Едно от най-бързо набиращите популярност забавления през последните години безспорно са стаите за бягство. Или т.нар. escape room. Въоръжени единствено със своя ум, способностите си и с тези на своите съотборници, играчите трябва да разбиват кодове, да дешифрират загадки и да отключват скрити сейфове.

Но това далеч не е толкова лесно, когато часовникът не спира да тиктака. Всяка стая има тайно условие, като играчите трябва да работят в екип и да се забавляват заедно. Къде обаче свършва забавлението и как това може да се превърне във филм на ужасите? Написана от Браги Ф. Шут и Мария Мелник и режисирана от Адам Робител, историята, заложена във филма, далеч не носи духа на забавлението и веселото настроение.

Психологически ужас-трилър – така го определя кино индустрията. Въпреки критиките, които филмът обра след официалното си представяне, заради вече познатия сюжет, той бе високо оценен за начина, по който напрежението и трепета по време на цялата прожекция завладяват публиката. Създателите на Escape Room не са заложили на кървавите сцени. Акцентът на филма със сигурност е страхът от приближаващата се смърт, от безсилието на борбата с болката и невъзможността за себепревъзмогване.

Офертата е примамваща и на пръв поглед невинна, а наградата – $10,000.  Малка черна кутия със съвсем кратко послание и покана за сградата на Минос – елегантен начин да привлечеш вниманието на някого. Какво пък толкова може да се обърка? 100-минутното приключение ще ви разходи из стаи, откъдето цената на бягството е по-висока от всичко останало – живота.  Спомени, болка и прага на собствените сили са само част от изпитанията, в които шест нищо непредполагащи непознати ще се въвлекат. Някой знае техните дълбоко потъпквани тайни и намира начин да ги извади малко по малко.

Кои са героите в играта с неизвестен изход? Зоуи, в чиято роля се превъплъщава Тейлър Ръсел, е младо момиче, чийто живот се върти около науката. В повечето време не говори, но мозъкът й непрестанно работи. Но достатъчни ли са отрият ум и логическата мисъл, за да те извадят от капана на смъртта? Бен (Лоугън Милър) определено е герой на пороците – те са му взели много и нищо незаконно не му е чуждо, но колко още е готов да плати той, за да излезе жив? Най-нетърпеливият от групата определено е Дани (Ник Додани), за който escape стаите са хоби, но тази ще се окаже доста по-различна от всичко, което той е виждал. Аманда (Дебора Ан Уол) носи белезите на своята история на тялото си, какво обаче ще й остане след тази стая. Майк (Тайлър Лабин) е мъж, чието минало винаги ще му тежи. А Джейсън (Джей Елис) едва е "изплувал" обратно към живота, но ще успее ли да го направи втори път? На пръв поглед между тях няма нищо общо, но на второ четене нещата придобиват малко по-различен вид – всеки един от тях е бил на косъм от смъртта и мъчно си спомня за миговете на борба за още една глътка въздух.

Нещата са далеч от техния контрол, а времето и обстоятелствата ги притискат повече от всякога. И точно когато първата стая е отворена и зрителят си отдъхва, облекчен от развръзката, се оказва, че това е едва първото от многото изпитания, които им предстоят. Кой е Gamemaster-ът и кой диктува правилата? Краят на играта ще отговори на много от въпросите, които имате, но това няма да е всичко, което ще разберете. Дали това обаче наистина е краят?

Автор

Въпреки че съм се потопила в юридическата сфера, интересите ми далеч не се изчерпват с норми и закони. Сърцето ми е пълно с любов, а душата с мечти. Обичам да уча, откривам и преживявам нови неща, да питам, да знам, но и да разказвам.

Напишете коментар