Дарт Вейдър е може би най-разпознаваемият злодей в цялата история на кино индустрията, за което изключително спомага и световната популярност на епичния франчайз "Междузвездни войни".

И докато продължаваме да очакваме премиерата на Епизод VII - "Силата се пробужда", който ще дебютира на голям екран на 18 декември, ние от VIBES не спираме да ви поднасяме различни материали на тема "Междузвездни войни".

Този път сме ви избрали изключително любопитен проект от полския артист Павел Кадиш, който по професия е уеб дизайнер, но в свободното си време обича да се отдава на занимания, с които да отдава почит на големите си хобита. А едно от тях е именно епичната вселена на Джордж Лукас.

В този случай талантливият Павел ни поднася креативен фотографски проект, в който той ни представя ден от живота на Дарт Вейдър - такъв, какъвто не сме го виждали на големия екран. Някак по-нормален и човечен, когато не върти светлинни мечове и не прави живота черен на враговете си.

the-daily-life-of-darth-vader-is-my-latest-365-day-photo_006

"Ден от живота на Дарт Вейдър изобразява ситския лорд като нормален човек, който има своите ежедневни проблеми и грижи", обяснява Павел.

14

"Това е продължаващ проект, който се ъпдейтва с по една нова фотография на ден. Планирам да продължа до самата премиера на Епизод VII. А ако наистина се запаля - може би и за цяла година. Това би било забележително постижение", добавя той.

13

Ако трябва да гадаем, предполагаме, че Дарт Вейдър обича кафето си... черно?

12

Между другото, знаехте ли, че Дарт Вейдър има почти минимално участие в първия филм от историята на "Междузвездни войни" - "Нова надежда"? Там могъщият ситски лорд е на екран за време от едва 12 минути.

11

Любопитно е, че първоначалната концепция за Дарт Вейдър е изключвала той да носи шлем. Първоначално ситският лорд е бил нарисуван с черен шал около главата си, но в последствие е решено, че масивният шлем ще му пасва повече. Умно решение, бихме казали ние. Вие представяте ли си нашия свят без прословутия черен шлем на Вейдър?

Има ли баща Дарт Вейдър? Майката на Анакин Скайуокър - Шми твърди, че той е заченат непорочно, представлявайки едва ли не отроче на Силата. Нещо, което и би обяснило феноменалните му способности, подсилващи статута му на "Избраният" - този, който ще сложи край на злите сити, внасяйки баланс в Силата. Или поне така гласеше легендата.

9

От Lucasfilm неведнъж са потвърждавали официално, че Дарт Вейдър е и финансово най-печелившият маркетингов продукт на бранда "Междузвездни войни".

8

Не е тайна, че черната униформа и маска на Дарт Вейдър са своеобразно намигване на Джордж Лукас към Нацистка Германия и злото, което национал-социалистите на Адолф Хитлер са донесли на света. Общо взето, цялата зла паплач на Империята си е откровена метафора за противната измет, която представляват нацистите.

7

Най-популярната реплика на Дарт Вейдър е несъмнено обръщението му към Люк Скайуокър, когато ситският лорд казва на своя син легендарното "аз съм твоят баща". По това време обаче Джордж Лукас доста го е тресяла параноята, че епичният обрат в сагата може да "изтече" като информация преди премиерата на филма. Поради това, Лукас измисля хитър ход. По време на снимките на легендарната сцена, Дейвид Праус - актьорът, играещ физически Вейдър, казва "Оби-Уан уби баща ти" - реплика, която след това отпада от лентата, макар и никой да не знае за плановете на Лукас, а Джеймс Ърл Джоунс, който озвучава ситския лорд, е записан с оригиналното "Аз съм баща ти". В пълна тайна от останалите.

6

Когато Оби-Уан Кеноби почти убива Анакин Скайуокър в епичната битка на Мустафар между двамата в Епизод III на сагата, оставяйки го без крайници в горещата лава, бъдещият ситски лорд губи и голяма част от своя потенциал по отношение на употребата на Силата. Мнозина и до днес смятат, че ако не е била почти фаталната за Вейдър битка с Оби-Уан, то той е щял да притежава достатъчно мощ, за да се превърне и в император на галактиката.

5

Актьорът, който играе физически Дарт Вейдър в оригиналната трилогия - Дейвид Праус, така и не получава възможността да използва собствения си глас. Тъй като Джордж Лукас изобщо не харесва нито акцента, нито тембъра на Праус, озвучаването на Вейдър е дадено на Джеймс Ърл Джоунс.

4

Може би не знаете, но Дарт Вейдър използва хибриден стил, що се отнася до битките със светлинни мечове. Ситският лорд комбинира научения в джедайската школа стил Form V със ситския Djem So, което и довежда до причудлива техника, която се оказва същински кошмар за опонентите му.

3

А вие научихте ли нещо ново за Дарт Вейдър и "Междузвездни войни"?

Не забравяйте - датата е 18 декември. Бегом за билети!

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар