Гергана Пащрапанска: Съветите на един професионален гримьор


Гергана Пащрапанска е един от любимите ни професионални гримьори. Изкуството, което създава върху лицата на дамите, може да бъде видяно почти навсякъде - както по телевизията, така и в списания, професионални фотосесии и други. Тя е артист, чиито инструменти са четките за грим, с които се е научила да борави до съвършенство. Неслучайно решихме да се обърнем точно към нея и да ѝ зададем няколко въпроса, свързани с правилното нанасяне на макияжа. Как се носи червено червило и как се прави опушен грим, вижте в следващите редове.

Как е правилно да се нанася фон дьо тен? А трябва ли да слагаме пудра отгоре, или се избира само едното? Как да разберем кое е подходящо за нашата кожа?

Фон дьо тенът се избира спрямо вашата кожа като структура - дали той да бъде течен, или кремообразен, каква покривност да има и не на последно място, спрямо цвета на кожата. Моят съвет е преди него да се използва база или крем за лице. Препоръчвам базите за лице, които са с блясък, за да може лицето да изглежда свежо и сияйно. Препоръчително е да бъде достатъчно като количество, без да бъде напластявано. Тук вече идва и ролята на пудрата, която има за цел да фиксира грима. Тя може да не се нанася на цялото лице, а само на зоните, които по-бързо се омазняват, като челото и носа. Хубаво е и да се смесва с ружа или поне да се поставя малко от нея на скулите, преди ружа, защото така се избягва получаването на петна от последния. А за избора на фон дьо тен, спрямо кожата, е важно да се съобрази с това дали тя е склонна към омазняване, или е по-суха.

Как да изберем подходящ нюанс червено червило? А има ли специфика в неговото поставяне?

Червеното червило е една класика в грима, която лично аз много харесвам. То е символ на женската индивидуалност и сексапил, неслучайно е едно от най-продаваните в декоративната козметика. Иконите Мерилин Монро и Елизабет Тейлър не са се разделяли с него.

Червеното е цвят с много нюанси и за да изберете подходящия за вас, е хубаво да го съобразите с формата на устните, цвета на кожата и косата и не на последно място по значение: с повода или по-скоро с вашето ежедневие като цяло. Когато имате по-тънки устни, е хубаво да избягвате тъмните нюанси, защото те ги стесняват оптически. Що се отнася до избора на цвета: през деня може да се спрете на по-светлите нюанси като малиновото, а за вечерта да заложите на бордо. Тази зима тенденцията при червилата носи завръщане на по-тъмното червило - всякакви нюанси на бордо и още по-тъмно към лилаво. Спецификата при поставянето на цветни червила е, че трябва да сме много стриктни и да внимаваме с контура на устните. С тях можем да оформим устните по начина, който желаем, който в повечето случаи е да ги уголемим леко, но пък винаги трябва да внимаваме в неговото поставяне.

Моят съвет е да се използва малко фон дьо тен или пудра, които да сложим преди поставянето на червилото и молив за устни, който не е задължително да е еднакъв цвят с червилото. Така, с помощта на молива, можем винаги да регулираме наситеността и цвета на самото червило. Аз лично, в повечето случаи, обичам да експериментирам с моливи, които са различни нюанси от самото червило.

Когато устните ни са в ярък цвят, трябва ли да слагаме грим на очите? Или да заложим само едното, върху което да акцентираме?

Без да искам да се повтарям, но и тук трябва да се съобразим с нашето ежедневие и повода. И двата случая са напълно възможни, стига да са съобразени правилно цветовете. Ако сте любителки на цветния грим - малиновото червило и някакъв деликатен цветен акцент на очите са свежи и много подходящи за летните вечери. Опушеният грим, съчетан с цветно червило, също е възможен вариант, като в този случай може да се комбинират сенки от кафявата гама и черен молив на окото, особено ако се търси по-предизвикателна визия.

Как най-лесно да нанасяме очна линия с мека четка, без да правим вълнообразни линии?

Ако ви е трудно нанасянето на очната линия с мека четка, преди това можете да си направите желаната линия с молив или сенки и след това да повторите със самата очна линия. Лошото в този случай е, че можете да я направите една идея по-плътна.

Как се прави опушен грим?

При опушения грим акцентираме на един основен цвят. Той може да е черен, кафяв, сив или друг. Този тип грим подчертава много очите, но и при него трябва да бъдем внимателни. Като кажем опушен грим, винаги си представяме нещо много силно и подходящо само за вечерен грим, но това не е така. Зависи изцяло от избора на цветовете. Лично на мен любима комбинация от цветове са черно, като за основа избирам нещо в по-бежовата гама, никога бяло и за преливка използвам цвят обержин (патладжан). Така леко омекотяваме черното, без да губим ефекта на опушения грим. За още по-изразителен поглед може да поставите мазен черен молив вътре във окото. Но когато този грим е направен с по-нежни цветове, като бежово и светлокафяво, а черният молив е заменен с бял, може да се носи и в ежедневието. Към всичко това, ако след това прибавим само и матово цветно червило, се получава един много хубав вечерен грим.

Как да избираме молив за устни и защо бихме го използвали в макияжа?

Молива за устни избираме спрямо цвета на нашето червило. Ако сте любителки на гланцовете, можете да се спрете на цвят, близък до вашите устни и дори една идея по-тъмен, за да можете с него да регулирате контура на устните. Моливът не е задължителен, но той е един отличен помощник за контуриране на устните, особено когато използваме по-цветно червило, той е чудесен завършек на вашите устни. Друг плюс на молива за устни е, че червилото издържа по-дълго време.

Как се нанася руж и кои са грешките, които допускаме най-често?

Ружът е тази част от грима, с която можем да освежим лицето или когато прекалим с него - да създадем обратния ефект. Хубаво е да се спираме на по-прасковените и розови нюанси и да съобразим избора им основно с цвета на кожата. За по-светлите дами препоръчвам и по-светлите цветове. Именно оттам идват и грешките: когато това не е съобразено, често ружът изглежда като тъмна черта, без това да е търсеният ефект. Моят съвет е, когато нанасяте руж, да сложите и малко пудра, за да избегнете той да стане на петна.

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни