Днес имаме честта да ви срещнем с младия и талантлив изпълнител на българската поп сцена - Danny Levan, който ни разказва за себе си, за успеха и новите си проекти. Вдъхновяващ и слънчев, няма как да останете безразлични... Насладете се!

Откъде идва псевдонимът ти Levan? Има ли любопитна история зад него?

Стартирах с рожденото си име, но винаги съм искал да изразявам изкуството си чрез псевдоним. Псевдонимите самои по себе си се раждат в размирни времена, когато човек има какво да каже на обществото, но да запази истинската си самоличност в тайна и в безопасност. Разбира се, ние живеем във време на свобода на словото и днес можем да кажем всичко, поне така се твърди. В случая да избера псевдоним е по-скоро, за да разграничават хората или дори и аз самият, моя личен свят от публичния.

Когато мислех над псевдонима си, в главата ми се завъртя думата level на английски. От там тръгна аналогията за ново начало и нива, в които да се развивам. Не исках да е дума с буквално значение на английски, и така стана Danny Levan. Впоследствие мой приятел ми прати статия и разбрах, че levan на древноеврейски в буквален превод означава бял и в преносен смисъл. Бял, чист човек, който е одухотворен, почитащ или занимаващ се с изкуство, музика...

Danny е съкратено от рожденото ми име и така ме наричат близките ми. Хората, които харесват музиката ми, са ми близки най-малко заради това, че разбират какво правя, следователно и мен. Мисля, че ги прави мои близки.

Сам режисираш видеоклиповете на песните си „Нещо ново“ и „Влей се в мен“: от коя страна на камерата се чувстваш по-добре?

Всъщност не са само тези двата. Аз взимам пряко участие в заснемането на всеки мой клип. И от двете страни се чувствам добре, но честно казано, зад камера се чувствам по-защитен и по-смел да изразявам фантазиите или преживяни случки в живота ми.

През 2011 г. приемаш покана и ставаш кандидат за общински съветник в Бургас, би ли искал да имаш политическа кариера и как би я съчетал с музикалната такава?

Не мисля в тази посока. Беше полезен опит за мен. Не знам как ще се стече животът ми и за щастие. Винаги съм готов за предизвикателства и бих се впуснал във всичко, в което бих могъл да бъда полезен.

Издавал си парчета от световни продуценти, пътувал си по света, имаш дуети с много чуждестранни изпълнители, но “в края на деня” си тук. Какво те връща и задържа в България?

Необяснима магия е България. Понякога има и грозна страна, но е мой дом и винаги ще бъде. Независимо, че аз не съм човек на границите, светът е на всички ни.

На какво се дължи успехът на песента „Patterns“?

Може би, че беше спонтанна песен. Поканата дойде изненадващо, като всичко в живота ми.

Песента „Don`t say goodbye“ е наистина проект на световно ниво, неслучайно е с премиера във „VEVO“.  Тя обаче е с коренно различно звучене от един от най-новия ти проект „Нека го направим“. Мислиш ли да направиш парче, което да в стил „Don`t say goodbye“ отново?

Това са песни от различни етапи от живота ми. Но и двете съм аз. Хората сме многопластови. И двете песни са ми много любими и от двама много талантливи композитори. Аз не планувам песните си: Сега ще направя ето този стил, защото е модерно. Правя това, което усещам.

Коя песен те описва най-добре като музикант, коя е най-близка до теб?

Всяка една песен описва част от мен и етап от живота ми. Днес съм на етап: “Нека го направим”.

В репертоара си имаш разнородна музика, търсиш ли все още себе си в музикалната сфера?

Всеки търси себе си. Променяме се постоянно, живеем, което е равно на уча се, а всяко учение ни променя. В музиката описвам и преоткривам себе си всеки път.

Какво подготвяш в момента, върху какъв музикален проект работиш? Да очакват ли почитателите ти нов дует скоро?

Има няколко проекта в главата си. Един се заформя доста силно. Ще е дует, в който ме поканиха, а аз никога не отказвам на добри идеи, които мога да усетя със сърце. Мисля, че този проект ще изненада и определено ще е ново за мен. Но има време до там. До тогава нека се насладим на “Нека го направим” с пожелание да не спирате да правите това, което ви е кеф и искате.

Автор

Ирен Бабачева има бакалавърска степен по Медии и журналистика, както и магистърска степен по Връзки с обществеността. Интересите ѝ са в сферата на модата, лайфстайла и киното. Обича да изследва артисти и техните биографии, докато не научи факти, които са неизвестни дори за тях самите.

Напишете коментар