Утре вечер в Зала 1 на НДК ще можем да се насладим на страхотния Глен Милър Оркестра, оглавяван от бендлидера Вил Салдън.

Името на актуалната концертна програма на формацията е "It’s Glenn Miller Time", като и този път оркестърът ще ни потопи в очарованието на една отминала епоха на джаза и суинга, която днес звучи по-актуално от всякога.

Все още можете да си закупите билети от мрежата на Eventim.

Оригиналният Глен Милър Оркестра е основан през далечната 1938 година от легендарния композитор, музикант и бендлидър Глен Милър. Макар и почти 80 години след създаването на Глен Милър Оркестра, днес наследството на легендарния американец остава живо.

Успяхме да си поговорим с настоящия бендлидър на Глен Милър Оркестра - Вил Салдън, като ето какво си казахме:

Започнали сте да изучавате Глен Милър през 1978 година. Какво намирате за най-атрактивно в неговата музика?

Истинско удоволствие е да свирим оригиналните аранжименти на Глен Милър. Както вероятно знаете, късметлии сме да ги използваме, имайки предвид факта, че Глен Милър е работил с отлични аранжьори. Една песен може да бъде наистина семпла, но ако тя е аранжирана от Били Мей, например, тогава тя получава истински тласък. А да я изпълняваш наново ти дава едно наистина добро усещане. Между другото, оригиналните музиканти от Глен Милър Оркестра са били наистина фантастични, като всички тези факти правят музиката му наистина атрактивна.

Каква е разликата между Глен Милър Оркестра и оригинала?

Можем ли да кажем, че музиката е една и съща с тази отпреди 75 години? Абсолютно се опитваме да свирим тази музика по начина, по който го е правил Глен Милър, без да се опитваме да копираме. Някои журналисти смятат, че ние по цял ден слушаме оригиналните версии. Аз обаче мога да ви уверя, че е минало много време, откакто за последно слушах оригиналните записи на Глен Милър. Въпреки това, би било много странно, също така и за публиката, да изсвирим диско версия на "In the Mood". Както публиката, така и бандата не биха изпитали голямо удоволствие от подобно нещо.

Вие управлявате голям оркестър. Какви функции ви се налага да изпълнявате?

Аз съм бендлидерът, като също така съм отговорен и за много други неща. Например, аз съм този, който решава кои песни да използваме за ново CD или на следващия концерт. Разбира се, аз обсъждам всички тези неща с други членове на бенда, защото те също трябва да се съгласят. Но в крайна сметка, решението, както и отговорността за него, са напълно мои.

В колко дни от годината сте на път с Глен Милър Оркестра?

Допреди пет години правехме по 200 концерта на година, но честно казано, това е твърде много. В днешно време правим между 140 и 150 концерта. Това е окей и е забавно.

Имали сте над 4500 концерта пред около 4 милиона души. Има ли мечтана цел, която бихте искали да постигнете?

Наскоро открих, че до този момент сме имали над 4000 концерта... нямам мечтана цел, но се надявам, че ще остана в добро здраве и ще продължа да се забавлявам през следващите години. Искам да продължим да доставяме удоволствие на феновете си, изпълнявайки тази страхотна суинг музика.

Можете ли да си спомните първия си концерт с Глен Милър Оркестра? Какво беше чувството да сте част от това за първи път?

Абсолютно помня първото си шоу. Годината бе 1985. Няма да забравя, че бях много изнервен, като не бях и особено уверен в себе си. Нямах никаква идея как ще реагира и публиката. Те обаче реагираха страхотно още от началото. Трябваха ми само няколко минути, за да се успокоя. Вечерта бе страхотна.

"Moonlight Serenade" по традиция открива всеки концерт. Концертът в София ще бъде ли изключение?

Традицията ще продължи и на шоуто ни в София, не се притеснявайте за това.

Автор

Мартина е едно от градските момичета в екипа на VIBES. Мистериозна, загадъчна и интересна, Мартина може с часове да ви разяснява подробности за indie киното, качествената музика и потайностите на градския живот. Позволете й да бъде ваш гид и уверяваме ви - няма да съжалявате.

Напишете коментар