Сезонът на морето може и вече да е приключил и зимата пристига с леки, но уверени стъпки. Но ние все пак можем да се доближим до аромата на солената вода, нежния шепот на вълните и уханието на море, само че на книга.

Книгите ни предоставят един прекрасен начин да си върнем морските спомени и през зимата, затова ние ще ви покажем 10 книги за морето, които да ви донесат вкус на лято и през студените есенни дни.

Старецът и морето – Ърнест Хемингуей

Това е най-популярната творба на този писател. В нея той опитва да ни даде истинско море и определено успява да го постигне. Чудесно четиво, което получава наградата „Пулицър“ през 1953 година, което само по себе си ни говори достатъчно за повестта „Старецът и морето“.

Старецът и морето
"Старецът и морето"

Океан море – Алесандро Барико

Прословут шедьовър, който ни предоставя усещане за безкрайността на морето като метафора за самотата и за болката. Роман за приливите и отливите, за нещата без край, за това какво е морето и кога свършва то.

Живот в скалите – Мария Лалева

Дебютната книга на популярната българска поетеса ни разказва за любов и море. Тя ни показва, че ние живеем в любовта и че тя винаги е правилният отговор. Море и любов. Любов и море. Този роман определено ще ви върне летните спомени и ще ви даде и отговори, и нови въпроси.

Морски записи – Антон Георгиев

Дебютна книга на българския автор Антон Георгиев, в която той следва искреността и вдъхновението си. Тя ни разказва за едно морско момиче, за магията на морето и за отговорността към него.

Морски записи
"Морски записи"

Молитва към морето – Халед Хосейни

Цифрите дехуманизират хората, смята прочутият автор Халед Хосейни. Затова той цели да премахне това дехуманизиране, разказвайки реални човешки истории, в които опитва да ни върне емпатията към бежанците. Книгата е вдъхновена от покъртителната съдба на тригодишното кюрдско дете от Сирия Айлан Кюрди, което умира във водите на Средиземно море през септември 2015, докато бяга със семейството си от Турция. В книгата си авторът описва историята на баща и момче, които чакат лодка да ги отведе към спасителния бряг и междувременно си разказват истории от миналото, от детството и от света преди бурята.

Морето, морето – Айрис Мърдок

Айрис Мърдок е ключова фигура в литературата през 20-ти век и притежава уникален стил на писане, съчетавайки мит и философия, поради което печели много престижни награди. В книгата ѝ „Морето, морето“ тя ни разказва за един остарял актьор, писател и режисьор, който се оттегля край морския бряг, където вълните носят спомени за приключения.

Моби Дик – Херман Мелвил

Не можем да пропуснем великата книга Моби Дик на Херман Мелвил. Книга, която ни разказва за морския живот, за приключения и носи в себе си философия за битието на човека. В тази творба ще срещнете някои потресаващи описания на морето, които определено си заслужават да им отделите подходящо внимание.

"Моби Дик"
"Моби Дик"

Ето ме днес съвършено разлистена – Петя Дубарова

Нашето прочуто морско момиче Петя Дубарова определено заслужава място в този списък. Нейните великолепни стихове връщат първичната красота на морето, лятото, любовта и младостта и ни носят неповторимо усещане за лекота, дързост и свежест.

Мед, море и Афродита – Дженифър Баркли

Книгата на Дженифър Баркли ни носи история за море и любов, за непреклонната красота на залезите и изгревите, за нощно къпане и много танци на красив гръцки остров, който представлява спасение, сила и надежда за Баркли. Удивително четиво за морето, което ще ви пренесе отново в топлите летни дни.

Мед, море и Афродита
"Мед, море и Афродита"

Морето – Джон Банвил

Една по-философска книга, в която морето е представено като метафора за бягство, отчуждаване и отшелничество. Красив, но тъжен разказ, който ни говори за мъката, за любовта и загубата, за силата на спомените. Разказана в уникален стил, книгата носи наградата „Букър“ на своя автор, а на нас ни разказва трогателни истории с вкус на море.

Не забравяйте да ни последвате във Facebook и Instagram.

Автор

Виктория Димитрова е преводач, писател по душа и поет по сърце. Страстен почитател на дългите разходки сред природата. Обича книгите, празните листи, които чакат да ги изпишеш, силното кафе и да учи нови неща. (Да не забравяме и котките. И кучетата.) Вярва, че в живота си трябва да следваме мечтите си.

Напишете коментар