Деца ни учат как да се справяме с мръсния въздух

Замисляли ли сте се колко мръсен въздух вдишваме всеки ден и какво ни причинява? Лекарите все по-често алармират, че фините прахови частици са пряко свързани с болести като инфаркт, инсулт, астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)… Дори и най-малките са потърпевши –мръсният въздух вече се свързва и с преждевременни раждания, както и с новородени с поднормено тегло.

На фона на всички тези стряскащи факти група деца вземат нещата в свои ръце и дават пример на мнозина. Малчугани от над 50 детски градини в София, Пловдив, Варна и Бургас, заедно със свои връстници от 20 Центъра за настаняване от семеен тип ще засадят над 200 коледни елхи. Така те ще „заредят“ планетата с кислород, достатъчен за 18 души на дневна база. Отделно, тези симпатични дръвчета имат още едно качество – премахват прах и полени от въздуха. А животът им може да бъде доста дълъг - най-старата елха в Англия е на 163 години и се намира в Wrest Park, Бедфордшир.

Откъде тръгва цялата идея?

Почти всеки го е виждал и знае кой е Розовият заек. Емблематичен за една от най-големите фирми за батерии на пазара в България, той поема по нов, вълнуващ път. По време на специална благотворителна акция, която ще се проведе в рамките на месец декември, Розовият заек ще посети малчуганите от 50 детски градини и 20 Центъра за деца без родителска грижа и ще им подари коледни елхи. Всяка от тях децата ще засадят обратно в природата след празниците и така ще се погрижат за една по-чиста Земя. Но какво е елха без коледни светлинки? За да станат те повече, всяко едно от децата има специална мисия – да събере колкото може повече използвани батерии, които да оставя в специално направени за целта контейнери. За всяка непотребна батерия Розовият заек ще прибавя по една светлинка на елхата им.

И така след време, когато тези деца вече са родители, оставяйки своите собствени деца в същата детска градина, ще могат отново да полеят и да се погрижат за елхата, която преди години им е била подарена и поверена. И ако кажем, че доброто е като едно зрънце – стига да се погрижиш за него и да му даряваш любов, то ще поникне, то надяваме се през 2020 г. да можем да се похвалим с голяма, нова гора. Розовият заек поставя началото с първите общо 4 декара от нея.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни