Очакването да видиш любима книга на големия екран винаги предизвиква смесени чувства. Не всички опити могат да оправдаят очакванията ни, ала винаги е интересно да се види какво се е получило. Тази година, за наше огромно щастие, адаптациите не ни разочароваха. Вижте нашия списък с книги, излезли като филми през 2018 г., както и няколко бонус заглавия на предстоящи такива до края на годината. 

“Анихилация” на Джеф Вандърмиър

Филмът е базиран на научно-фантастичния роман на Джеф Вандърмиър “Анихилация  и е озаглавен “Изтребление. В него се разказва за четири жени учени, които се отправят на невероятно опасна и рискована мисия в една мистериозна и смъртоносна територия, наречена Зона Х. Зона Х е обитавана от форми на живот, надхвърлящи човешкото разбиране. Надеждата за спасение пада на плещите на Лина (Натали Портман). Сценарист и режисьор на филма е Алекс Гарланд, чиято звезда първоначално изгрява като писател с романа “Плажът”. Ако сте почитатели на фентъзи книги, не пропускайте този шедьовър.

 

“Червената лястовица” на Джейсън Матюс

Носителката на “Оскар” Дженифър Лорънс се превъплъщава в руската балерина Доминика Егорова, която  против волята си тя става агент на СВР – тайната служба, наследила КГБ и обслужваща режима на Владимир Путин. Тя се превръща в “лястовица” и трябва да съблазни американския агент на ЦРУ Натаниел Наш (Джоел Едгертън). По време на мисията обаче Егорова влюбва се в своята мишена, с което двамата поставят под опасност безопасността и на двете страни.

 

“Гънка във времето” на Маделин Ленгъл

Режисьорът Ейва ДюВерней представя епичното приключение ''Гънка във времето'' по едноименния роман на Маделин Ленгъл. Класическата приказка ще понесе зрителите между различни измерения на времето и пространството, ще постави под въпрос природата на доброто и злото, като накрая ще доведе до неизбежния триумф на любовта. Филмът проследява трансформиращото приключение на едно младо момиче, водено от трима небесни водача. Водачите ще бъдат изиграни от Опра Уинфри, Рийз Уидърспун и Минди Калинг.

 

“Играч първи, приготви се” на Ърнест Клайн

Действието на “Играч първи, приготви се” се развива през 2045 г. Единственият начин за тийнейджъра Уейд Уотс (Тай Шеридън) да се почувства истински жив, е като бяга в ОАЗИС, завладяваща виртуална вселена, където голяма част от човечеството прекарва дните си. Това удивително място е дело на Джеймс Холидей (Марк Райлънс), който след смъртта си завещава огромното си състояние и пълния контрол над ОАЗИС на победителя в състезание от три етапа, проектирано специално, за да намери достоен наследник. Уейд и приятелите му, известни като "Знаменитата петорка", се втурват да спасят както ОАЗИС, така и своя истински свят.

 

“Тъмна дарба” на Александра Бракен /по кината/

„Тъмна дарба“ проследява историята на Руби, която се буди на десетия си рожден ден, нещо в нея е различно. Нещо достатъчно притеснително, че да подтикне родителите ѝ да я заключат в гаража и да повикат полицията. Нещо, което я изпраща в Търмънд, брутален правителствен „рехабилитационен лагер“. В действителност Руби успява да преживее мистериозното заболяване, което погубва повечето деца в Америка. Но тя и останалите като нея оцеляват, като се сдобиват с нещо много плашещо – умения, които не могат да контролират. Филмът се излъчва по кината.

 

Предстоящи филмови адаптации до края на годината:

“Белканто” на Ан Патчет

Красивата оперна певица Роксан Кос (Джулиан Мур) е поканена да пее на частно парти в чест на японски бизнесмен. По време на изпълнението обаче в къщата на домакина на партито, вицепрезидент на неназована южноамериканска държава, нахлуват терористи. Мисията на въоръжените нападатели е да пленят президента, но него го няма – предпочел е да гледа любимия си сапунен сериал пред класическата музика. Терористите и техните заложници се научават да живеят заедно, да се справят с напрежението и различията, а скоро се появява и любовта.

 

“Луди богаташи” на Кевин Куан

Когато нюйоркчанката Рейчъл Чу (Констанс Ву) се съгласява да прекара лятото с приятеля си Никълъс Йънг в родния му Сингапур, тя не подозира е, че той е невероятно богат. Спокойната почивка, която си представя, че ще прекара с любимия мъж, се превръща в поредица от сблъсъци с потомствени аристократи и новобогаташи, шумни роднини и амбициозни кариеристи. Луди богаташи" е първият холивудски филм със стопроцентов азиатски актьорски състав, който се превърна в романтична комедия на годината.

 

“Онова, което не ме убива” на Давид Лагеркранс

На 26 октомври в България предстои да излезе и един филм, който носи заглавието “Момичето в паяжината”. Той е адаптиран по романа на Давид Лагеркранс “Онова, което не ме убива” и разказва историята на младата компютърна хакерка Лисбет Саландер и журналистът Микаел Блокквист, които се оказват оплетени в мрежата на шпиони, киберпрестъпници и корумпирани държавни служители.

 

“Фантастични животни и къде да ги намерим: Оригинален сценарий” на Дж. К. Роулинг

Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд е продължението на “Фантастични животни и къде да ги намерим”. Действието на “Престъпленията на Гринделвалд” се развива през 1927 г., няколко месеца след събитията от първия филм. Могъщият тъмен маг Гелърт Гринделвалд (Джони Деп) успява да избяга от затвора и пристъпва към търсене на още повече слуги, за да осъществи зловещата си цел: да постави вълшебниците над всички останали обикновени хора. Единственият, който способен да го победи, е магът Албус Дъмбълдор (Джуд Лоу), който някога е бил най-добрият му приятел. Но той няма да успее да се справи със злото сам, затова решава да потърси подкрепа от своя бивш ученик Нют Скамандър (Еди Редмейн).

Филмът на Дейвид Йейтс е втората от петте части, които се очакват по поредицата. Премиерата му у нас ще е на 16 ноември.


Автор

Йоана е филолог по образование, даоист по душа и немофил. С усмивка гори повече врагове отколкото калории. Обожава остроумието, асоциира се със сарказма, смее се на инсинуации, но се възхищава и я пленява добротата. Въоръжена е до зъби с емпатия и истината. Нямате шанс срещу нея.

Напишете коментар