Предстои ми любопитна среща. Ще се запозная с Йоанна Павлова - модел, който отскоро води и собствен блог. Любопитно е, че той обаче не е посветен на мода, а на здравословен начин на живот. Нещо, с което обикновено не се свързва моделската професия. HealthyInspiration By Joanna е уютно онлайн пространство, в което можем да открием натурални съвети за красота, идеи за балансирано хранене и здравословни рецепти. Всички те, представени по изключително красив и изкушаващ начин.

Какво още ни сподели Йоанна, вижте в следващите редове. А ако сте готови да експериментирате, подготвили сме ви и една чудесна шоколадова рецепта, съдържанието на която определено ще ви изненада.

 

Да започнем отначало: кога ти самата превърна здравословното хранене в част от живота си? Какво те мотивира за това?

Като всеки млад човек, който държи на себе си и начина, по който изглежда, преди около три години реших да посещавам фитнес залата. Започнах да получавам съвети какво да ям и какво не. Затова и започнах да купувам храни от вече така нашумелите био магазини. Разбрах, че всъщност аз самата трябва да установя коя храна е добра за мен и коя не.

Решението ти беше ли свързано с моделската професия? Всъщност с какво се хранят най-често моделите, кои са задължителните does and don’ts в менюто?

Не, това мое решение не беше повлияно от работата ми като модел. По-скоро това, на което съм ставала свидетел, са едни лоши навици на хранене и тотално грешно разбиране за здравословния живот. Не слагам всички под общ знаменател и вече все по-често срещам момичета, които, занимавайки се с тази професия, обръщат внимание на храненето си. Но пък и съм чувала как представите за здравословно хранене се свеждат до 3 ябълки на ден и седмици на фрешове. За мен няма разлика между начина, по който се храни едно обикновено момиче или един модел. Всъщност, ако погледнем в световен мащаб, моделите отдавна не залагат на диети, а на високо интензивни тренировки,съчетани с балансирано хранене.

А как се роди HealthyInspiration By Joanna?

HealthyInspiration By Joanna се появи случайно една вечер, в която събрах смелост да изразя себе си, начина ми на живот и моите възприятия за заобикалящия ни свят. Всъщност ми отне време да повярвам, че всичко това може да стане реалност.

Кои са темите, които засягаш в блога си?

Блогът, както гласи и името му, е насочен към здравословното, но и към вдъхновението. Всъщност здравословният начин на живот изобщо не означа определен начин на хранене. Това е начинът, по който общуваме с другите, местата, които посещаваме, усещанията и мислите, които допускаме да се прокрадват в главата ни. Именно затова темите в блога са всичко, което може да ни вдъхнови за един по-добър, по-щастлив и пълноценен живот. Искам хората да намират всичко, което им е необходимо, за да се чувстват добре в кожата си. Темите са свързани със съвети за хранене, рецепти, спорт, красота и още неща, които предстоят и ще запазя в тайна.

Може ли полезното да бъде и приятно? Как се справяш с развенчаването на митовете, че невинаги полезните храни са вкусни?

Това е нещо, с което се сблъскам ежедневно. Истината е, че това е просто общоприето разбиране, навик, привичка и хората са свикнали да го приемат за факт. Аз не желая да налагам на някого нещо, което той не иска да разбере. Най-доброто решение е да се опита дадена храна и така човек сам разбира, че всъщност здравословната храна е и вкусна.

Сподели ни някоя от любимите си рецепти, която е едновременно и вкусна, и здравословна.

Те са толкова много, но определено в блога се открои една рецепта, която всички обожават. Това е шоколадовият пудинг, който е направен от авокадо без брашно или захар.

Ти вдъхновяваш читателите със своя блог (от англ. inspiration – вдъхновение, бел.авт.), а какво вдъхновява теб самата?

Моето вдъхновение е красотата във всичките ѝ форми. Казвала съм го неведнъж, но наистина естетиката, красотата (и то проявена в малките неща), ме вдъхновяват всеки ден.

Освен с блога, с какво друго се занимаваш?

Не знам от къде да започна, затова ще обобщя. Занимавам се с реклама и дигитален маркетинг, също така съм и студентка.

Как протича един твой ден, Йоанна?

Сутринта ми винаги започва колкото е възможно по-рано, за да мога да приготвя нещо вкусно и много цветно за закуска, да подготвя и останалите хранения за деня. Отделям време на имейли и съобщения и след което е време за работа. Веднага щом приключа, започва истинското препускане, от което неизменна част са моите тренировки в залата. Другата част преминава в срещи с партньори, лекции, събития, снимки. Открадвам време и за срещи с приятели, театър, разходки и любими местенца за хапване из София, които прекрасно съчетавам в натоварено ми ежедневие, изпълнено със срещи. Истината е, че всеки ден изниква нещо ново и различно и това ме поддържа и ме кара да очаквам всеки нов ден с огромно вълнение.

А как ти самата подготвяш дневното си меню? Какво е днешното такова, например?

Винаги, когато мога, подготвям менюто си още от вечерта. Днешното ми меню е закуска от кокосово мляко, овесени ядки, чиа, какаови зърна и микс от различни ядки и семена, задължително топла вода с лимон, обяд киноа със зеленчуци на скара, следобед любимите ми сурови бонбони. Преди тренировка днес ще си хапна комбинацията от банан с фъстъчено масло.

Какъв съвет би дала на нашите читатели, които тепърва искат да променят начина си на живот към по-здравословен?

Никога да не правят нещо по задължение. Трябва да искаш промениш начина си на хранене, защото така го усещаш и имаш тази потребност. Иначе ще бъде просто пореден неуспешен опит.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

1 коментар

Напишете коментар