Есенна наслада с книга в ръка

Нека приемем, че всеки от нас е цвете, а как ще растем, ако някой не ни полива? Защо ви питам? Поводът е 1 ноември, а това, което всеки от нас трябва да направи, е да си припомни за "будните" хора, които са събудили и нашите души. Сега ще отдадем нужното внимание на някогашни и днешни будители, чиито творби ни помагат да растем. Ще ви срещнем с някои от най-добрите книги, за които есента е повече от подходяща.


„Пътуване към себе си“ е една от най-ярките творби в българската проза през 60-те години на XX век. Това е книга за заминаването, за бягството, за пътя, по който поемаме в търсене на себе си, на собствената си идентичност и на още куп въпроси, които бързо се менят, но отговори все не се намират. Представени като своеобразен опит за преосмисляне на времето, събитията пристигат до нас под формата на спомен. Блага Димитрова акцентира върху моралните ценности, чувството за вина и отговорността. Тя ни помага да открием пътя към себе си, най-сложния, истински и стръмен път, криволичещ през житейските проблеми, тревожните мисли и порива на чувствата, защото:

Само дълбоките дири значат истински изживян живот. И най-вълшебният миг сякаш не е съществувал, щом не е оставил своя следа, свидетелство за истинността си. Инак по какво се отличава от един сън? Споменът за сладките мигове горчи, ако тоя спомен не се е материализирал в нещо живо, трайно, самостоятелно. И най-чудната любов не радва, ако от нея не се роди една детска усмивка, едно дръзко дело или поне една песен.

Голямата българска писателка Блага Димитрова

Есента променя не само природата, но и хората. Ако сте на кръстопът, хванете книгата и пристъпете с бавни, но смели стъпки към всичко, което ви очаква, защото вие сте химикалът, под действието на който видът на листа се мени.

За любовта няма сезон, затова следващото ни предложение е още един от шедьоврите на обичаната Блага Димитрова. „Отклонение“ е книга, в която писателката ни разкрива любовта във всичките й форми, независимо от това дали ни носи радост, тъга, или разочарование. „Независимо от това изгодно или не, благоразумно или не. Да обичаш, защото обичаш. Това е единственото основание.“  Точно толкова лесно прави за нас Блага да заобичаме както нея, така и героите й, на които са останали само спомените и празните усилия да върнат миналото, което им носи така търсената сладост от живота. С чаша топъл чай в последните светли часове на деня тази книга ще пресъздаде емоциите на есента много бързо и във вашата душа.

Кадри от филма "Възвишение" по романа на Милен Русков

Ако сте гледали филма "Възвишение", сигурни сме, че ви е харесал, което е добър повод да прочетете и книгата. А ако не сте, то тогава есента е сезонът, в който да го направите. Тази книга ще ви върне в епохата на българското Възраждане, където двама бунтовници - малко революционери, малко разбойници, участват в Арабаконашкия обир, което е само началото на множеството им перипетии. "Възвишение" показва както героя, така и предателя у всеки от нас, представя народопсихологията чрез фин хумор и учи на ценности, така нужни днес. Редица автори определят книгата като литературно изящество, а ние не отстъпваме от тази оценка, защото „Възвишение“ е книга за преход, без който растеж няма.

18% сиво е роман, който безспорно ще ви завладее. Той тупти и вие ще затуптите в неговия ритъм. Енергия, емоция, разнородни усещания, та дори континенти, които се преплитат така умело. По пътя на главния герой Зак настъпват редица перипетии – любов, кражба, кървави сцени, марихуана и какво ли още не. Това пътешествие – колкото напред в пространството, толкова и назад във времето, преплитат две паралелни реалности – там преди и тук сега. Този роман ще ви държа нащрек в очакване на всяка следваща сцена, а краят ще ви изкуши да препрочетете историята отново, но с други очи.

Захари Карабашлиев

Последната територия от Момчил Николов е като лабиринт на няколко нива, като на всяко от тях ще научите нещо, което ще ви помогне да подредите пъзела на сюжета и да придобиете представа за цялостната картина.

„Представи си, че сънят на един човек е къщата, която той обитава, докато сънува. В някои от стаите на тази къща той живее и те са удобно обзаведени с негови вещи. Там е спокойно и познато, въпреки че понякога е разхвърляно. Има и други стаи, които са заключени. Повечето хора никога не влизат в тези стаи. Те дори не подозират, че съществуват. Понякога обаче някой все пак се осмелява да надникне. Там е непозната територия, не е ясно какво има вътре, човекът може да се уплаши, да избяга и никога повече да не се върне. Но ако любопитството надделее над страха…”

Ти ще надникнеш ли в тези стаи?

Независимо какво сте си харесали, не забравяйте, че всички сме цветя, които без книгите бързо ще повехнем. 

Наталия Бекярова

Въпреки че съм се потопила в юридическата сфера, интересите ми далеч не се изчерпват с норми и закони. Сърцето ми е пълно с любов, а душата с мечти. Обичам да уча, откривам и преживявам нови неща, да питам, да знам, но и да разказвам.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни