Да си жена в България общо взето не е проблем - просто защото всички имат достатъчно проблеми, за да се интересуват сега пък и специално от пола ти.

Тук всички имаме право на образование. Tо главно се състои от наизустяване на факти за шестица, но ако искаш да усвояваш ефективно информация - никой няма да те спре. Единствената уловка е, че вероятно ще трябва да се научиш самa как да го правиш, тъй като "как да мислим самостоятелно" не е в програмата на училищата.

Можеш да работиш каквото си решиш - адвокат, готвач, шофьор, актриса, лекар, архитект, фризьор... Заплатата ще е най-много 650лв, но равенство има, защото и Гошо не взима повече. Въобще, никой не взима повече.

Имаме правото да гласуваме, дори и изборът да ни се струва все един и същ.

Българските мъже уважават жените си точно колкото уважават и себе си. Това в някои случаи може да не е много, но със сигурност е по равно.

Феминизмът в България няма противници, защото всички са заети да бъдат срещу веганството.

Женската солидарност у нас не е свръх популярна, защото е изместена от друг вид ценност - роднинската солидарност. Затова братовчедката, облечена в зебров минижуп е "много стилна жена с класа", а момичето от телевизора със същата е "тъпа проститутка".

Не сме имали жена президент до момента, само защото политическите игри са такива, че докато стигнеш до кандидат-президентството, вече не си дори човек, какво остава за жена.

Най-лошият сексизъм, на който масово ще попаднеш, са тъпите вицове за блондинки и шегите за жени-шофьори. Иначе всички се отнасят към теб с толкова респект, колкото успееш да оставиш впечатлението, че заслужаваш.

Имаш свободата да решиш да се развиваш интелектуално, но ако ти писне от трудностите на живота, винаги можеш да извадиш златната карта "превръщам се в тунингована мацка" и да разрешиш финансовите си тревоги.

В България "курва" не означава завой, но отдавна не значи и "сексуално активна жена с много партньори". Думата се използва, за да се изкаже раздразнение към същество от женски пол във всяка ситуация.

Вярата в изказването "Българските жени са най-красиви" е толкова силна, че използването на евтина козметика от няма-на-къде и състаряването преди 30-годишна възраст остават незабелязани.

Показването на голота тук не води до пребиване с камъни, а до популярност. Популярността на свой ред се състои от равни части "курва" и професионални успехи.

Тук можеш да бъдеш умна и красива едновременно. В песен на Слави и Ку-ку Бенд. Иначе комбинацията се приема за мит като глобалното затопляне, дори при ясни доказателства. Най-вече при ясни доказателства.

Почти никой мъж не би се опитал да ти забрани да работиш, защото само с неговата заплата няма да стане.

Жените в България лесно стават супергерои - само трябва да родиш дете и всички предизвикателства като това да го отгледаш със заплата, по-ниска от изравнителната сметка за парното, или да му купиш необходимия минимум с предоставените помощи, ще се погрижат за останалото. Наметалото не се покрива от държавата.

Чести 8 март, мили дами! Да бъдем жени в България е предизвикателство, равно с това да бъдеш каквото и да било в тази държава - стига да можем да преодоляваме трудностите и да намерим своя начин, имаме цялата свобода на света. Единствената разлика е, че дори има специален ден, в който получаваме зюмбюли.

*Всичко най-ново около Мирела можете да следите в нейния блог Thestyleconstructor, а Misfit Army е нейният моден поглед върху света, който също ви съветваме да не пропускате.

Автор

Мирела Манчева е всичко, което си пожелае. Позната е като моден блогър от Thestyleconstructor и основател на тийн марката Misfit Armу. Обича спортни обувки, защото е sneakerhead и котки, защото.. няма как да не ги обичаш, особено ако пишеш за Vibes. Мисията ѝ е да преобръща гледни точки не само в света на модата, но и извън него.

Напишете коментар