Вече е известна финалната селекция (топ 10) и почетните участници (топ 50) във всички категории от Световните награди за фотография на Sony 2017 – най-големият фотографски конкурс в света. Фотографи от цял свят взеха участие с 227 596 снимки в категориите „Професионалисти“, „Любители“ и „Младежи“, които насочват „прожекторите” към фотографията като изкуство и нейната красота като такова.

Alex Andriesi

"Съдейки по резултатите, тази година Световните награди за фотография на Sony имаха наистина глобален обхват - фотографиите бяха по-разнообразни и широкообхватни отвсякога. Мога уверено да заявя, че Световните награди за фотография на Sony и изящното изкуство на фотографията се представят изключително добре", заяви Зелда Чийтъл, председател на журито в категория “Професионалисти” / Куратор (UK)

Constantinos Sofikitis

Създаден от Световната фотографска асоциация, през 2017 г. конкурсът отбелязва своята десета годишнина и партньорство с основния спонсор - Sony.

Jelena Jankovi

Финалната селекция в конкурса за 2017 г. представя най-добрите съвременни фотографии от целия свят, заснети през изминалата година, като показва невероятно разнообразие от впечатляващи кадри в различни жанрове, стилове и теми. 49 страни са представени в селекцията, което засилва още повече международния облик на конкурса, както и уникалната възможност да бъдат показани най-добрите кадри на фотографи от всички краища на света. Фотографи от още 11 страни фигурират в списъка с почетни участници.

Maximilian Conrad

Финалната селекция от фотографии в категориите „Професионалисти“, „Любители“, „Младежи“ и „Студенти“ впечатлиха съдиите с убедителни истории и силен визуален език, които перфектно пресъздават темата. Сред избраните кадри могат да бъдат открити зашеметяващи архитектурни образи и красиви пейзажи, наред с изключителни поредици, изобразяващи най-големите световни събития от последната година. Открояват се теми като: животът на семейните жени в Саудитска Арабия, прочувствени изповеди на деца от китайско училище, руски бодибилдъри в готовност да покажат мускули на сцената, както и поредица от кадри за личната битка с рядко медицинско състояние.

Dino Kuznik

Във връзка с тазгодишната финална селекция, Скот Грей, CEO на Световната фотографска организация, споделя: "Тази година участниците в Световните награди за фотография на Sony 2017 демонстрираха цялостност на идеите си и внимателно обмислен подход. Пред журито бяха представени не просто снимки, а красиви произведения на фотографското изкуство, радвам се, че многоуважаемите му представители отличиха истинския талант, художествената интерпретация и отдаденост на фотографа, а не само темата на фотографията."

Frederik Buyckx

През последните десет години Световните награди за фотография на Sony отличаваха фотографите и тяхното изкуство, а сега с нетърпение очакваме да потвърдим, че фотографията разполага със световна платформа и признание като най-динамичното, вълнуващо и достъпно изкуство, каквото всъщност е."

Sandra Hoyn

Световните награди за фотография на Sony се журират анонимно от международно признати професионалисти, избрани от Световната фотографска организация.

Will Burrard-Lucas

Жури в категория „Професионалисти“ 2017 бяха Зелда Чийтъл (председател) - куратор от Великобритания; Аида Мулунех, основател и директор на Addis Foto Fest (Етиопия); Алегра Кордеро ди Монтедземоло –куратор и директор Изложби в Centro de la Imagen (Мексико); Денис Кърти – куратор и журналист (Италия); Ръс О'Конъл, фото-редактор, The Sunday Times Magazine (Великобритания), и Франсоа Калие, програмен директор в Angkor Photo Festival & Workshops (Франция). Категориите „Любители“ и „Младежи“ бяха журирани от фотографа и журналист Деймиън Демолдер (Великобритания), а категория „Студенти“ - от председателя на журито Андреа Кърланд, главен редактор на Huck (Великобритания); Дан Рубин, фотограф и артистичен директор (Великобритания) и Дженифър Шоу, основател и творчески директор на PhotoNOLA (САЩ).

Nadine Hackemer

За финалната селекция в категориите „Любители“ и „Младежи“ Деймиън Демолдер сподели: "За мен беше удоволствие да се докосна до толкова добри творби и истинска привилегия да споделя личните моменти, радостите, сълзите, живота и загубите на фотографи от цял свят, уловили своите преживявания в кадрите си. Категория „Младежи“ бе истинска наслада за мен като жури, тъй като се докоснах до откровеността и смелостта на много от фотографиите."

Ruby Gaunt

Съдията в категория „Студенти“ Андреа Кърланд добави: "Тази година финалната селекция ни помага да си отговорим защо конкурси като този са по-важни от всякога. Участващите творби бяха оригинални, добре обмислени и смели – точно навреме, за да припомнят, че талантът винаги побеждава и се издига над глъчката."

Andrej Kiripolsk

Фотографите от финалната селекция ще се състезават за най-новото фотографско оборудване от Sony, място в Албума на победителите за 2017, както и за парични награди в размер на 25 000щ.д. за „Фотограф на годината“, 5000 долара за победителя в категория „Любители“ и 30 000 евро под формата на оборудване за университета - за победителя в категория „Студенти“. Всички победители ще бъдат обявени на церемония в Лондон на 20 април 2017 г.

Frederik Marks

Фотографиите на победителите, на отличените във финалната селекция и поощрените участници (топ 50) ще бъдат част от изложбата на Световните награди за фотография на Sony  2017 и Мартин Пар в Somerset House, Лондон. Тя ще отвори врати на 21 април и ще включва малко познати проекти на Мартин Пар, носител на Наградата за изключителен принос към фотографията. Изложбата ще се проведе в Лондон до 7 май, а след това ще направи световно турне.

Helen Kiparissa

Всички участници във финалната селекция и поощрените участници от топ 50 могат да бъдат открити тук.

*Начална снимка: Achim Thomae

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар