По-запознатите с античната история вероятно познават добре името Марк Аврелий. Някогашен ученик на римския император Адриан, самият Марк Аврелий управлява Римската империя в периода между 121 и 180 година. Освен като император на римляните, Марк Аврелий остава в историята и като философ, а част от неговите записки достигат до вас благодарение на издателска къща "Изток-Запад".

"Към себе си" е безценен паметник на класическата древна мъдрост, като сборникът със записки ще запознае читателите с размислите на императора философ за смисъла на човешкото съществуване.

Известен с аскетичния си начин на живот, Марк Аврелий черпи познания, образование и интелектуална мощ от някои от най-известните оратори и философи на своето време. Марк Аврелий овладява до съвършенство елинския език. Неслучайно Марк Аврелий избира да напише „Към себе си“ на езика на елините. Периодът, през който е начело на Римската империя, продължава от 161 до 180 г. Марк Аврелий е възхваляван като въплъщение на платоновия идеал за владетел-философ. Същевременно неговата възвишеност и сериозен характер, благородство и сдържаност, милосърдие и скромност олицетворяват римските добродетели.

"Към себе си" е написана в период, в който голяма част от времето на римския император преминава в изтощителни походи срещу германските племена. Марк Аврелий работи над своя труд в продължение на около десет години, като книгата е рядък случай на лично слово, достигнало до нас от класическата древност. Тя съдържа личните размисли на императора и вероятно не е била създадена като текст за четене или слушане от друг. В нея императорът отправя наставления към самия себе си, което отнася съчинението към жанра на протрептиката. Така императорът философ създава съчинение, отразяващо отнасянето на човека към самия себе си и търси връзката между реалното съществуване на човека и съзнанието за един или друг възможен идеален ред.

Преводът на "Към себе си" е дело на проф. Богдан Богданов, който пише: "Към себе си“ на Марк Аврелий поставя едно начало, прави допустимо невъзможното дотогава проблемно разговаряне със себе си. В хода на проверката как се отнасят философските идеали и принципи към всекидневното съществуване се поражда гледната точка на сложното човешко същество с проблемна дълбина“.

"Към себе си“ е втората книга, която излиза в новата поредица на издателство "Изток-Запад“: библиотека „Извори“.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар