Искрено се радваме, когато имаме възможност да се срещаме с вдъхновяващи личности, чиято работа малко по малко променя към по-добро света, в който живеем. Личности, които са посветени на случващото се тук и сега. Но чийто труд ще остане в историята.

По време на събитието One Design Week 2016 в Пловдив се запознахме с креативния директор на Viber Ейнав Рошу, с която успяхме да си поговорим за технологии, комуникации и жените в бизнеса, разбира се.

Ейнав ръководи базирания в Тел Авив екип на популярното мобилно приложение, който се занимава с дизайна на потребителския интерфейс. Тяхната работа достига до над 750 милиона потребители в 193 държави по целия свят.

Какво си казахме вижте в следващите редове.

Здравей, Ейнав, радвам се да се запознаем. Това първата ти визита в България ли е? Как се чувстваш тук?

Удоволствие е за мен да съм тук (усмихва се). България е страхотна! Хората са много мили и отзивчиви. Интересно е да видя съвкупност от влияния, идващи от Европа и Близкия Изток – в храната, в архитектурата и дори във възприятията.

Ти си самоук UI (user interface) и UX (user experience) дизайнер. Как избра да се посветиш на тази кариера и как тя ти помогна да се озовеш в екипа на Viber?

Учих комуникации и мениджмънт и просто за забавление реших да се запиша на курсове по анимация и мултимедия. Беше ми толкова интересно да се занимавам с този софтуер, че след като завърших, реших да продължа само с това. Гледах много онлайн уроци по Photoshop, влюбих се в професията и имах невероятния късмет да се запозная с правилните хора. Насочих се от анимация към разработката на дигитални продукти и след две години усилена работа се озовах във Viber, занимавайки се с интерфейс дизайн.

Чувстваш ли се като жена в мъжки свят?

Като мениджър предполагам, че се чувствам по подобен начин понякога, но във Viber има висок процент жени мениджъри и никога не съм била ощетена заради пола си. Колегите ми ме уважават по същия начин и всъщност знанията и уменията са това, което има огромна роля във взимането на подобни решения.

Какво е да работиш в успешна компания като Viber?

Невероятно е чувството да създаваш продукт за над 750 милиона регистрирани потребители. Виждаш директен ефект от всяко малко решение, което правиш. И когато посещавам държави, които използват Viber като основно комуникационно приложение, се чувствам почти като знаменитост (усмихва се).

С какво точно се занимаваш там? Сподели ни как минава един твой ден на работа.

Ръководя екипа, който се занимава с дизайна на потребителския интерфейс, така че следя отблизо работата във всички платформи на Viber. Разработвам концепции на високо ниво и всеки ден давам оценка на дизайни, създадени за потребителите. Работя отблизо с продуктовите мениджъри на компанията и съм част от UX екипа.

А как прекарваш свободното си време?

Живея в Тел Авив и плажът е едно от любимите ми места за отмора. Когато имам време, посещавам курсове по керамика и винаги имам страничен проект, по който да работя от дома си.

Освен всичко друго, ти си преподавател и ментор в 6b Design School в Тел Авив. Какъв е съветът, който най-често даваш на своите студенти?

Винаги помнете, че дизайнът е инструмент, не крайна цел...  поставете потребителя в центъра и му помогнете да достигне своята крайна цел по най-бързия възможен начин.

В България си по повод събитието Plovdiv Design Week. Каква е темата на твоята лекция?

Темата ми е посветена на разбирането на силата, която имат UI дизайнерите в техните компании. Те могат да обслужват целите на компанията толкова добре, колкото нуждите на потребителя, използвайки отличен дизайн. Ще говоря за приложения, успели или не в тази задача, давайки реални примери. Ще ви оставя да познаете сами къде е Viber в тази класация (усмихва се).

Какво знаеш за бизнеса в България? Нашата страна интересна ли е за световните пазари?

България и целият регион на Централна и Източна Европа е важен пазар за Viber, който е комуникационен лидер тук. Затова и Viber реши централният офис за този регион да бъде във вашата страна. Екипът се състои от четирима страхотни българи, които управляват развитието на бизнеса в 13 държави от Чехия до Гърция.

Как се виждаш след 5 години?

А ти (усмихва се)?

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар