"Добре дошли в България" или в какво се превърнахме?

"Добре дошли в България" е най-новият проект на тетралната трупа "36 маймуни", представен на 23 и 24 март за пръв път в "ДНК". Форматът му е пърформанс-четене с добавени английски субтитри и към него се обръщат все повече артисти, за да представят идеите си.

Автори на постановката са Здрава Каменова и Гергана Димитрова, а в пъстрата гама от персонажи се превъплъщават талантливите Здрава Каменова, Екатерина Георгиева, Ива Тодорова, Петко Каменов, Владимир Димитров и други.

В какво се е превърнала държавата ни и в какво ние, българите? Това би си задал всеки зрител, надсмивайки се на героите в спектакъла и техните наивни и рязко променящи се житейски позиции. Проблемът с бежанците в България е само повод за проява на омразата и невежеството, загнездили ли се в народното съзнание. Мисълта за усвояване на европари чрез отваряне на границите обаче подтиква всеки българин да дели както храната, така и къщата си.

Проблемът с бежанците в България е само повод за проява на омразата и невежеството, загнездили ли се в народното съзнание.

Същият този българин няма ясна представа за политиката на своята и чуждите държави и се поддава на лесни манипулации. Възпитан да бъде патриот, той не спира да напомня славната история от Аспарух до Калоян, да дава за пример победата на Крум над Никифор и онова емблематично отпиване от черепа. Той ще „рекламира“ българската кухня и музика, които обаче по ирония съвсем не са с български произод, а са взаимствани от Изтока.

Увлечени в своя патриотизъм и желание да покажат европейска толерантност, героите често сравняват родината си със Западна Европа или по-точно с Германия. Съвсем открито те хулят немската култура, заблудени, че изтъкват родното. 

Изведнъж обаче след като вече така сляпо са поканили в България сирийските бежанци, медията започва да пропагандира колко варварски всъщност се държат новодошлите в страната ни. Наблюдава се рязка промяна в отношението на българина – сега той е твърдо решен да ги изхвърли и дори убие, а само до скоро им е бил съпричастен, наричал ги е свои братя и сестри, приготвял е място за тях на трапезата си.

Усилията му да се отърве от тях стигат до един грозен национализъм, възкачващ българският народ най-високо сред всички европейски. Той започна да се въприема като хайдутин и да преексплоатира имената на националните герои Ботев и Левски. Надпреварата за демонстрация на родолюбието е жестока – започва и продажбата на аксесоари за телефон с ликовете на революционерите…

Надпреварата за демонстрация на родолюбието е жестока – започва и продажбата на аксесоари за телефон с ликовете на революционерите…

Всичко това е само малка част от шедьовъра на „36 маймуни“, наситен с много детайли, смях и противоречия. А дали самият спектакъл е просто провокация или пък истинско отражение на българската действителност, решете вие.

Радослава Влайкова

Радослава е филолог и ненаситен читател. Обича да учи нови езици, да слуша френска музика, да пътува, да пише и да потъва в книжни светове. Във всеки ден открива поне едно вдъхновение, което после облича в думи!

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни