Всички напитки са с най-добрите оценки от “Оскарите за кафе”

Дегустацията се проведе на 18 януари в София, като продължи през целия ден. Присъстващите имаха възможността да опитат някои от най-качествените спешълти кафета на планетата - шанс, който рядко се открива за любителите на напитката. 

Организаторите - Академията на DABOV Specialty Coffee, бяха избрани за единствена в Европа акредитирана дегустаторска лаборатория на кафета, селектирани от Cup of Excellence - така наречените “Оскари за кафе” или най-голямото и престижно международно състезание за спешълти кафе в световен мащаб. Спешълти кафета се наричат тези кафета, които притежават изчистен органичен състав и са произведени в специални ферми.

Дегустацията на 18 януари се проведе в шоурума на Йордан Дъбов в столичния квартал “Изток” и продължи от сутринта до вечерта. Кафетата, които бяха изпробвани от присъстващите, вече са оценени от журито на Cup of Excellence и ще участват в предстоящия аукцион през следващия месец. За почитателите на качественото кафе, това е рядко срещана възможност - да опитат цели 30 различни вида от най-признатите кафета в света. Самият кафетърсач Йордан Дъбов не пропусна да запознае присъстващите с интересни факти за произхода, производството и грижата за получаването на тези специални напитки. 

Йордан Дъбов
Кафетърсачът Йордан Дъбов бе начело на дегустацията

Дегустирането на спешълти кафе е вълнуващ процес, който предизвиква сетивата и ни кара да се потопим в аромата и вкуса на кафето. Процесът стартира с леко помирисване на кафето, като целта е да оставим аромата да се “влее” в ноздрите ни, след което го издишваме бавно и съзнателно. Когато кафето се охлади, то се опитва, но с малки глътки. Това “изстрелва” кафето през цялото небце и ни позволява да усетим вкуса му върху всички части на езика. 

Кафетата, които бяха дегустирани, са с най-високите оценки на Cup of Excellence - така наречените “Оскари за кафе”. Единствено кафетата, достигнали 87 от 100 точки при първия рунд на дегустация, биват наградени и получават възможност да участват на аукцион с компании от цял свят.

Едно от тези кафета е продуктът на боливийската ферма “Ел Фуерте” получило оценка от 91.70. Внимание заслужи и кафето от редкия сорт “Гейша” на фермата “Флорипондио”, Боливия, което журито е оценило с 91.50 точки по стобалната система. Присъстващите на дегустацията успяха да вкусят и от сорта гейша на фермата “Аласитас”, също от Боливия, спечелила 91.20 точки от журито на Cup of Excellence. 

Хиляди фермери от цял свят кандидатстват в Cup of Excellence всяка година, но малцина от тях са допуснати до надпреварата, заради изключително високите критерии. Когато състезанието започне, международно жури от експерти оценява “на сляпо” всяка чашка кафе, преценявайки различните характеристики като цвят на изпичане, наличие на дефекти, аромат, сладост, киселинност, вкус и послевкус, и т.н., без реално да знае кой вид опитва. 

спешълти кафе
Спешълти кафето става все по-популярно и в България

Поканата към академията на Йордан Дъбов е отправена от организацията Alliance For Coffee Excellence (ACE), стояща зад провеждането на състезанието Cup of Excellence. Сред организаторите на събитието е и боливийската ферма Los Rodriguez, по традиция предлагаща едни от най-качествените спешълти кафета в южноамериканската страна. Подобен тип дегустации представляват редовна практика на континенти като Азия и Австралия, но инициативата Los Rodriguez е за първи път в Европа. От АCE прецениха, че екипът на Йордан Дъбов покрива всички нужни критерии, за да организира подобен тип дегустация. 

Дегустацията на кафета от Cup of Excellence протича при изключително строги изисквания за качество и подготовка. Тъй като става въпрос за най-висококачествения вид кафе в света - спешълти кафето, всеки малък детайл е от значение за цялостното изживяване. Дори три капки дестилирана вода в излишък или малка разлика в температурата на напитката, могат да повлияят негативно на качеството.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар