Постановката “ДНК” на Денис Кели вече може да бъде гледана и в България. Представлението е част от репертоара на Театър “Нокс”, а режисьор на родния ѝ вариант е Стефан Зарев.

“ДНК” разказва историята на група младежи, които, вследствие на поредица от лоши решения, успяват да сътворят истинска каша със сериозни последици. Всичко започва в момента, в който те малтретират свой съученик, правейки така, че момчето пропада в дълбок канал в гората.

Хулиганите решават, че момчето е мъртво, поради което започват да изготвят план, чрез който да прикрият деянието си. Стига се дотам, че в престараването си набеждават напълно невинен човек, който впоследствие е осъден. На финала на постановката става ясно, че малтретираното момче всъщност е живо, но сега хулиганите трябва да го убият, за да не ги издаде.

“ДНК” е постановка, разглеждаща изкусно въпросите за моралната деградация, насилието и агресията сред младите хора. Както и множеството психически травми, които пречат на младежите в подобни ситуации да продължат да живеят нормално.

Въпреки емоционалния и наситен с психологическа тежест сюжет, постановката на Стефан Зарев е подходяща младежи. От Театър “Нокс” посочват, че представлението е поднесено и с немалко хумор и забавни моменти, за да бъде олекотена драматургията. А ситуацията да бъде представена по един по-лесен за възприемане начин от страна на по-младата публика.

ДНК
"ДНК" на Театър "Нокс"

В днешно време проблемът с насилието между младите хора е сериозен, а постановката “ДНК” цели да помогне в разбирането и осъзнаването му. Екипът на представлението цели да провокира широка обществена дискусия, а за целта след всяко представление актьорите остават на сцена, провеждайки разговори с публиката. В ролята на модератори на дискусията са професионални психолози, участвали в процес по анализ на персонажите. Целта е всички в публиката - деца, родители и учители, да осмислят своята роля спрямо поставения проблем и цялостната история, разказана в спектакъла. 

От Театър “Нокс” подчертават, че в постановката няма сцени на насилие, което да я направи неподходяща за по-малки зрители.

Следващото представление “ДНК” ще се проведе в “Театро” на 4 март от 19 часа. От Театър “Нокс” предлагат специални цени за групови посещения, подходящи за училищни групи. Билети за “ДНК” можете да си купите ТУК.

Проектът "ДНК" е реализиран с финансовата подкрепа на НФ "Култура"

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар