Датата е 21 ноември 1961 година. 23-годишният син на американския губернатор Нелсън Рокфелер, Майкъл Рокфелер, изчезва край бреговете на югозападна Нова Гвинея, където събира експонати за „Музея на примитивното изкуство” в Ню Йорк. След като не е открит от масовото издирване, се появяват слухове, че е убит и изяден от местните асмати – племе на воини, чиято комплексна култура е изградена върху свещено реципрочно насилие, лов на глави и ритуален канибализъм. Сензацията бързо достига до първите страници на пресата, но сложната геополотическа ситуация (колониални спорове между Холандия и Индонезия) налага семейството упорито да отрича пикантната версия и да твърди, че младият Рокфелер се е удавил.

Половин век по-късно журналистът и пътешественик Карл Хофман разкрива шокиращи нови доказателства, които показват цялата удивителна история. Следвайки стъпките на Майкъл, Хофман пътува до джунглите на Нова Гвинея, потапяйки се в свят на бивши ловци на глави и канибали, тайни духове и обичаи, за да опознае поколения от асматите. Чрез задълбочено изследване на архивите, той открива стотици страници на невиждани досега оригинални документи и намира живи свидетели, които желаят да говорят публично за първи път от 50 години насам.

„Дивашка жътва” е едновременно хипнотизиращо криминале и очарователен портрет на сблъсъка между две култури, който води до смъртта на един от най-богатите и влиятелни наследници на Америка. Не е изненада, че книгата вече е бестселър в САЩ, Германия, Холандия и Франция, а тепърва ще излезе в Бразилия, Япония, Южна Корея и други.

Българският превод е дело на журналиста и филмов режисьор Йордан Тодоров, a оригиналното име на книгата (Savage Harvest) е заемка от Любовен сонет XI на чилийския поет Пабло Неруда.

Книгата е дебют на новото издателство Ерове. Основано от семейството етнолози Тодор и Атанаска Станчеви, то е продължение на дългогодишните им усилия с „Международен фестивал на етнографския филм“ да популяризират културната антропология у нас. И чрез иновативни и интересни научно-популярни методи да развиват по-доброто познаване на другия и по-лесното разбиране на другостта.

Освен тематични, усилията им са и естетически. Кръстено на двете най-специфични букви в българската азбука, Ерове ще издава книгите си само с български кирилски шрифт (рядкост в родното книгоиздаване, която осигурява значително по-красив, богат и четивен вид на текста). Книгите на издателството ще са с авторски  корици, изработени от водещи илюстратори и графици у нас.

Художественото оформление на „Дивашка жътва“ е дело на Костадин Кокаланов и съчетава най-добрите традиции на книгопроизводството и модерните технологии. Той изработва концептуален дизайн, като в един символ визуализира голяма част от съдържанието на книгата и прави препратка към светогледа на асматите. Неговата рисунка е издълбана от дърво – основна суровина в Асмат, от която са направени артефактите, привлекли Майкъл Рокфелер към обвитото в мистерии място. В книгата има и множество авторски илюстрации и графичен монограм.


Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар