Електронен vibe със Стефан Крумов - StefaK


Ако сте решили тази вечер да посетите партито на ReelFeel в Студио Орфей, където основен акцент ще бъде гостуването на Inc. no world и Elektro Guzzi, то вероятно ще можете да видите и чуете в действие едно добре познато име сред диджеите на софийската електронна сцена - StefaK.

Неговото истинско име е Стефан Крумов, а ако имате достатъчно опит като потребители на софийската техно сцена, то няма как да не го познавате и от популярните Swine Riddim партита в столицата. Както и от куп други събития, естествено.


StefaK ще бъде един от диджеите на днешното събитие в Студио Орфей, като не се съмнявайте - той ще ви помогне максимално да разпуснете след още една работна седмица. А ето и какво си казахме с него, скоро преди той да се качи зад пулта в Студио Орфей.

Кой е StefaK и защо точно електронна музика?

StefaK е "Scapegrace person with strange, often incomprehensible (for almost everybody) sense of humour" - това май е едно от най-добрите определения, които съм чувал. А електронна музика, защото възможностите са много повече от ограниченията. А и защото става купон.

Електронната музика има безброй разновидности, като често се объркваме. Ти какво пускаш най-често и защо?

Музиката винаги е била въпрос на настроение. Съответно, различните ситуации предразполагат към различна музика. Когато говорим за парти, хаусът и техното си остават най-универсалният избор. Напоследък, моят сякаш повече клони към техното. Най-същественото при него е, че по замисъл траковете са създадени така, че да бъдат използвани като tool-ове, отколкото да бъдат пускани/слушани от начало до край, както е при хаусa.

Липсата на сложен аранжимент позволява да комбинираш различни елементи от отделните тракове по всевъзможен начин. Например, можеш в движение да подложиш бийта от едно парче върху мелодията на друго. По този начин лесно създаваш нещо твое на момента, което най-добре да пасва на настроението и обстановката. Цялата работа е доста сходна с играта LEGO – намираш най-подходящото блокче и просто го закачаш към предходното.

StefaK
StefaK

А кои са нещата, които супер много те дразнят в електронната музика в момента? Било то от гледна точка на саунд или някакъв тренд?

От известно време насам ставам все по-скептичен към “новите трендове”. На пръв поглед всичко изглежда доста примамливо и забавно, но точно година по-късно се оказва, че това е поредното нещо, в което няма хляб в дългосрочен аспект. Най-новото не винаги означава най-качествено и интересно. Стойностните неща нямат срок на годност и винаги звучат адекватно, трябва упорство, за да уцелиш подходящия момент, когато да ги пуснеш на хората.

Както беше казал Four Tet в едно интервю: "Никога не си купувам нова музика! Предпочитам нещата да отлежат и накрая лесно се вижда кое остава и си заслужава."

Кои са най-яките партита, на които си взимал участие като DJ?

Първото издание на Mellow Festival - събитие, което за добро или за лошо, беше изпреварило времето си с няколко години и за което хората не бяха подготвени. Swine riddim партитата, които се случваха в старата Влайкова - място с невероятна атмосфера и настроение, което в момента ужасно липсва на столицата. Последните години поредицата партита, която правим заедно със Стефан Голдман - човекът, на когото до голяма степен се дължи заслугата да се ориентирам към техното.

И в този ред на мисли, какво може наистина да скапе едно парти?

С една дума - всичко. Добра парти атмосфера се постига трудно, за това всеки дребен детайл е от значение. По света има не малко добри фестивали и клубове, от които може да се почерпят идеи. Например, преди две години бях на един фестивал, където по време на закриващия сет на Jeff Mills, на главния стейдж - точно зад него, изгря огромна луна. Или пък експериментален лайв на Morphosis с модуларни синтезатори в напълно затъмнена бивша джамия. Хората се заиграват с всевъзможни дивотии, само и само да постигнат максимален ефект и въздействие върху публиката. В България сякаш най-често срещаните проблеми са неподходящо осветление и кофти озвучение - нещо или ти свети в очите, или е прекалено светло, или пък музиката е толкова силна, че няма как да не си запушиш ушите, които на следващия ден пищят. Често се случва и тотално хаотичната подредба и липсата на каквато и да е стикованост между диджеите, което тотално съсипва вайба на вечерта. Нека не забравяме и самите хора - за мен те са най-основният фактор.

С какво никога не правиш компромис, когато застанеш зад пулта?

Опитвам се да не правя самоцелни миксове, т.е. - това, което пускам, да се вписва в духа на конкретното събитие и да съвпада с настроението и нагласата на хората в конкретен момент. Често се случва да имаш много "нова" музика, която обаче, за съжаление, да не пасва на дадено събитие или място. За съжаление много хора не се съобразяват с това и по този начин развалят купона на всички.

Какво помниш от първото си парти? Сещаш ли се кое беше първото нещо, което пусна?

Първото ми парти беше в един клуб, който не съществува от години - казваше се “Фейдър”. Моето изпълнение беше меко казано тотален провал и след това бях убеден, че това не е за мен и че не ставам за тази работа.

Ако в рамките на един час можеш да пускаш неща на само трима артисти, кои биха били те?

Вероятно бих избрал само парчета на KiNK, дори вече имам записван такъв микс. Реално за последните десет години единствено той никога не излизал от кейса ми. Впечатляващо е как след толкова време, той все още продължава да изкарва едни от най-интересните релийзи на пазара.

Как разпускаш, когато имаш свободни часове? Какво обича да прави StefaK?

Срещите с нови и интересни хора и посещения на нови места винаги действат вдъхновяващо. Останалите форми на изкуството - също! Опитвам се и да прекарвам повече време с хората, на които държа.

На 25 ноември ще пускаш на Inc. no world и Elektro Guzzi в Студио Орфей. Какви са очакванията ти за събитието?

Очакванията ми са да бъде велико, защото и двете банди са супер интересни, а Фин Йохансен е един от най-добрите диджеи, които София въобще е виждала.

Константин Симидчийски

Главен редактор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни