Българската хардкор сцена е жива, а Expectations са едно от ярките доказателства за това. Съвсем наскоро бандата изкара видео към парчето си After Twenty Years, като същото име носи и последният студиен албум на групата. 

Вокалът на Expectations Георги Димитров бе любезен да отговори на въпросите на VIBES, след като ние полюбопитствахме и го разпитахме относно последните проекти на бандата.

After Twenty Years можете да преслушате тук, като от същото място можете и да подкрепите Expectations и българската хардкор музика, закупувайки си последния албум, а и останалите проекти на групата.

Съвсем наскоро на бял свят излезе последното ви видео - After Twenty Years. Разкажете нещо повече за парчето и видеото?

Песента се роди в главата ми, когато през 2013 година оригиналният барабанист и басист на групата поеха по друг път и споделиха,че вече няма да бъдат част от Expectations.  Като цяло тя носи желанието и надеждата да запазим младия дух възможно най-много в себе си и да не се превръщаме в типичните "чичаци". Точно тази песен в албума не е абстрактна и ако прочетете лириките, ще можете да разберете какво точно съм искал да кажа. Именно поради емоцията, която носи песента, нашият текущ барабанист реши да направи клипа по-лиричен и изчистен. Tова аудио-визуално произведение носи дух на спокойствие, смиреност и надежда.

After Twenty Years е и името на последния ви албум, който всеки фен на хардкор музиката може да си закупи от вашия уебсайт. Какви са посланията, които “After Twenty Years” е събрал в своя траклист?

Това е вторият ни дългосвирещ албум и е много по-различен от дебюта ни. Носи много позитивен заряд. Посланието е да бъдете себе си. Никога да не спирате да мислите и да се развивате като личности. Носете любов и полагайте труд в сферата, която обичате. Бъдете щастливи, защото животът е един и понякога за жалост е твърде кратък.

After Twenty Years
After Twenty Years

Албумът е записан, миксиран и мастериран в Next Dog Studio в Букурещ. Как стана така, че се озовахте в съседна Румъния за записите? Планирате ли за в бъдеще да разчитате на българските студия?

Всички издания на бандата досега са записани в това студио. Решението да отидем там беше рисково, тъй като не познавахме хората с които щяхме да работим. Като цяло сме доволни от крайния резултат и работата с Мариус Костаке е изключително преживяване от всякакъв аспект. Не планираме бъдещето и не мога да отговоря къде ще запишем или дали изобщо ще издадем скоро нещо. Тъй като сме отворени към всичко, има вероятност да работим с други студиа в бъдещето. Времето ще покаже и естествено феновете ни ще бъдат уведомени веднага щом вземем решение.

Да си поговорим за българската хардкор сцена. Как ви изглежда ситуацията за настоящия момент? Как се развива сцената?

Развиват се тези, които искат да се развиват. Сцената винаги ще я има. Хардкор-пънк обществото е една от най-задружните субкултури и аз искрено вярвам,че дори и сегашните й представители да спрат да са активни, да записват и свирят музика, винаги ще има последователи, които да продължат моралната и ценностна система, която музиката проповядва.

Какви са правилните съставки за добър хардкор? Каква е рецептата на Expectations?

Няма правилни съставки за да твориш музика, било то хардкор-пънк, хип-хоп или поп. Ако си искрен и наистина ти доставя удоволствие, рано или късно ще бъдеш забелязан и оценен. Естествено, трябва да имаш добър поглед към това, което се случва в световен план и да осъзнаеш, защо изобщо правиш музика. С каква цел?

А кои са най-големите грешки, които една хардкор група може да допусне? Кой е компромисът със стила, който никога не бихте направили?

Хардкор музиката отдавна не е черно и бяло. Стилът се променя, развива и смесва различни влияния от всички стилове през годините. Независимо каква музика правиш, ти може да си част от хардкора като култура, ако се чувстваш по този начин. Хардкорът е начин на живот и е много повече от музика. Не можеш да направиш грешка, правейки нещо, което обичаш. Това важи не само за музиката, но и за абсолютно всяка начинание в живота.

Албумът ви носи името After Twenty Years. Малко или много време са двадесет години?

Изключително много.

Expectations
Expectations

В парчето “The Bottom” се казва - “носиш фалшиви корони, само за да бъдеш запомнен”. Нека помислим над това. Кой носи фалшивите корони в днешно време?

Специално тази песен е написана в протест към абсолютно всички "лайна", които се пускат по телевизията и радиото. Песни, ако могат така да се нарекат, които не носят никаква душа и емоция. Продукт, създаден единствено и само с цел парични облаги.

Как се променя музиката на Expectations с времето? Склонни ли сте към експерименти или сте по-скоро пуристи?

Като цяло музиката ни, спрямо типичните хардкор банди, е доста по-експериментална. Тя е резултат от ситуациите, в които изпадаме и чувствата, които плуват в нас спрямо тези ситуации и обстоятелства. Колкото по-ранообразни са животите ни, толкова по-разнообразна ще е и музиката.

И един въпрос за финал - какво да очакваме от тук нататък от Expectations?

Всичко и нищо (усмихва се). Обичайте се.


Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар