Много жени предпочитат сребърни бижута пред златните. Среброто е красиво, стилно и лесно се съчетава с останалата част от визията. 

Независимо дали сме получили сребърни бижута като подарък, или сме ги закупили сами за себе си, ние искаме те да имат максимално дълъг живот. За съжаление, без значение от какъв метал са изработени, всички бижута в даден момент се сдобиват със следи от ползване.

Някои производители слагат добавки в сплавта с цел металът да бъде по-устойчив срещу надраскване или промяна на цвета. Независимо от това, бижутата не могат да бъдат като нови десетилетия. Но ние като техни собственици можем да се погрижим за тях, така че да останат максимално дълго с нас. 

За да се радвате повече време на любимите си сребърни аксесоари, които често са и скъп спомен, има няколко прости правила. 

Съхранявайте правилно бижутата

Сребърните бижута имат нужда от най-много и най-внимателни грижи. Едно от основните правила за правилната такава е правилното съхранение. 

Повечето бижута още в магазина са опаковани в кутийка или торбичка. За да използвате по-дълго време сребърните изделия, трябва да ги държите в специална кутия за бижута, копринена или кадифена торбичка. Не забравяйте и тяхното разделяне на различни места, така че да не се заплитат и надраскват помежду си.

При неправилно съхранение на среброто то е силно податливо на окисляване, което води до промяна на цвета. Затова правилното такова – не на открито, е ключово важно за добрата грижа за бижутата.

сребърни бижута
Трябва да знаем как да се грижим за нашите сребърни бижута

Бижутата не обичат парфюми

Когато сутрин си слагате парфюм, внимавайте със сребърните бижута, които носите. Силно препоръчително е да не впръсквате аромата директно върху среброто, тъй като това крие опасност от увреждане на бижуто. 

Освен с парфюма, внимавайте и със силно ароматизираните спрейове и лосиони за тяло. Техният химичен състав също може да повлияе неблагоприятно на бижутата.

Внимавайте с хлора, морската вода и химикалите

Хлорът, морската вода и химикалите могат да унищожат любимите ви бижута. Дори и да нямат влияние върху метала, има риск да повредят и камъните, които са върху бижуто.

Освен басейните с топла вода и морето, сребърните бижута не трябва да се излагат и на висока температура, каквато е в сауната. 

Когато искате да ги почистите, изберете специализиран препарат за почистване на сребро и не експериментирайте със случайни химични смеси. За полирането също използвайте подходящи за целта спрейове, течности и кърпи от деликатна материя. В противен случай има опасност от надраскване.

Не използвайте сила върху бижутата

Когато някое от любимите ни бижута се повреди, може да се изкушим да го поправим сами. Независимо дали сме сигурни в способностите си, по-добре е да се доверим на професионален бижутер за поправката на бижуто. 

Ако все пак искате сами да го поправите, използвайте професионални за целта инструменти, за да не увредите среброто или камъните по него. Също така, не прилагайте сила върху бижутата. Това са деликатни изделия, които могат да бъдат поправени лесно, без усилия, с достатъчно сръчност и умения.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар