Екатерина Кьосева е дипломиран психолог и страстен йога преподавател. Сама споделя, че вижда тясна връзка между двете неща. "Единият път води от тялото към ума, а другият - от ума към тялото", споделя тя.

Екатерина не само обожава йогата, но е наясно и как да ви помогне самите вие да се влюбите в нея. Тя се занимава активно с преподаването на древната практика от няколко години насам, а освен това често организира семинари и уъркшопи за себеразвитие. Бакалавър е по Психология и магистър по Клинична и консултативна психология. За да се докоснете до вълнуващия свят на Екатерина, посетете нейния уебсайт Eterina и ще се убедите сами, че има какво да откриете там.

Няма да крием, че познаваме Екатерина от известно време насам. И сами сме се убедили, колко влюбена е тя в йогата и в света на духовното. Нямаше как да не я потърсим, за да я разпитаме относно това изключително приключение, което представлява йогата. И както очаквахме, не останахме разочаровани от отговорите.

От колко време практикуваш йога и какви видове йога практикуваш най-активно?

Йога се превърна в начин на живот за мен още от университета. Това ще рече преди около 8 години. В началото практикувах сама, след това в група. Йога ме съпътстваше през много промени и трансформации в живота ми.

Тя ми даваше вътрешна стабилност и вяра, когато нямах. Тя ми даваше движение и радост. Тя ме учеше да обичам тялото си и да се приемам такава, каквато съм. Това беше много дълъг процес за мен. Процес, който явно започна преди около осем години и мога да кажа, че продължава дори и днес.

Така йога се превърна в начин на живот.

Напоследък повече внимание обръщам на по-медитативните и балансирани практики. В личната си практика избирам да правя хатха йога, както и ин йога, които ми помагат да присъствам и живея през вътрешния ми център на покой в ежедневието. Тогава всичко сякаш изглежда по-ясно, по-лесно, по-слънчево. Ако йога не прави живота ни по-хубав, тогава вероятно бъркаме нещо…

Сигурни сме, че за теб йогата е не просто движение на тялото, а нещо много повече. Можеш ли да ни опишеш как възприемаш това древно и мистично изкуство, да го наречем така?

Колкото повече разбирам за йога, толкова по-малко мистично изкуство мисля, че е. Имаме навика да описваме нещо като мистериозно, когато не го разбираме до край. Всъщност йога наистина е древна философия за начин на живот, която може да се обясни лесно и с научни термини. В йога работим с мускулната, костната и нервната система. Тялото ни има нужда от умерен стрес, за да бъде активно и жизнено. В противен скучай започва да атрофира. Същото е ако не използваме една кола или уред дълго време. В йога използваме различни похвати – усукване на тялото, разтягане, стягане и много други. Нервната ни система има нужда от релаксация, за да се освобождава от напрежението. Йога асаните също така влияят на жлезите с вътрешна секреция и балансират хормоналната ни система. Наистина йога е много повече от упражнения, тя е най-вече система за здраве и вътрешен баланс и трябва да опитате, за да разберете ефекта й най-вече през себе си.

Съветът на Vibes.bg: Ако възнамерявате да стартирате подобно занимание, ще ви бъде нужна най-добрата възможна постелка за йога. Последвайте линка и се запознайте с предложенията там.

Прави ли те йогата по-добър и по-пълноценен човек?

Със сигурност! Ние сме гневни, раздразнителни и груби един с друг, когато сме уплашени, стресирани и изтощени. Тогава целият ни организъм е в паника, отделяме стресови хормони и нямаме търпение един с друг. Йога ни дава покой, отваря пространство, в което да изследваме себе си, да бъдем себе си. Дава ни време. Така тя ни дава възможност да се погрижим за нас, а на свой ред това ни прави по-търпеливи, по-добри към другите хора. В йога започваме с тялото и физическите упражнения. Това не е случайно. Първо трябва да се погрижим за тялото с умерена физическа активност и хубава храна. След това идва приемането на себе си и другите, прошката, състраданието. Всичко това със сигурност може да ни направи по-добри хора както към себе си, така и към останалите.

Имаме наблюдения, че в последните години сякаш йогата става все по-популярна сред хората в цял свят. Можем ли да кажем, че живеейки в подобен материален свят като нашия, ние сякаш подсъзнателно започваме да се стремим да търсим духовното?

Да, хората са жадни за смисъл и вяра. Това е една от причините йога да става все по-популярна. Старите традиции са се подчинявали на други принципи, които вече не са актуални. Те са използвали контрола, вменяването на вина, затъмняването на истината като средства за управляване. От другата страна стои консуматорското мислене и пристрастяването към лесни удоволствия. В крайностите няма баланс. Хората вече имат други търсения. Те искат да бъдат свободни, здрави и да имат хубави взаимоотношения. Да намерят баланс в себе си. Затова и търсят по-либерални средства, които да сработят за тях. Истината е, че йога работи, иначе нямаше да е толкова популярна. Все някой щеше да я разобличи. Йога не те ограничава, не ти казва кой бог да почиташ и каква вярва да имаш. Тя ти дава инструмент, с който да изследваш себе си и да отвориш сърцето си за любовта. Когато сърцето е отворено, всичко си идва на мястото!

Освен че практикуваш активно йога, ти също преподаваш. Какво трябва да знае един човек, преди да прекрачи за първи път прага на студиото?

Много хора смятат, че трябва да имат физическа подготовка, за да практикуват. Това не е така. В йога има различни нива и повечето класове в студиата са за начинаещи. Бих казала на хората, които се колебаят дали йога е за тях – единственото, което ви трябва, за да прекрачите прага на йога студиото, е да бъдете любопитни!

Ти си влюбена в йогата, но също така си и дипломиран психолог. Виждаш ли допирни точки между йогата и психологията? Какви?

Да, допирните точки са безспорни, макар и подходите да са различни. Психологията опитва да помогне на човека чрез терапевтични разговор – от ума към тялото. Докато йога прави обратното, тя също му помага, но върви от тялото към ума.

Знаем, че йогата има различни разновидности. Какъв тип йога би препоръчала на хора като нас, които сме абсолютно начинаещи?

Хатха йога, както и ин йога са изключително подходящи. Хатха йога предлага балансиран комплекс от асани за цялото тяло, както и дихателни практики, които помагат за успокояване на ума. Ин йога е много бавна и релаксираща и ни помага да успокоим ума, да заземим емоциите си и да намерим вътрешния си баланс и хармония.

По-добър ли е сексът, когато има намесена йога?

Ха-ха! Разбира се! Когато се чувстваме добре в тялото си, ние го излъчваме. Йога ни помага да се свържем с тялото и усещанията си. Когато сме свързани, усещанията стават много по-интензивни, а това прави удоволствието много по-пълно. От друга страна, йога може да ни помогне да започнем да се свързваме с партньора си на по-дълбоко ниво. Освен това, когато поддържаме редовна йога практика, от нас започва да се носи аромат на щастие, а няма по-голям афродизиак от щастието, не мислиш ли?

Как би описала любовта си към йогата в няколко думи?

Ха-ха! Сякаш току-що ме попита какъв е смисълът на живота! Любовта е най-необяснимото нещо, както и самият живот. Истината е, че когато наистина я има, думите стават излишни. Тя просто е и това е напълно достатъчно! Нека просто бъдем любопитни!

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

1 коментар

Напишете коментар