След премиерата си в България на 23 ноември, “Гринч” (The Grinch) вече трета седмица е на големия екран. Анимационната комедия излиза в нов прочит, представяйки ни един по-различен Гринч и неговата история. Дали и този път зеленото същество, изпитващо ненавист към коледните празници, отново ще се опита да “открадне” Коледа, която така или иначе само нарушава спокойствието му?

Историята за Гринч се ражда в далечната 1957 г. в книгата на Доктор Сюс (псевдоним на Тиодор Гайзъл) “Как Гринч открадна Коледа?” (How the Grinch Stole Christmas). Филмовата адаптация става факт през 1966 г., когато се появява късометражното анимационно филмче на режисьора Чък Джоунс. Джим Кери влиза в главната роля на игралния филм, режисиран от Рон Хауърд, който прави премиерата си през 2000 г. Добила голяма популярност сред малки и големи, тази коледна история се възражда и днес, 18 години по-късно, за да ни представи зеления пакостник отново. Режисьорският състав на проекта включва Скот Моужър  и Яроу Чийн, а сценарият е дело на Майкъл Лесиър и Томи Суърдлов.

Днес, под формата на пълнометражен анимационен филм, продуциран от Illumination Entertainment (продуцентите на “Аз, проклетникът” и др.), Гринч се завръща по-различен от всякога. Дали Коледа е отново под заплаха? Смее ли някой да наруши спокойствието на зеления Гринч?

Отдал се на скромен живот далеч от шума и навалицата, зелен и раздразнителен, ненавиждащ празненствата, Гринч живее в пещера в покрайнините на Койвил (в превод Whoville), в другарство само с дружелюбното си куче Макс, негов верен помощник в пъклените му планове, и елена Фред. Гринч и Фред са обединени от чувството си на апатия към света и живота около тях. Коледното празненство, което предстои да се състои в малкото градче, е един досаден шум, който трябва да бъде отстранен и има кой да се погрижи за това.

Отвращението на Гринч към Коледа е нещо типично за зелената му същност. На какво обаче се дължи тази негова непоносимост? Действително ли причината е в сърцето му, което е “два номера по-малко”? Отговори на тези въпроси ще открием в най-новата версия на вечната коледна история.

Гринч в новата си светлина всъщност ще разкрие себе си - онова зелено същество, което далеч не познаваме. Духовният катарзис, който ще изживее, ще се случи благодарение на едно малко момиче на име Синди-Лу. Усмивката и искреността на едно дете ще се окажат препъникамъка в замисления от Гринч и верните му другари план. Коледа може да бъде един красив празник, след като дълбоко скритите чувства на топлина, уют и обич излязат на повърхността.

Новия прочит на “Гринч” може би няма да предизвика ефекта “Уау!” и лесно бихме могли да се досетим за развръзката на тази коледна история. Да, и в този филм, подобно на много други коледни истории, сценаристите стъпват на сигурната основа, лансирайки общовалидната поука, която всеки трябва да си извлече. А именно - Коледа като време за нашите близки, любов, топлина и уют. Все неща, които са по-ценни и от най-скъпия коледен подарък.

Известна доза хумор, приключение и една важна всеизвестна поука - с това би ни очаровал новият Гринч!


Автор

Литературата и книгите са моят безценен източник на вдъхновение, а писането е моята страст. Поради тази причина избрах пътя на журналистиката. Споделям всичко, което ме заинтригува в живота около мен. Но безспорно книгите и литературата са темите, от които се вълнувам най-много.

Напишете коментар