична субкултура у нас.

"Пардон, не съм Ален Делон,

Ела у нас, но не на пица с риба тон и бекон

Шкембе и бира, в долнопробен стил,

Десет сутрин, кой е с дъх на карамфил" ("Неделя сутрин")

Напълно ясно е, че не си Ален Делон, когато говорим за комбинацията от бира и шкембе. Всъщност, именно това е тракът, с който Ъпсурт изгряха на родната сцена. Добре си спомням, че появата им беше истинско събитие, защото малцина други можеха да редят по толкова свеж и интересен начин.

"Аз съм Хазарта,

непобедима карта,

Знам по-добра батерия от VARTA" ("Нон-стоп")

И добре знаем как продължава тук, като определено Ицо не говори за чаша кафе или зелен чай. Истината обаче е, че дори 20 години по-късно, Хазарта си остава една наистина непобедима карта в българския хип-хоп.

"Нов стил - хигиена нулева,

Все едно съм бил с Албена Вулева" ("3 в 1")

Тъпо е да живееш върху гърба на известните хора, упражнявайки се словесно по техен адрес от ефира на евтина кабеларка, но още по-тъпо е за теб, когато това словосъчетание се превърне в общонационален рефрен.

"Тихо, че тате гледа баскетбол,

Купил съм на жена ти Карелия без бандерол

Палава е и обича облегалки гола,

"Чай, че си харесах едни сандалки в Мола!” ("Звездата")

Социалната сатира винаги е била сила при Хазарта, а всички знаем докъде го докарахме с младеж, която си пада по облегалки на голо и силно залага на сандалките в мола като житейски приоритет.

"Евала, прическа, к`во прави нощеска,

Пак ли ти плаща целата сметка?

Всеки ден ти е абитуриентски бал, а аз от февруари не съм пипал" ("Втора цедка")

Има нещо наистина очарователно в онзи етап от живота, когато действително всяка вечер ти е абитуриентски бал. После този етап отминава, а истинският живот започва. И нещата леко се скапват, като че ли.

"Дърви се като член, но ти си шушумига,

И когато за момент те видя, моя нос ми казва - риба!

Нема време, идва буря, пиша нов ред,

А гърлото желае само стар Джак, без лед!" ("Бай Хуй")

Стар Jack, а може и с лед, определено е това, което и нашите гърла желаят по всяко време.

"Ко ма гледаш ся,
ко ма, ко ма гледаш ся.
Ко ма гледаш ся,
в кома ли изпадаш ся.
Тряя намерите по най-добрия начин да се продадете ве,
вий книга ли четете е,
вий сте мноо зле." ("Хип-хоп")

"Хип-хоп" беше едно супер концептуално парче от страна на Хазарта, в което всичко беше точно премерено и с цел - от лириките до умишления диалект.

"Ето ги новите БГ звезди,
Имате много красиви бради
Само да питам не ми се сърди,
Пееш ли ми, или некой пърди?
Иди в "Черешката" и им сготви,
Мо'е изкараш и нек'ви пари" ("Браво")

Едва ли се нуждае от коментар, защото последният сингъл на Хазарта удря право в целта.

"За тия години отидоа 4 декара
Мениджъра ни тръгна да вика лекара
Викам, господин продуцент, май френд, дай ми пара
Искам турне като на Ку-Ку Бенд
Дай ми един от ония партийни куфари
Да купа на пет путки мини купъри
Портмонето ми е да е претъпкано, вместо кухо
Дошъл съм за нещо сухо" ("Колега")

Завършваме отново с "Колега", защото за нас това е абсолютният връх в социалния протест на Ъпсурт. Не е никак случайно, че когато този трак излезе преди години, всички го знаехме наизуст, а в думите му всеки сякаш изрязаваше себе си спрямо всичко, което е нередно в тази държава.

Константин Симидчийски

Главен редактор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни