Ейнав Рошу – една жена в мобилния свят на Viber


Искрено се радваме, когато имаме възможност да се срещаме с вдъхновяващи личности, чиято работа малко по малко променя към по-добро света, в който живеем. Личности, които са посветени на случващото се тук и сега. Но чийто труд ще остане в историята.

По време на събитието One Design Week 2016 в Пловдив се запознахме с креативния директор на Viber Ейнав Рошу, с която успяхме да си поговорим за технологии, комуникации и жените в бизнеса, разбира се.

Ейнав ръководи базирания в Тел Авив екип на популярното мобилно приложение, който се занимава с дизайна на потребителския интерфейс. Тяхната работа достига до над 750 милиона потребители в 193 държави по целия свят.

Какво си казахме вижте в следващите редове.

Здравей, Ейнав, радвам се да се запознаем. Това първата ти визита в България ли е? Как се чувстваш тук?

Удоволствие е за мен да съм тук (усмихва се). България е страхотна! Хората са много мили и отзивчиви. Интересно е да видя съвкупност от влияния, идващи от Европа и Близкия Изток – в храната, в архитектурата и дори във възприятията.

Ти си самоук UI (user interface) и UX (user experience) дизайнер. Как избра да се посветиш на тази кариера и как тя ти помогна да се озовеш в екипа на Viber?

Учих комуникации и мениджмънт и просто за забавление реших да се запиша на курсове по анимация и мултимедия. Беше ми толкова интересно да се занимавам с този софтуер, че след като завърших, реших да продължа само с това. Гледах много онлайн уроци по Photoshop, влюбих се в професията и имах невероятния късмет да се запозная с правилните хора. Насочих се от анимация към разработката на дигитални продукти и след две години усилена работа се озовах във Viber, занимавайки се с интерфейс дизайн.

Чувстваш ли се като жена в мъжки свят?

Като мениджър предполагам, че се чувствам по подобен начин понякога, но във Viber има висок процент жени мениджъри и никога не съм била ощетена заради пола си. Колегите ми ме уважават по същия начин и всъщност знанията и уменията са това, което има огромна роля във взимането на подобни решения.

Какво е да работиш в успешна компания като Viber?

Невероятно е чувството да създаваш продукт за над 750 милиона регистрирани потребители. Виждаш директен ефект от всяко малко решение, което правиш. И когато посещавам държави, които използват Viber като основно комуникационно приложение, се чувствам почти като знаменитост (усмихва се).

С какво точно се занимаваш там? Сподели ни как минава един твой ден на работа.

Ръководя екипа, който се занимава с дизайна на потребителския интерфейс, така че следя отблизо работата във всички платформи на Viber. Разработвам концепции на високо ниво и всеки ден давам оценка на дизайни, създадени за потребителите. Работя отблизо с продуктовите мениджъри на компанията и съм част от UX екипа.

А как прекарваш свободното си време?

Живея в Тел Авив и плажът е едно от любимите ми места за отмора. Когато имам време, посещавам курсове по керамика и винаги имам страничен проект, по който да работя от дома си.

Освен всичко друго, ти си преподавател и ментор в 6b Design School в Тел Авив. Какъв е съветът, който най-често даваш на своите студенти?

Винаги помнете, че дизайнът е инструмент, не крайна цел...  поставете потребителя в центъра и му помогнете да достигне своята крайна цел по най-бързия възможен начин.

В България си по повод събитието Plovdiv Design Week. Каква е темата на твоята лекция?

Темата ми е посветена на разбирането на силата, която имат UI дизайнерите в техните компании. Те могат да обслужват целите на компанията толкова добре, колкото нуждите на потребителя, използвайки отличен дизайн. Ще говоря за приложения, успели или не в тази задача, давайки реални примери. Ще ви оставя да познаете сами къде е Viber в тази класация (усмихва се).

Какво знаеш за бизнеса в България? Нашата страна интересна ли е за световните пазари?

България и целият регион на Централна и Източна Европа е важен пазар за Viber, който е комуникационен лидер тук. Затова и Viber реши централният офис за този регион да бъде във вашата страна. Екипът се състои от четирима страхотни българи, които управляват развитието на бизнеса в 13 държави от Чехия до Гърция.

Как се виждаш след 5 години?

А ти (усмихва се)?

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни