През тази година музикалната общественост отбелязва 140 години от рождението на гениалния руски композитор Игор Стравински (1882-1971). Признат за един от най-талантливите ученици на големия руски композитор Николай Римски – Корсаков, Стравински е на път да завърши образованието си като юрист, подкрепян от своя баща и съветван от самия Корсаков да не се обвързва академично с таланта си: "Игор, никаква консерватория. Ако идеш в консерваторията, ще те смачкат и ще те вкарат в калъп. Отивай да учиш нещо друго и пиши музика!“ Затова, когато веднъж френски граничар му задава въпроса „каква е вашата професия?“, отговорът му е “Изобретател на музика”. Съвременниците му го наричат “Човек на хиляда и един стила”, “Музикален Прометей”, Композитор-хамелеон”, “Законодател на музикални моди”.

В чест на тази годишнина, организаторите на осмото издание на фестивал Алегра ви предлагат ФЕСТИВАЛЕН БИЛЕТ, който до 17 юни, рождената дата на композитора, може да бъде закупен със специално намаление. Този билет предлага възможността да се посетят шестте концерта от фестивалната програма в зала България на една изключително атрактивна цена!

Между 15 и 22 юли 2022 г., гостите на фестивала са поканени на среща с щедро надарени и високо школувани музиканти от актуалния артистичен елит. Сред шестте концерта, включени в официалната програма на фестивала, се открояват два, в които присъства яркия характер и музикален талант на Игор Стравински.

Игор Стравински
Игор Стравински

На откриващия фестивала концерт на 15 юли 2022 г. можете да чуете пъстрата сюита „Пулчинела“. На този концерт многоликият инструменталист Сергей Малов ще изпълни заедно с фестивалния оркестър Алегра един от най-откровено романтичните и страстни концерти за цигулка -  Концерт №3 на Камий Сен-Санс. В програмата още увертюра към приказната опера „Оберон“ от К. М. фон Вебер. Диригент е Николá Паске.

Музиката на Стравински ще присъства и в заключителния концерт на фестивала на 22 юли 2022 г., където фестивалният оркестър Алегра ще изпълни балетната сюита „Жар–птица“. Заедно с покоряващо виртуозния унгарец Ласло Феньо и под прецизната палка на швейцарския диригент Йоханес Шлефли, оркестъра ще представи Вариации по тема „Рококо“, Op.33 на П. И. Чайковски и увертюрата към операта „Силата на съдбата“ на Джузепе Верди.

Повече детайли за фестивалната концертна програма и за съпътстващата академия Алегра, може да намерите на официалния сайт на фестивала - www.allegrafestival.com , а от ТОЗИ ЛИНК можете да се възползвате от възможността да се потопите в невероятната атмосфера на фестивал АЛЕГРА с фестивалния билет.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар