"Фрагменти" ви позволява да надникнете в ума на Леонардо да Винчи

"Един добре използван ден дава добър сън, така както един осмислен живот носи лека смърт."

Едва ли има много хора на тази планета, които да не знаят кой е Леонардо да Винчи. Или поне се надяваме да е така. Гениален изобретател, художник, инженер и скулптор, Леонардо е един от най-блестящите умове в историята на Ренесанса и човечеството като цяло.

Надарен с огромен талант и любознателност, флорентинският майстор твори в несъчетаеми на пръв поглед сфери: механика, военно дело, астрология, аеродинамика, геология, ботаника, аритметика и геометрия; и това са само част от областите на човешко познание, в които Леонардо работи.

Шедьоври на изкуството като "Мона Лиза" и "Тайната вечеря" пък представляват визитна картичка, с която твърде, твърде малко творци могат да се похвалят. За съжаление, многобройните му изобретения, изпреварили със стотици години времето си, остават само на хартия.

Твърде малко обаче се знае за дейността на Леонардо да Винчи и като писател. Няма и литературно произведение, което флорентинският гений да е издал приживе. Неговият "Трактат за живописта“ е бил съставен след смъртта му, предполага се от ученика му Франческо Мелци, на основата на извлечени пасажи, поправки и допълнения от многото записки на Леонардо. Подобен е случаят и със „За движението и количеството на водата“, събрано в произведение през 1643 г. от доминиканския монах Луиджи Мария Франческо Арконати, наследил ръкописите на Леонардо от баща си Джузепе Мария Арконати.

Включените в настоящето издание творби на Леонардо са щрихи, бележки и разсъждения, често написани в полетата на другите му съчинения. Понякога написаното е било подчинено на графично изображение или на научно изследване. Както подсказва и заглавието на книгата, в нея са представени писмени фрагменти от творчеството на италианският ренесансов творец. Вероятно приказките, басните и легендите са писани през последното десетилетие на XVвек. Тези литературни фрагменти предоставят на читателите възможност да се запознаят с остроумната и жива проза на Леонардо.

Преводът и съставителството на "Фрагменти" са дело на Сава Славчев. Книгата включва и богат илюстративен материал от наследството на Леонардо да Винчи.

„Фрагменти“ от Леонардо е третата книга, която излиза в новата поредица на издателство "Изток-Запад“ библиотека "Извори“. Другите заглавия, излезли до момента, са "Пир“ от Платон и "Към себе си“ от Марк Аврелий.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни