Често я наричат "първата жена диджей в българския хип-хоп", което, честно казано, винаги ни е изглеждало леко повърхностно. В крайна сметка, диджеят си е диджей, какво значение има дали е мъж или жена? В случая на DJ CASS често чуваме подобни определения, но пък самата тя признава, че това не я притеснява. 

Факт е обаче, че DJ CASS е един от най-успешните и търсени диджеи в българския хип-хоп за настоящия момент. Почти винаги можете да я видите зад пулта по време на концертите на Ъпсурт, но и не само там. Със сигурност тя ще бъде и в *MIXTAPE 5* na 24 март, когато Ъпсурт ще изнесат съвместен концерт със супер актуалния Cee-Roo. Следете събитието и във Facebook.

Броени дни преди да чуем новия сет на DJ CASS в *MIXTAPE 5*, решихме да разменим няколко думи с нея. Ето какво си казахме:

Ти вече си популярно име сред българските диджеи, но сякаш винаги се натъртва, че си жена. Защо толкова е толкова интересно на хората? Дразни ли те?

В началото, когато започнах да пускам музика, хората не знаеха, че съм жена, не и преди да дойдат на партито ми. Даже съм ги чувала, четейки lineup-а, да се питат един друг - "Абе, какво е Cass?" Дори не питаха "Кой е?", а "Какво е?" Имам една много смешна случка и то отпреди два месеца. Пускам вече 3-4 часа и едно момче идва на пулта, като аз очаквам, разбира се, да поиска някоя песен. А той ми казва "Извинявай, като се върне диджеят, ще му предадеш ли да ми пусне ето тази песен?" Тоест, той вижда жена на пулта и първата му мисъл е "Окей, явно диджеят е отишъл някъде..." Няма как да ме дразни това. Винаги гледам нещата от веселата страна (усмихва се).

Била си танцьорка, а след това сменяш попрището и започваш да пускаш. Как се стигна до тази професионална трансформация при теб?

Благодарение на проекта SUPERNOVA, по идея на моя любим Балет НОВА. 2009 година се роди идеята едно от момичетата да пуска музиката по време на партито. В един момент оставя слушалките, слиза от пулта и се включва към балета. Момичетата решиха, че на мен най би ми подхождало и така се появи CASS. В последствие, момчетата от Ъпсурт имаха нужда от човек, който да се грижи за техническата и музикална част на всеки техен лайв. Вече близо пет години сме заедно навсякъде и съм супер щастлива, че ми гласуваха това доверие.

Сещаш ли се за някои от парчетата, които бе подбрала за първата си изява като диджей? Кажи ни поне едно!

Сещам се, разбира се. Като любител на оld school-а, открих първото ми парти с трепереща ръка и Method Man & Redman - "Da Rockwilder". И от там - мъгла...

Какво представляват сетовете на DJ CASS? Опиши един твой сет на хората, които никога не са присъствали на твое парти.

Имам една много любима поредица на Джими Фалън и Джъстин Тимбърлейк - History of Rap. В нея се проследява една рап хронология и общо взето минават през най-яките хип хоп парчета от 80-те години до днес. Което пък ме подсеща и за една книга, която е must-have за всеки любител на жанра - "The Rap Yearbook". В нея се отделя внимание на най-значимата и емблематична песен за всяка година - от 1979 насам. Та, на въпроса как протича едно мое парти - старая се да разкажа история с музика - от "имало едно време.." до "в наши дни..." И обикновено завършва с "три дни яли, пили и се веселили..." (усмихва се).

Името ти винаги се свързва с хип-хопа. На какъв хип-хоп се кефиш най-много? Кои са любимите ти артисти? Ами любимите ти диджеи и продуценти?

Pharrell, Grandmaster Flash, Big Pun, De La Soul. Когато съм на път, което е почти постоянно, слушам неща от любимата ми папка "Soul". Това са Earth, Wind & Fire, Kool and the Gang, Otis Redding, Michael Jackson - с тях си лекувам душата и ушите от музикалните престъпления, с които ни заливат все по-често през последните години.

Каква е рецептата ти за един истински добър сет?

Готина публика. Лед. Уиски.

Имала си участия в държави като Германия и Австрия. Различни ли са партитата там, сравнени с тези в България?

Партитата за българите извън България са много специални. Има една страхотна атмосфера, която я създават изцяло хората от публиката. Някои от тях с години не са се връщали тук и им е супер мило за всяко българско нещо. Особено когато това "нещо" е именно парти (усмихва се).

Занимаваш ли се с нещо друго, освен с музика?

Не, занимавам се единствено и изцяло с музика.

На 24 март отново ще пускаш в *MIXTAPE 5* на партито на Ъпсурт и Cee-Roo. Какво си ни подготвила и какво очакваш от самото парти?

*MIXTAPE 5* е един от любимите ми клубове за live музика и там винаги пускам с огромно желание. Вълнувам се преди всяко парти, публиката знае за какво е там и винаги е на ниво. И като казвам "на ниво", имам предвид моментите, в които с хората сме на една вълна. Няма нищо по-яко от това някой да ти поиска тъкмо парчето, което си заредил за следващо. А там това се случва постоянно.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар