В края на месец април от Google сформираха свой собствен хардуерен отдел, начело на който застана бившият президент на Motorola Рик Остерлох. Целта на корпорацията пък бе напълно ясна - да се обединят под една шапка различните проекти на компанията, свързани с различни джаджи и хардуерни нововъведения.

Сега от Google са готови да атакуват и пазара на смартфони, но правейки го със свой собствен модел. Както е известно, досега практиката бе Google да си партнира с различни производители като LG, Huawei или HTC, развивайки Nexus устройствата си. Тази концепция обаче ще претърпи промяна, става ясно от информация на британския ежедневник The Telegraph.

Първият смартфон, принадлежащ изцяло на Google, вероятно ще се появи на пазара още до края на годината. Предполага се, че в момента представители на компанията водят разговори с мобилните оператори, обсъждайки проекта.

Huawei е един от партньорите, с които Google произвежда своите Nexus устройства
Huawei е един от партньорите, с които Google произвежда своите Nexus устройства

Интересно е да се види какво би означавал един подобен ход за хардуерните компании, с които Google си партнираше, за да прозвежда Android смартфони и Chrome OS устройства, както и за самата Android платформа като цяло.

По-рано през този месец изпълнителният директор на Google Сундар Пичай заяви, че компанията инвестира много повече усилия в сферата на телефоните, но отказвайки да конкретизира, дали това означава стартирането на собствена линия устройства.

58419339-google-android-xlarge_trans++z-WJk4-Hom44bTGgt7BoCnnTe5naV0fkHHvjKQZ9xOw
Смята се, че с този ход Google планира да установи по-засилен контрол над своята операционна система Android

Каква би била разликата при един подобен ход от страна на Google? Със сигурност това би означавала повече контрол от страна на компанията по отношение на дизайна, производствения процес и софтуера. До този момент от Google концентрираха усилията си най-вече върху операционната си система Android, оставяйки производството на различни технологични брандове. Сега обаче технологичният гигант е готов да поеме и тази функция, внасяйки сериозни промени в начина, по който изглежда индустрията в настоящия момент.

"Google се тревожат, че Android се фрагментира твърде много. Има нужда той да се превърне в платформа с по-осезаем контрол. Мисля, че тяхното намерение е да установят по-засилен контрол, също както Apple", коментира анализаторът Бен Уд.

Google вече направи някои стъпки по отношение на развитието си в хардуерния сегмент, произвеждайки собствени таблети, компютри и други джаджи. Сега компанията е готова да навлезе пълноценно и в ключовия пазар със смартфони, този път правейки го изцяло със собствени усилия и без познатото ни партньорство с други производители.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар