Ако си почитател на независимото кино и живееш в София, спокойно може да потъркаш ръце от задоволство, защото се задава една изключително силна филмова есен. Началото на празничните дни „на независимостта“ дава вече утвърдилият се със своето качество So Independent. Фестивалът стартира като амбиция у нас да се покаже и Другото лице на щатското кино, онова извън хитовите блокбастъри и масовите мултиплекси, като впоследствие се превърна в своеобразен мост между София и Ню Йорк, където вече също се провежда ежегодно и където показва някои наистина интересни заглавия от вълната на т.нар. Ново българско кино.

И така, So Independent стартира на 22 октомври и в продължение на цели 11 дни ще покаже 23 селектирани филма в киносалоните  на превърналите се в храмове на феновете на добрата кинематография Дом на киното, филмотечно кино “Одеон” и кино “Люмиер”, последното от които, както разбрахме на провелата се пресконференция, ще стане истинско функционално кино, което ще приема зрители постоянно. Но това е друга тема, към която ще се върнем на по-късен етап. И така, So Independent стартира с пълна сила и поради тази причина горещо те съветваме да се фокусираш върху по-долната селекция, защото тя изобщо не е за подценяване...

Голямото откриване на 22 октомври в в кино „Люмиер“ е духовитата комедия „Госпожица Америка“ (Mistress America).

И преди да завъртиш очи, визуализирайки си поредната блудкава тийн история, чуй какво казва актрисата и основател на фестивала Жана Караиванова, на чиито вкус, се убедихме, може да се вярва: “Това е един прекрасен начин да започнем ведро филмовия уикенд в атмосферата на любимия ни Ню Йорк. Филмът се радва на брилянтни актьорски изпълнения, искаме да дадем на зрителите вечер, изпълнена с лекота и интелигентен хумор. Ноа Баумбах е несъмнено един от най-ярките американски независими режисьори, а тандемът му с Грета Гъруиг е пословичен и двамата създават необичайна комедия, от която струи интелект, сексапил и комично отчаяние. Те са Уди Алън и Даян Кийтън на нашето съвремие!” Звучи обещаващо.

А по същество: Трейси (Лола Кърк) е самотна колежанка в Ню Йорк, която няма нито вълнуващи преживявания в колежа, нито лъскавия градски живот, за който си е мечтала. Когато попада под крилото на бъдещата си доведена сестра Брук (Грета Гъруиг) - бонвиванка и обитателка на малък апартамент в сърцето на Таймс Скуеър, Трейси най-сетне е спасена от разочарованието си и въвлечена в щурите житейски авантюри на Брук. “Госпожица Америка" е новата комедия на Ноа Баумбах и Грета Гъруиг за преследване на блянове, изравняване на резултати и кражба на котки.

Както казахме, So Independent се е превърна в мост между киноиндустрията на България и САЩ и не е чудно, че ще видим ново българско заглавие премиерно за фестивала.

Semeini Relikvi 27

„Семейни реликви“ (Family Relics)

на режисьора Иван Черкелов беше отличен със специалната награда на журито в тазгодишното издание на фестивала “Златна роза”. Публиката може да го види на 24 октомври в кино “Люмиер” от 19:00 часа. Една от главните роли във филма изпълнява именно Жана Караиванова, в компанията на Андрей Андреев, моделът, ди джей и щура софиска „бръмчалка“ Глория Петкова, Венци Занков, Александър Бенев и др.

Филмът се състои от три на пръв поглед независими една от друга истории и проследява три ситуации, които се развиват едновременно в рамките на няколко дни. Разказани паралелно, те постепенно разкриват връзките между членовете на едно семейство и, същевременно, разрушеното човешко общуване между героите – съпрузи, братя, родители и деца.

Нишките на отделните събития се преплитат, за да се съберат на финала в едно общо, взаимносвързано и взаимнозависимо битие, белязано от липсата на стойност и висш смисъл. Леността и инерцията, подтиснатите душевни пориви и терзания са конкретни и осезаеми като вятъра, а последиците от тях са необратими – миг, в който няма време за „после”. Няма невинни, няма виновни и все пак всеки от героите го жегва съзнанието, че е могъл, че може да изживее дните си по-различно...

Стигаме и до субективния фаворит на автора и най-желан на тазгодишния фест от него.

15342-1-1100

Вещицата (The Witch)

на младия Робърт Егърс, който вече е оставил тъмния си софистициран почерк на фантастични приказки като „The Tell-Tale Heart“, както и на множество продукции, на които е бил директор по костюмите. Гледайки трейлъра получаваш усещането на един от онези филми, които леко и бавно, но много сигурно те стискат за гърлото и те повличат в дебрите на своя ужас. Дано не ни разочарова.

Колкото до сюжета: Нова Англия, 1630. Под угрозата да бъде отлъчен от църквата, един английски фермер напуска колониалната си плантация и се заселва със съпругата и петте си деца на отдалечено парче земя в близост до гората, която е обитавана от неизвестно зло. Странни и тревожни неща започват да се случват почти незабавно - животните стават необяснимо лоши, посевите изсъхват, и едното дете изчезва, а другото е очевидно обладано от зъл дух. С нарастващи подозрения и параноя, членовете на семейството обвиняват дъщерята Томазин във вещерство - обвинения, които тя категорично отрича.

Докато обстоятелствата стават все по-коварни вярата, лоялноста и любовта на всеки член в семейството са поставени на изпитание.

Акцент на тазгодишния So Independent са американските продукции, в които български творци имат знаково участие, това са: “Глутницата”, “Докоснати от огъня” и “Септември в Шираз”. Впорчем,  за да представи “Глутница” специално от Ню Йорк пристига Изабела Ценкова, продуцент на спечелилия голямата награда на Сънденс 2015 г. за документален филм.

Глутницата (The Wolfpack)

Wolfpack7

на режисьора Кристъл Мозел те пренася отново в Ню Йорк, този път в долен Манхатън, където заключени в апартамента си и невидими за обществото, братята Ангуло научават всичко за заобикалящия ги свят от филмите, които гледат по цял ден. Братята, по прякор “Глутницата”, прекарват своето детство във възстановки на сцени от любимите си филми – те използват с изключително въображение и умение реквизит и костюми, изработени от самите тях. Без приятели и живеещи на социални помощи, те подхранват своето любопитство и въображение с помощта на киното, което им позволява да избягат от чувството на изолация и самота. Всичко се променя, когато един от братята избягва от апартамента и отношенията в дома се преобразяват. “Глутницата” трябва да се научи как да се интегрира в обществото, без да се разруши силната връзка между братята.

Падаш си по нестандартни сюжетни линии, разказващи удивителните истории на уж обикновени, а всъщност уникални човешки същества? Тогава за нищо на света не пропускай историята на една 29-годишна японка, която тръгва на вълнуващо пътешествие из Америка и към себе си.

Кумико, търсачката на съкровища (Kumiko, the Treasure Hunter)

Kumiko4

определено си заслужава 105-те минути присъствие в залата. В тази изпълнена с черен хумор одисея, номинираната за "Оскар" Ринко Кикучи (Вавилон) играе Кумико, изнервена бюрократка, чието въображение се издига над ограниченията на ежедневния й живот.

Кумико е завладяна от мистериозна стара видеокасета на известен филм, който тя погрешно смята за документален и се фокусира върху сцената, в която куфар с откраднати пари е заровен в замръзналите пустинни полета на Северна Дакота. С убеждението, че съкровището е истинско, тя напуска Токио и любимия си заек Бънзо, за да го открие – само за да се озове в опасно приключение, несравнимо с нищо, което е виждала на кино.

Утопия от близкото бъдеще, чувство за хумор, богато гарнирано с английски привкус, шантав и нестандартен сюжет, който завладява и Колин Фарел с мустаци! Е, това е комбинация, която никой уважаващ себе си кино маниак не би пропуснал!

Омарът (The Lobster)

The_Lobster2

Притежава всички онези предпоставки, които ще те накарат са се кискаш до припадък, предизвиквайки шъткането на оперираните от чувство за хумор съседи по седалка в кинозалата. Сюжетът се разгръща около любовна история, която се случва в близкото бъдеще, където не-женените хора, според законите на Градът са арестувани и изпращани в Хотелът. Там те са длъжни да намерят подходящ партньор за 45 дни. Ако не успеят, ги превръщат в животни по техен избор и ги пускат в Горите. Отчаян мъж избягва от Хотелът в Горите, където живеят Самотниците, и се влюбва, въпреки че това е против правилата.

Оставаме на комедийна тематика, защото няма как да подминем поредното от силните, според нас, заглавия на тазгодишния So Independent. Филм, който се превърна във фаворитит на Сънданс 2015 не би бил случаен, не дай си Боже, скучен.

The Dope (Опиатът)

Dope11

представя историята на Малкълм (Шамейк Мур), който се опитва да оцелява в гетото на Лос Анджелис, докато балансирa между кандидатстване в колеж, академични интервюта и изпити SAT. Случайна покана за ъндърграунд парти го вкарва в авантюра, която от зубрач го превръща в наркоман и най-накрая му помага да намери истинското си „аз“. Звучи като истинска прогресия към себеусъвършенстването.

И за да не ти стане прекалено весело, рязко те пренасяме в една психиатрия, където те очакват Кейти Холмс  и Люк Кърби, готови да изследват дебрите на психическото разтройство и до какво води, когато се вплете в любовта.

Докоснати от огъня (Mania Days)

Mania-Days

си спечелва вниманието с интересния и нестандартен сюжет и философската нотка, загатната в сценария. Карла и Марко са поети с маниакално-депресивно разстройство и изкуството им се подхранва от техните емоционални състояния. Когато не си взимат лекарствата, те се озовават отново в една и съща психиатрия. Химията помежду им възбужда техните емоции, но лудостта им също нараства. Въпреки опитите на лекарите и родителите им да ги разделят, те се задълбочават в красивата си и разрушителна любовната история, която ги лашка между фантастичен екстаз и самоубийствено депресивни спадове, докато се наложи да избират между лудост и любов.

От Куба с любов

Venecia - still1 (main)

Тази година, в рамките на So Independent ще бъдат представени и три кубински филма, ей така, за да ти стане по-шарено – комедийната драма (или драматичната комедия?) „Булчинска рокля“, разгръщаща любовните отношения на медицинска сестра и строителен работник от Хавана и показваща какво може да се случи с тях, когато наяве излязат скрити тайни от миналото.; Драмата „Венеция“ - пътуване в реалността, което разказва за преживяванията на три героини в драматична и емоционална ситуация, в която всяка от тях ще трябва да се изправи срещу превратностите на живота; И трилъра (този ни стана любим), с елементи на сай фай история за зомбита „Хуан на мъртвите“ – вече не можеш да си намериш място от нетърпение, нали?

Всичко това, разбира се, е малка част от онова, което ще предложи So Independent 2015. Пълният списък на филмите, както и програма може да видиш тук - http://www.soindependentfilmfest.com/2015/bg

Автор

Мартина е едно от градските момичета в екипа на VIBES. Мистериозна, загадъчна и интересна, Мартина може с часове да ви разяснява подробности за indie киното, качествената музика и потайностите на градския живот. Позволете й да бъде ваш гид и уверяваме ви - няма да съжалявате.

Напишете коментар