Здравейте, драги пътешественици. Щом сте попаднали на тази статия, значи и на вас, като на нас, ви е писнало от карантината и съпътстващите ограничения. Разбираемо, за всички любители на приключенията, едно от най-неприятните неща е да бъдем затворени вкъщи. Но, за да бъдем отговорни не само към собственото, но и чуждото здраве, всички ние спазвахме мерките за сигурност. И сега, когато ни е отново позволено да пътуваме, сме избрали за вас една приятна, разпускаща духа дестинация, а именно екопътека "Бяла река".

Още на входа на екопътеката, Стара планина ще ви проговори и ще ви покани да разгледате красотата, която е събрала в това райско място. И понеже разбираме, че през карантината не са били много хората, които активно са спортували (но ако сте от тях - браво!) това изживяване няма да ви остави без крака и бели дробове. Пътеката е дълга около два километра, а изкачването е само около 60 метра. Ако ви се струва много, веднага бързам да ви успокоя - изкачването е по-скоро полегато, с помощта на стълбички, а гледката от върха си заслужава.

Екопътека Бяла река
Екопътека "Бяла река"

Едно от най-хубавите неща там е, че хората, които поддържат мястото, определено си разбират от работата. Екопътеката е добре обезопасена с дървени парапети, хълмистите места не са особено стръмни, а мостчетата (общо 8 на брой) определено са стабилни (изпробвано!). Продължителността, която е написана в табелката на входа, е около два часа. Честно казано, ние прекарахме там поне четири, защото просто не можехме да не спираме на всеки пет метра, за да се възхитим на природата около нас.

Готов ли си за приключение? Разгледай и резервирай следващата си почивка още сега!

Екопътека Бяла река
Екопътека "Бяла река"

Ако се питате откъде идва името "Бяла река", то отговорът се крие под мостчетата, през които се преминава. Водата е кристална, чиста, свежа. Сякаш на места прозрачна и бяла. Хубавото е, че можете да посетите мястото през пролетта, лятото и есента, защото преходът следва ждрелото на реката. Ако отидете в по-пълноводен сезон, обаче, ще получите и бонус няколко водопада. Ние не можахме да ги видим и снимаме, затова ще оставим на вашето любопитство да ви заведе до там лично. Целият маршрут е обозначен с табели. Освен това, на няколко места ще срещнете информационни табла, които ви разказват малко повече за обитателите на гората. Места за отдих има почти навсякъде, а в началото (което е и краят) на пътеката има места за пикник.

Екопътека Бяла река
Екопътека "Бяла река"

Казват, че светът след пандемията ще бъде променен. Макар тези няколко месеца да бяха трудни за всички, ние вярваме в доброто. Вярваме, че хората ще се научим да оценяваме красивото повече отпреди. Ще бъдем по-смирени и отговорни в действията си. Вярваме и в българския туризъм. Сега е най-подходящият момент да открием красотата на България. На тези спиращи дъха гледки можем наистина да си дадем време просто да бъдем себе си. Не забравяйте да бъдете щастливи и свободни!

Автор

Аз съм точно толкова цветна колкото е и името ми! Заредена съм с много енергия и не ме е страх от предизвикателства. Гражданка на света съм и сърцето ми принадлежи на различни държави. И на животните. И на троянската сливова.

Напишете коментар