Виждали сме какви ли не епични битки в Холивуд. Битки с чудовища, битки с извънземни, битки между супергерои. Филмът "Форд срещу Ферари" обаче ще ни предложи нещо по-различно - битка на пистата между два автомобилни гиганта.

Режисиран от Джеймс Манголд ("Върколака", "Логан"), филмът разказва за състезанието на "24-те часа на Льо Ман" от 1966 година. Това е паметно събитие в историята на американските моторни спортове, тъй като противно на очакванията, Ford успява да победи големия фаворит Ferrari. Именно историята на тази знаменита победа на пистата ще бъде разказана в "Форд срещу Ферари".

Големите имена в актьорския състав на лентата несъмнено са Мат Деймън и Крисчън Бейл. Деймън в влиза в ролята на дизайнера Карол Шелби, който успява да проектира печелившия автомобил на Ford, победил "черните кончета". Бейл пък ще изиграе чепатия, но талантлив пилот Кен Майлс, който успява да постигне знаменитата за Ford победа. Съдбата на Майлс е трагична, тъй като той умира само два месеца по-късно, загивайки на пистата "Ривърсайд Интернешънъл" в Калифорния.

 

Победата на Ford над Ferrari е лична кауза за Хенри Форд Втори, който таи желание за лична вендета спрямо Енцо Ферари. Причината, разбира се, е бизнес. Желанието на Форд е да унижи Ферари там, където италианската компания е най-силна - състезанието в Льо Ман. Преди да претърпят поражение от Ford, Ferrari печелят ралито в шест поредни години.

За да сбъдне мечтата си, Хенри Форд II наема талантливия дизайнер Карол Шелби. Той трябва да проектира една от най-легендарните коли на компанията - Ford GT40. При това, без да разполага с кой знае колко време. Целта е само една - Ferrari да бъдат победени, колкото и невъзможно да изглежда това.

В трейлъра виждаме Кен Майлс да се обръща към Карол Шелби: "Ще построиш кола, която да победи Ferrari... с Ford? И колко време им каза, че ти трябва? Двеста-триста години?"

Шелби отговаря: "90 дни."

Форд срещу Ферари
Крисчън Бейл и Мат Деймън в кадър от "Форд срещу Ферари"

Голяма част от информацията във филма е взета от книгата Go Like Hell на Ей Джей Байм, която служи като основа на сценария. Любопитен факт е, че в началото фаворити за двете водещи роли са били Брад Пит и Том Крус, преди в крайна сметка да бъдат ангажирани Мат Деймън и Крисчън Бейл. Имаше момент, в който поканен за режисьор бе и Майкъл Ман, но и той в крайна сметка отпадна от проекта.

Част от актьорския състав на лентата са още Джон Бернтал, Джош Лукас, Кайтриона Балф, Трейси Летс, Ремо Жироне и други. Първоначално се планираше "Форд срещу Ферари" да излезе на голям екран през лятото, но в крайна сметка премиерата бе изтеглена за 15 ноември. Целта е филмът да се позиционира по-добре за следващите големи награди в света на киното.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар