Човечеството е изправено пред невиждана и нечувана досега необходимост от социална изолация. Свикнали да бъдем заедно с нашите приятели, да хапваме навън, да посещаваме театри, концерти, кина, а сега трябва да се лишим доброволно от нашите навици и да се изолираме вкъщи без всякакви социални контакти. Но как да съхраним себе си и да задоволим нуждата си от духовна храна?

Първият успешен опит бе на театър „Възраждане“, който представи постановката ”Вуйчо Ваньо” на 10 март тази година пред празен салон, но с излъчване на живо във Facebook събра публика от над 3 000 зрители. Публика, която надхвърля в пъти повече капацитета на един театрален салон. 

Примерът на своите колеги последваха и артистите на Младежкия театър. Те решиха да отбележат 86 години от раждането на режисьора Крикор Азарян с безплатно представление - на 15 март бе показана телевизионна адаптация на един от майсторските му спектакли – „Три сестри“. Прожекцията бе излъчена онлайн в социалните мрежи.

Голяма част от театрите в София и страната решиха да заимстват този иновативен подход в представяне на планираните постановки. Ето какво предстои:

Театър

Театър-лаборатория „Алма Алтер“ кани своите почитатели да посетят Facebook канала на театъра им и да гледат предстоящите представления:

-  „Ромео и Жулиета“: тази вечер (20 март);

-  „Септември“ по Гео Милев в съботната вечер на 21 март. Моноспектакълът „Септември“ е избран знаково, говорейки за свободата с доста позабравени думи и ще даде храна за размисъл на своята публика във времена на ограничение и изолация;

- 23 март – „Раната Кармен“ – житейска история на една циганка, която дава всичко за своята любов. Спектакъл за мечтатели, представящ по изключителен начин стремежа към свобода на избора и изпепеляващата любов;

- 25 март - „Перфораториум“ по Иво Димчев - един модерен прочит на нуждите и желанията на съврененния български театър. Всеки актьор има възможност да представи сценка по уникален начин на зрителите чрез запазване на своята индивидуална личност;

-  „Кралят умира“ по Йожен Йонеско (26 март);

- „Хамлет или три момчета и едно момиче“ (27 март);

Театралната работилница „Сфумато“ ще качва всяка седмица в в YouTube канала си избрана постановка от своята театрална история. Началото беше дадено в четвъртък (19 март) със спектакъла „Апокриф“, режисиран от Маргарита Младенова и Иван Добчев.

Драматичен театър "Стоян Бъчваров" във Варна - чрез платформата „Споделени представления“ театърът ще качва всяка седмица по един спектакъл. Във Facebook страницата на театъра ще бъдат качвани видеозаписи в дните четвъртък и събота. От 19.00 часа зрителите ще  се наслаждават на представените постановки.

  • 21 март - "Телефонът на мъртвеца", видеозапис - eдна необичайна история за свързването и разделянето на хората в епохата на дигиталните, съвременни технологии, за самотата и любовта.
  • 19.00 часа ще е началния час на "Театърът чете от вкъщи" - любими актьори ще четат творби във фейсбук страницата на театъра, Instagram и Youtube. Известни български актьори ще вземат участие в четенето на театъра като специални гости.

Родопският драматичен театър в Смолян започва онлайн акция, наречена "Родопски дебют на театрални текстове". На 27 март - Международния ден на театъра, ще представи пред интернет аудиторията постановката "Театър, любов моя" от Валери Петров. От театъра предвиждат да покажат и архивни видеозаписи на спектакли от минали сезони.

Опера

Софийската опера и балет също започва безплатни излъчвания на избрани представления от репертоара си:

● Онлайн платформа на SOFIA OPERA PEARLS STREAMS ще излъчва части от невероятния репертоар на операта;

● От 20 до 22 март ще бъдат излъчени балетът КОРСАР от Адолф Адам, операта ДОН КИХОТ от Жул Масне и операта ДЖОКОНДА от Амилкаре Понкиели;

Държавна опера във Варна ще качва по един спектакъл на платформата „Споделени представления“. Запис на Гала концерт на Опера в Летния театър – Варна бе представен на 19 март. Тенорът Фабио Армилиато бе специалният гост, ще се появят още известни гласове като  сопрано Илина Михайлова,  баса - Деян Вачков, сопрано -Линка Стоянова и др.

Слушаме онлайн Филхармонията

Любителите на симфоничната музика ще имат уникалната възможност да слушат отново концертите на Филхармонията.

Музеи

Най-известните места в света, на които можете да се насладите онлайн:

Британският музей в Лондон – виртуално могат да се видят безброй артефакти от различни краища на света от близкото и далечно минало.

Музеят „Гугенхайм“ в Ню Йорк – виртуална разходка показва богата колекция на произведения на изкуството от импресионизма, постимпресионизма и модерните съвременни епохи.

Националната галерия във Вашингтон – колекции на дрехи са представени онлайн – дрехи от далечните времена на колонизацията и революцията и  мода от 1740 г. до 1985 г.

Музеят „Орсе“, Париж – могат да се видят платната на известните художници като Моне, Сезан, Гоген и други.

Музеят „Пергамон“, Берлин – виртуалните гости на музея ще се докоснат до древните артефакти като Пергамонския олтар.

Музеят „Винсент ван Гог“, Амстердам – в музея са изложени произведения на изкуството на гениалния художник.

„Райксмузеум“, Амстердам – онлайн посетителите ще разгледат на изложението платна на художници като Рембран и Вермер.

Галерията „Уфици“, Флоренция – в уникалната сграда, която е използван дизайн на Джорджо Вазари, са изложени произведения, принадлежали на известните италиански фамилии Медичите.

Тези и още предложения за виртуално посещение на световноизвестни музеи и галерии може да намерите тук.

Наред с възможностите да дадете храна на душата си с любими постановки и оперни представления, редица издателства и сайтове предоставят свободен достъп до своите онлайн ресурси и електронни книги.

Издателство „Артлайн“ например реши да предлага всеки ден по една безплатна книга на своите читатели до 22 март с призива „Остани си в къщи и чети“. Множество издателства и специализирани сайтове предлагат легално и безплатно сваляне на книги. В безпрецедентната пандемична обстановка и необходимостта от социална изолация, можете да хвърлите поглед и на тях.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар