Вече мина цял месец, откакто на вратата ми почука новата FIFA 16 и удобно се настани в оптичното PS4 гнездо, което до този момент, с леки Mortal Kombat прекъсвания, топлеше предшественичката ѝ - FIFA15.

Сценарият оттам насетне би трябвало да ви е познат - вече не правя секс, нямам приятелка, нямам социален живот, дори котката се метна от осмия етаж, за да се спаси от смрадта на разлагащото се пред телевизора туловище, заринато от празни кутии от пица.

Шегувам се, пичове, истината е, че не съм цъкал кой знае колко. Първоначалната тръпка и жажда за небивало, виртуално, футболно изживяване беше бързо утолена. Качествено, трябва да призная, но значително по-бързо отпреди година, когато FIFA 15 ме залепяше за телевизора веднага щом се приберях след работа.

Причините са доста, Hearthstone, например, или желанието ми, все пак, да имам някакъв социален живот, приятелка, нормална диета. Може би донякъде и фактът, че “този филм вече съм го гледал”.

С други думи, за мен лично, заглавието не предлага нещо революционно за виртуалните, футбол симулатори. Да, има нови игрови режими (по-скоро нов), да, вече можеш да играеш с отбори от мацки, да, оправили са най-дразнещите проблеми от предишната версия, но, да, пак е FIFA.

Не ме разбирайте погрешно, FIFA 16 е супер и от часовете, които вече прекарах в нейна компания съм очарован от ред неща.

Започвам с подобренията по геймплея. Най-сетне, о, братя и сестри, е реалистично трудно да направиш небивало извеждащо подаване по въздух, с което да оставиш 245-ма офанзивни играчи сами срещу противниковия вратар. Проказата “L1 + триъгълник”, с която в 99% от случаите създаваш голова ситуация вече е удачно балансирана. Това се дължи не толкова на промяна в самата техника на подаването, колкото в изкуствения интелект на защитниците и на вратаря - за мен лично, най-голямото подобрение в играта.

fifa_16_26_605x

За разлика от FIFA 15, вече е значително по-трудно, въпреки това постижимо, да тръгнеш с футболист от центъра, да минеш през целия строй на противника и да отправиш изстрел, вероятно вкарвайки и гол. Вратарят вече не се върти като муха без глава, когато топката му е в краката, следователно безумните автоголове са в пъти по-малко. Защитниците, управлявани от компютъра, много по-рядко си пречат, препъват, блъскат един в друг и много повече поддържат адекватен строй, пресират както сме виждали по телевизията и дори пречат на опонента. Тези, които вие контролирате, все още се блъскат в другите - толкова си можете просто.

Още ласкави думи можем да кажем за вратарите. От една страна не са подвижните пръчки, които сме свикнали да виждаме до момента - неспособни да реагират на топка със скоростта на костенурка на метър от тях, а вече са снажните, модели за подражание от рекламите на известна марка самобръсначки, които самоотвержено правят решаващи намеси и спасяват отбора си в критични ситуации. От друга, не са супермените, които могат да избият всеки добре насочен шут от дистанция, независимо колко защитници има пред тях - върху това също е поработено. Когато няма видимост, вратарят доста по-често допуска голове от дистанция и от рикошети - ситуации, които до съвсем скоро бяха безобидни срещу извънземните рефлекси на гореспоменатите пръчки.

Отплеснах се. За игровите режими да кажем нещо, а? Offline Single Player или Career или, както му е там името - не го играя. Там нещата през годините преминаха от дузпа в тъч. Най-популярният режим на играта се превърна в нещо напълно ненужно. Причината - интернет. За мен, чарът на този режим, вече, е напълно изгубен. Липсва тръпката от истинското футболно дерби срещу инстински човек. А, ако искам да се правя на мениджър, aми, ще си изтегля Football Manager. За тренировка Single Player вариациите на играта са супер, било то да провериш колко си добър срещу самата игра, било то да отработиш пасовете, преките свободни, а дори и дузпите. Последните са отличен начин хора, които преминават от една платформа на друга (напр. PC-to-PS), да свикнат с контролите.

fifa_16_29_605x

FIFA Utlimate Team или FUT режимът предлага един алтернативен поглед в играта, определено по-добър от Career, тъй като използва нестандартни елементи на геймификацията, като card drafting и deck building механиките, познати ни от различни настолни игри и игри с карти. Оригинално само по себе си, но тотално опорочено от Pay-2-Win идеята зад целия режим. С други думи, ако за поредна година сте готови да инвестирате нужните финансови инструменти, за нула време ще имате отбор от “златни” играчи и ще газите с лекота клетите и проскубани наивници, които са решили да играят с часове, за да измъкнат от лапите на играта една или две “златни” картички. Ако ли не - успех!

Тук обаче задължително трябва да вметна няколко реда за най-якото, според мен, нововъведение във FIFA 16, а именно - FIFA Ultimate Team Draft режимът. Съвсем прилежно вплетен във FUT като подрежим, но добавящ към играта едно ново, брутално добро измерение. Абсолютно същата механика като тази в Arena режимът на Hearthstone, ако сте играли, и, съответно, абсолютно толкова зарибяваща, вълнуваща и трудна. Накратко - създавате си FUT отбор от няколко произволни карти за всеки пост, включително и за резервите. Например избирате поста дясно крило и играта ви предлага няколко футболиста, които играят на тази позиция. След това избирате десен бек и трябва да изберете между няколко десни бека, НО, трябва да вземете предвид, че изборът ви ще повлияе на химията в отбора т.е. трябва да изберете десен защитник, който да се сработва добре с десния халф, след това централен защитник, който да се сработва добре с десния защитник и т.н. докато наредите целия отбор. Това е и най-голямото предизвикателство - да изберете такива играчи, които поне малко се разбират помежду си и, съотвенто, повишават химията в отбора ви. Когато сте готови, стартирате турнир срещу други играчи (има и такъв offline режим срещу компютъра). Турнирът е с директни елиминации, а мачовете се решават с продължения и дузпи - по класическия начин. Най-вълнуващата част са наградите, естествено, колкото повече победи успеете да пожънете - толкова по-добри награди - златни пакети, сребърни пакети с карти за вашата FUT колекция, FIFA Coins и т.н. Накратко, режимът е страхотен и определено е много, много вълнуващ и ще допадне на всички, които решат да го играят. Големият проблем в FUT Draft е, че режимът страда от същата чума, която мъчи и целият FUT - за да играете ви трябват Coins или Credits или, с други думи - пари. Естествено, можете да си чоплите coin-че по coin-че, за да съберете достатъчно, за да изиграете още един Draft, но това ще ви отнеме супер много време. Ако го нямате - с лекота можете да кихнете няколко лева на EA, за да се пуснeте на Draft директно. Определено виртуалната такса за Draft може да е много по-ниска според мен и по този начин да направи режимът много по-привлекателен за обикновения, средностатистически геймър.

Говорейки за яки online режими във FIFA 16, няма как да пренебрегнем класическата времегубка - Seasons, която поне лично на мен ми е изпивала дни от свободното време, за да се преборя с всички навлеци в различните дивизии и да се изкача до върха. Страхотен single player режим, който ви позволява да играете с други хора, дори да нямате налично приятелче за локална кооперативка и режимът, който, за мен лично, напълно замени offline single player вариантите.

2916866-fifa16_xboxone_ps4_realmadrid_walkout_lr_wm

Останалите неща - Kick-off, магазинчето с екстрите, новините, Matchday Live предизвикателствата, са си същите и, както обикновено, допълват играта откъм нужният футболен фолклор, за да бъде FIFA, отново, най-доброто заглавие от този жанр на пазара (те не че са много, де). Почетна вметка за завръщането на Online Friendlies режимът, който позволява да цъкате с приятелче за кеф, без да се налага да се борите за престиж в Seasons и който доста липсваше на любителите на играта в предишното ѝ издание.

За финал - FIFA 16 продължава да е най-доброто футболно заглавие на пазара от гледна точка на симулацията на мачовете. Online режимите са за предпочитане пред Offline алтернативите, а нововъведенията определено внасят в играта много нужното разнообразие за всички, които играят FIFA откакто се помнят. Въпреки това заглавието все още, поне за мен, не е толкова пристрастяващо, колкото са били негови предишни версии. Може би проблемът е в мен и аз съм променил гейминг предпочитанията си, може би не оценявам достатъчно играта, но може би просто фактът, че ми липсва усещането за един революционен продукт от ново поколение ме кара да мисля по този начин. Каквото и да е, FIFA 16 ще си остане една от игрите, които ще играя най-много през следващата година с приятели пред телевизора или online срещу ордите други виртуални ритнитопковици и така до появата на FIFA 17, естествено.

П. П. Нищо против PES, но KONAMI да вземат да си стенгат малко сървърите, че не е библейско в 21 век да не можеш да изиграеш един online мач като хората.

Автор

Георги Тотев има дългогодишен опит по отношение на писането, като сред много му интереси спадат качественият рок, хубавата бира, гейминга, доброто кино и автомобилните спортове. Жоро може да бъде вашият източник на информация по безброй въпроси, включително - и на страниците на VIBES.

Напишете коментар