"Възпитание на чувствата" е една от прекрасните творби на именития френски писател Гюстав Флобер, които дълго време "живеят" в сянката на вечната му класика "Мадам Бовари". Днес обаче и този шедьовър на Флобер получава заслужено признание, а романът достига до нас, благодарение на издателство "Апостроф".

"Възпитание на чувствата" ни разказва за историята на младия адвокат Фредерик Моро, чието сърце тупти с неугасваща страст по жена, но за негово съжаление - обвързана. "Възпитание на чувствата" изпълнява желанието на Флобер да разкаже за любовта и страстта такива, каквито често ги срещаме – пасивни.

Може да се каже, че романът на Гюстав Флобер заема особено място във френската и световната литература и е определян като едно от великите произведения на XIX век. Творбата неколкократно е описвана от своя автор като „моралната история на мъжете от моето поколение“ и заслужено е поставяна на първо място сред произведенията на Флобер.

Флобер е човек на силните чувства и крайните решения, неразделящ любовта от интелектуалните страсти. Всеотдаен и конфликтен, същевременно стеснителен и неуверен в себе си, той дълго пази любовното чувство като нещо свято. Едно юношеско вълнение разтърсва силно младежкия му емоционален свят – срещата с 26-годишната Елиза Шлезингер. „Имал съм една-единствена истинска страст. Тогава бях 15-годишен“, признава писателят. Смята се, че именно това определя замисъла на романа „Възпитание на чувствата“, а красивата Шлезингер става прототип на обвързаната Мари Арну.

Базирана върху младежкото увлечение на автора си към по-възрастна жена, книгата разказва за живота на Фредерик Моро, белязан завинаги от един женски поглед, който предначертава бъдещето му. „Ослепен от сиянието на очите ѝ“ Фредерик веднага се влюбва в обвързаната госпожа Арну. Решен да си осигури добро име и положение в обществото Моро прави планове, завързва нови познанства, но животът му остава в сянката на тази любов, а сърцето му неизменно го отвежда при любимата му.

Гюстав Флобер
Гюстав Флобер

В навечерието на революцията във Франция, Фредерик за пореден път не успява да завоюва сърцето на своята любима, а съдбата му прави резки обрати и поема по неочаквани пътища. Как се стича животът на младия Фредерик, белязан от нестихваща страст и невъзможна любов? Отвръща ли госпожа Арну на силните му и изпепеляващи чувства? Изводите, до които стига, поглеждайки към живота си от дистанцията на изминалото време, са силно изненадващи.

„Възпитание на чувствата“ е роман за объркващата сила на човешката емоционалност. История за голямата любов и неизбежната революция. На какво ни учи срещата с любовта и страстта, с привързаността и разочарованието, приятелството и предателството, лоялността и непочтеността, възхищението и презрението? На какво дължим развитието на живота си – на нашите собствени решения, на съдбата или е чист късмет?

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар