България е сред трите най-хомофобски настроени държави в Европейския съюз в настоящия момент. Това показват данните от изследване, проведено от "Евробарометър" през месец май тази година. Според получените данни, редовият българин не желае хомосексуалисти в приятелския си кръг, нито би одобрил политици с подобна сексуална ориентация.

По-притеснителното е, че през последните четири години хомофобията у нас не е намаляла, а дори напротив - увеличила се е.

Според данните на "Евробарометър", "принципно" около 40% от българите одобряват равни права за ЛГБТ хората, но не ги желаят в приятелския си кръг или в политиката. Осем от десет анкетирани споделят, че изпитват чувство на дискомфорт, когато видят проява на ласка между хомосексуални хора на публично място - държане за ръце или целувка.

39% са българите, които са съгласни, че ЛГБТ хората следва да имат равни права с хетеросексуалните, но това е с 12 пункта по-надолу спрямо изследването от 2015 година. Единствено в Румъния и Словакия са по-малко хората, които имат подобно мнение.

В контраст с това, в държави като Швеция, Холандия и Испания, подкрепящите тезата за равни права на представителите на ЛГБТ обществото са повече от 90%. Броят на българите, които смятат, че ЛГБТ хората не трябва да имат равни права с хетеросексуалните, е 45%.

В каква степен сте съгласни или несъгласни с твърдението, че гейове, лесбийки и бисексуални хора трябва да имат същите права като хетеросексуалните хора (%)?
Източник: Евробарометър

71% от българите смятат, че в сексуалната връзка между двама души с еднакъв пол има нещо лошо, което ни поставя в дъното на ЕС по този показател. Едва 20% от сънародниците ни са на мнение, че няма проблем в това. Само за сравнение, 95% от шведите, 92% от холандците и 90% от датчаните не виждат нищо лошо в еднополовите връзки, докато Латвия, Словакия и Румъния ни правят компания сред държавите, където най-малък процент от населението ги одобрява.

Как стои въпросът с еднополовите бракове? Тук отново сме последни в изследването на "Барометър", като едва 16% от българите са на мнение, че те трябва да бъдат разрешени. Отново Словакия (20%) и Латвия (24%) са най-близо до нас като споделяне на този възглед, докато Холандия и Швеция са държавите, където най-масово се вярва, че брачният съюз между хора с еднакъв пол следва да бъде разрешен - по 92%.

В каква степен сте съгласни или несъгласни с твърдението, че еднополовите бракове трябва да бъдат разрешени в Европа (%)?
Източник: Евробарометър

Междувременно само 7% от анкетираните българите споделят, че биха се почувствали добре, ако детето им сподели, че има връзка с човек от същия пол. И обратното - 80% от сънародниците ни казват, че не биха одобрили това, което отново ни поставя на дъното в ЕВропейския съюз по този показател.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар