DJ Rawland от DAYO: До края на годината ще издадем албум


DAYO е един от най-интригуващите и любопитни проекти на българската музикална сцена в настоящия момент. Иновацията е основна черта на бандата, която създава един впечатляващо звучащ инструментален хип-хоп.

Разговаряме с добре познатия DJ Rawland, който е един от членовете на DAYO. Останалите момчета в групата са Божидар Василев - TromБobby, Михаил Филипов, Евден Димитров и Васил Вутев - Soulization.

Ако имате желанието да чуете DAYO на живо, можете да сторите това на 17 ноември, когато в *MIXTAPE 5* ще се проведе парти по случай 20 години WeFunk Radio. Повече за събитието можете да научите тук.

Междувременно с DJ Rawland обменихме някои думи за проекта, който, надяваме се, ще ни радва още дълго време.

DAYO е сравнително нов проект на българската сцена, който обаче бързо набра скорост и последователи. Как би описал музиката на DAYO на хората, които все още не са се запознали с нея?

DAYO е вече на няколко години, но поради простата причина, че всеки от членовете на групата участва и в други проекти или групи, ни отне малко повече време да запишем албума си. Записите вече са към края си и до края на годината би трябвало да издадем. Трудно ми е да опиша DAYO, но да речем, че правим инструментален хип-хоп.

DAYO идва от японски и означава “преживяване, което носи щастие”. Това ли е основната цел на музиката на DAYO? Или има място и за други емоции?

Това е красотата на музиката - всеки я възприема и тълкува по различен начин. Не мисля, че бих дефинирал послание. По-скоро бих оставил това на въображението на слушателите. Не съм виждал плачещи хора на наши концерти досега, а по-скоро обратното. Усмивки.

DAYO
DAYO (сн. Facebook / DAYО )

Живите инструменти са важна част от музиката на DAYO. Докъде възнамерявате да стигнете в това отношение? Кои са експериментите, които искате да пробвате и в бъдеще?

Смятам, че сме постигнали звукът, който търсим. Развитието на траковете е доста динамично и не знаем утре какво ще решим. Парчета, които до вчера бяха инструментали, днес вече имат вокали. Имахме щастието да запишем с ужасно талантливи хора. Деси Андонова, Tien Nguyen са са двама от тях. Няма да издвам повече.

Спокойно можем да кажем, че експериментите са ключова част от музиката на DAYO. Докъде възнамерявате да стигнете в това отношение? Кои са експериментите, които искате да пробвате и в бъдеще?

Не мисля, че сме чак толкова експериментална група. Специалното в случая е фактът, че всички от групата са на една вълна и харесват това, което всеки от групата допринася, което автоматично води до нови идеи и различни подходи. Симбиозата е на ниво.

Кое е любимото ти парче на DAYO и защо?

“Good week”. Не мога да обясня. Всичко. Изборът на семпли. Аранжиментът. Начинът по който се чувствам, когато го свирим на сцена.

DJ Rawland е добре познато име на българската сцена. Какво друго интересно има около теб, освен участието ти в DAYO?

От една година съм част от екипа на Sound Ninja Music Academy. Там преподавам основни техники на диджейството и по цял ден си говоря със свежи хора за времена, тактове, bpm и музика като цяло. Винаги съм искал това да правя.

Също така, продължавам да продуцирам. Записах, заедно със Ечи и Боби, един трак за Жлъч.  Той записа убийствени куплети. Подготвил съм още неща, но ще ги оставя за изненада.

Константин Симидчийски

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни