25-ти февруари не беше обикновен ден от календара, а вечерта, в която магията оживя в зала 1 на НДК. Не се сещам за по-харесвана поредица от тази за „Хари Потър“ – тя е близка и на малки, и на големи, което си пролича по разнообразието на публиката на „Хари Потър и философския камък“ под звуците на симфоничния оркестър, начело с диригента Джъстин Фриър.

Първото нещо, което направи впечатление на всички и предизвика бурни овации, смях и усмивки, беше фактът, че Фриър произнесе кратки встъпителна слова изцяло на български. И те не бяха очакваните банални сухи благодарности и въведения, а подправени с доза хумор приветствия, които завършиха с признанието, че му е много трудно да говори на български и не го знае, защото е „типичен британец“.

Пълната зала на НДК, която се пръскаше по шевовете, показа, че колективното добро настроение създава специална връзка и с музикантите, и със съседите по място. Постепенно забравяш, че музиката е наживо, тя някак естествено се влива във филма – всяка стъпка на героите ловко бе пресъздадена от музикантите. Дори и в антракта хората си тананикаха мелодии и обсъждаха разпалено впечатленията си до момента.

Now. #HarryPotterInConcert ⚡️ #HarryPotter #vibesbg

A post shared by @vibesbg on

Толкова много години след „Хари Потър и философският камък“ беше удивително преживяване да се върна към филма и актьорите, които са толкова по детски очарователни. В момента всеки един от тях има блестяща кариера, чието развитие може да се проследи от първия филм за малкия магьосник.Публиката реагираше много емоционално на ключовите моменти и се забавляваше с репликите между Рон, Хърмаяни и Хари – все пак търсейки философския камък, те още се опознават и сприятеляват, а ние ги обичаме от почти 20 години и макар да знаем как ще се развие цялата история, има нещо трепетно в нейното припомняне.

Внушителният дванадесетметров екран в комбинация със симфоничния оркестър даде на нас, феновете, невероятно преживяване, което няма да забравим. В цял свят серията концерти са предизвикали силно вълнение и България никак не отстъпва, особено предвид колко много почитатели има тук на поредицата.

Голям плюс беше липсата на дублаж, което ни помогна да се насладим на истинските гласове на актьорите. Признавам, че ги бях позабравила и ми беше много приятно да си ги припомня.

Диригентът  Джъстин Фрирър казва, че Хари Потър е от онези случващи се веднъж в живота културни явления, които не престават да носят радост на милиони, и няма как да не се съглася с неговото твърдение!

Автор

Стефани е едно от най-романтичните попълнения в екипа на VIBES. Роклята на цветя или някое друго винтидж попадение е нейната задължителна униформа, а оръжията: качествена литература, благородни каузи и поне една изящна чаша, пълна с искрящо розе.

Напишете коментар